Zlín viděl bojovnou Plzeň

P l z e ň - Poztrácené body z domácího stadionu musí Lasselsberger sbírat na cizích hřištích. Zadařilo se ve Zlíně, kde Plzeňáci porazili favorizované Medvědy 4:1. Ve srovnání s předchozími výsledky pozoruhodný úspěch. "My se ale na zápas venku těšili, doma jsme byli moc svázaní," oponuje jedna z klíčových postav výhry Radek Matějovský. "Najednou jsme byli více uvolnění, bojovní, hráli jsme s větším nasazením."

Čtyřzápasové série domácích utkání jsou letošní plzeňskou anomálií, ale i prokletím. Obě přinesly totožné výsledky, ze 12 možných pouhé 3 body. "Tyhle série nám neprospěly," utvrzuje fanoušky plzeňský útočník. "Dva nebo tři roky se nám tyhle série nedaří," vzpomíná. "Přitom se na ně vždycky těšíme, protože hrajeme před vlastním publikem." To se však obrátilo proti hráčům, tlak neustáli. "Fanoušci a vedení očekávají 12 bodů. Nejlepší je, když se zápasy střídají," je přesvědčen.

Led mistrovského Zlína byl pro Lasselsbeger o mnoho přívětivější, co se výsledku týče. Nabuzení Plzeňáci svého soka přehráli o tři góly. Odpovídá rozdíl dění na ledě? "Asi ano," přemítá Matějovský. Plzeň přečkala přesilové hry domácích, což se ukázalo jako klíčové. "Hráli jsme dobře oslabení, oni špatně přesilovky. Ale Zlín je teď na tom podobně jako my. Doma se jim nedaří, ztrácí se pak psychická pohoda a z toho pak vyplynou i nepovedené přesilovky," chápe soupeře vysoký útočník.

Plzeňská jedenasedmdesátka zamířila na trestnou lavici třikrát. Při trestu v polovině utkání se nepodařilo domácím vyrovnat a naopak návratem do hry Matějovský vytvořil přečíslení 3 na 2 a výpad sám přesně zakončil. "Zlomový okamžik. Psychiku soupeře to srazí," ví střelec třetího gólu Plzně. Do konce utkání vstřelil Michal Straka za přispění Matějovského ještě čtvrtý gól a Lasselsberger odvezl ze Zlína cenné tři body.

O výhru se zasloužili také mladí obránci Pulpán (19 let) a Štich (15 let). "Před zápasem jsme jim popřáli hodně štěstí a říkali, ať se drží taktických pokynů a hrají jednoduše," říká plzeňský forvard na adresu plzeňských benjamínků. "Ale radit jsme jim nemuseli," dodává.