Rád letos zůstanu, svěřuje se Martin Cibák

P l z e ň - Nejpozdější možný termín začátku NHL se blíží. „Určitě nezačne,“ je přesvědčen slovenský útočník v plzeňských službách Martin Cibák. „7. prosince je poslední možný termín, aby mohla letos NHL začít. Teď už spíš začínám doufat, že začne aspoň příští ročník,“ dodává. Reprezentant Slovenska je připraven odehrát celou letošní sezónu v dresu Lasselsbergeru Plzeň. „Rád zůstanu, abych pomohl udělat play-off,“ říká odhodlaně.

Do Plzně přišel v průběhu sezóny, v neznámém prostředí tak naskočil do rozjetého vlaku. „Ale zabydlel jsem se super. Kluci jsou skvělý a důležité je, že vyhráváme, to jde potom všechno lépe,“ popisuje Cibák, který šest let působil v zámoří, má tedy co srovnávat. "Ale to moc nelze,“ neodvažuje se hodnotit zázemí a vše kolem hokeje. „Na českou a slovenskou extraligu je to v Plzni super, na vysoké úrovni. Ale já ani nejsem moc náročný,“ pousmívá se.

Jeho příchod měl posílit útočnou vozbu Plzně, vítěz posledního Stanley Cupu očekávání splňuje. Sám Cibák však ví, že může být lépe. „Tak někde uprostřed,“ naznačuje míru spokojenosti se svými statistikami. „Ale je to dáno tím, že česká liga je kvalitní a podle úrovně ligy to není zase tak špatné,“ zamýšlí se. Trenéři důrazného forvarda postavili na místo, kde obvykle hrává jeho krajan Dušan Andrašovský.

Ten však zápolí s následky zlomeniny čelisti. Že má nahradit borce z velmi dobře sehrané lajny Cibák věděl. „Slyšel jsem, že jim to hlavně v loňském play-off dobře klapalo,“ říká na adresu tria Paroulek - Josef Straka - Andrašovský. Po většinou centr se tak musí přeorientovat na úlohu levého bránícího křídla. „Snažím se dělat Dušanovu práci. Systém tu je ale trochu jiný, jsem zvyklý hrávat centra, ale u zkušených hráčů je jedno, kde hrají.“

Hrát na levém křídle sice bylo pro Cibáka novinkou, to samé se již nedá říct o atmosféře při zápasech. „Jsem docela zvyklý na hlučné publikum. Vždycky jsem hrál v týmech, které měly dobré fanoušky,“ vzpomíná na svá bývalá působiště. Už při svém debutu poznal, že v Plzni vládne hlučná atmosféra. "Myslím, že Plzeňáci jsou jedni z nejlepších fanoušků v Čechách, možná by mohlo konkurovat Znojmo,“ zamyslí se.

Hráčskou kvalitu týmu hodnotí Cibák pozitivně. „Po hokejové stránce je to výborné, jsou tu borci z NHL a zkušení hráči, máme dobré mužstvo,“ říká. „Je prakticky jedno, jestli hrajete druhou nebo třetí pětku.“ Díky předváděné hře a především výsledkům Plzeň pomalu šplhá extraligovou tabulkou. „Myslím, že patříme ke špičce,“ vypozoroval hráč s číslem 8.

Martin Cibák je zajímavým hokejistou nejen z hlediska svých výkonů, ale také statistik. Je prvním hokejistou, majitelem Stanley cupu, který kdy za Plzeň nastoupil. Nejcennější trofej vybojoval hned v první celé sezóně v NHL. „Měl jsem štěstí, byl jsem ve správný čas na správném místě. Někomu se nepovede vyhrát NHL třeba ani jednou za 15 let,“ uvědomuje si. Zámořskou soutěž mu jedna událost letos alespoň připomene, exhibice 13. prosince. „Moc v lásce tyto zápasy nemám. Kolikrát nevíte, jak moc jít do souboje a jak zareaguje soupeř. Uvidíme taky v jaké přijedou formě.“