Notes #17: Dobude Plzeň vlastní hrad?

P l z e ň - Z turné po stadionech soupeřů se Plzeňáci vrátili s plnou nůší bodů. Další přírůstek mohou pořídit již v sobotu v televizní předehrávce, ovšem na svém ledě. Do Plzně přicestují Pardubice. Mezi oběma soupeři již 80 minut nepadl gól. Přerušit tuto sérii se pokusí také Jaroslav Kudrna, který se poprvé v plzeňském dresu postaví proti svému dlouholetému zaměstnavateli. Sobotní televizní předehrávka bude dalším ze zápasů tzv. o šest bodů, neboť deváté Pardubice ztrácí na sedmou Plzeň pouhý jeden bod.
Zápas začíná netradičně v 17:00 v sobotu na plzeňském zimním stadionu!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC MOELLER PARDUBICE

32. kolo – neděle 11. prosince 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Uvidí dnes domácí
fanoušci výhru?
Tvůj dům, můj hrad! Plzeň letos na ledech soupeřů loupí body o sto šest. Venku si Lasselsberger připsal již 24 bodů (15 zápasů), což je více než za celou loňskou základní část (21 bodů), ale i předloňskou (17 bodů). Až v sezóně 2001-02 bychom našli vyšší bodový zisk ze hřišť soupeřů (40 bodů), než kolik získali Plzeňáci v dosavadním průběhu letošní sezóny. Bilance na stadionech soupeřů ze sezóny 2001-02 je také plzeňským rekordem od doby, kdy bylo zaveden tříbodový zisk za výhru v základní hrací době. Letošní výsledky Plzně v sídlech soupeřů jsou plně srovnatelné s extraligovou špičkou, proč však Lasselsberger bojuje o holou účast v play-off je zřejmé. Důvod leží na plzeňském ledě, kde se Západočechům nedaří. Dnešní měření sil je tak malou kuriozitou, oběma týmům se na plzeňském stadionu nedaří. Pardubicím dlouhodobě, Plzeňákům v letošní sezóně.


HC MOELLER PARDUBICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Titul? Bojuje se o pouhé play-off

Takovou sezónu v Pardubicích v posledních letech nezažili! Klub s ambicemi na titul se od začátku sezóny trápil, na první výhru sezóny čekal celých osm kol a potácel se ve spodních patrech tabulky. Postupem času Pardubičtí popadli dech a nyní bojují kolem osmého místa zajišťujícího postup do play-off. "Momentálně je tým pod velkým psychickým tlakem a nepředvádí hokej, který umí. K tomu ale potřebujeme vyhrávat především domácí zápasy,“ říká trenér Martinec. Problémy mají pardubičtí trenéři hlavně s obrannými řadami. „Dopředu hrajeme super, ale vzadu to skřípe,“ řekl brankář Ján Lašák po utkání se Zlínem, ve kterém úřadující mistr Pardubicím nadělil šest gólů. Příliš se nedaří ani hráčům, kteří loni rozhodovali zápasy. Nadějný útok mladíků Koukal-Kolář-Průcha se ani zdaleka neprosazuje jako v loňské sezóně. Několika zápasům přihlížela „baby line“ jen ze střídačky, trenéři zkoušeli mladíky rozhodit do různých útoků. I přes nevýrazné výsledky si Pardubice nemohou stěžovat na nepřízeň fanoušků, kteří Duhovou arénu stále navštěvují v hojném počtu.

Sestava Pardubic z utkání s Libercem:
Lašák - Snopek, Čáslava, A. Novotný, Pácal, Linhart, Havíř, Vyhlídal, Mudroch - Tvrdík, Dopita, T. Blažek - Hejduk, Mikeska, Pištek - A. Hemský, T. Divíšek, Rolínek - Kolář, Koukal, Průcha.

Kdo si počká, ten se dočká

Dvacet osm zápasů trvalo střelecké trápení Petra Průchy. Mladému útočníkovi s reprezentačními zkušenostmi se od začátku letošního ročníku extraligy střelecky nedařilo, tu a tam pouze paběrkoval body za asistence. Střelecké prokletí zlomil až v utkání s Libercem. Jeho první extraligový gól přišel v úplném závěru zápasu, tři minuty před závěrečnou sirénou. Pardubice se nakonec radovaly z výhry nad Bílými tygry poměrem 5:2.

Vedení klubu se rozloučilo s legendami

Poněkud překvapující byl odchod dlouholetého hráče Pardubic, Ladislava Lubiny, do týmu letošního extraligového nováčka z Jihlavy. O Lubinovy služby domácí klub již nejevil zájem. Zkušený útočník nyní patří k oporám mladého kádru Dukly. Už před sezónou se vedení rozloučilo s další ikonou pardubického hokeje, Otakarem Janeckým.

Kdo hledá, najde

Daleko za očekáváním zaostával na začátku sezóny Milan Hejduk. Trenéři hledali pro elitního střelce Colorada Avalanche vhodné spoluhráče, dlouho však nepříliš úspěšně. Zlom přišel, až když trenéři k Hejdukovi postavili dravého Michala Mikesku společně s Janem Bulisem. Tento útok se rázem stal obávanou zbraní Pardubice a vévodí klubovým tabulkám produktivity.

Pardubice v řeči čísel

Nejvíce medailí ve statistických disciplínách připadá aktuálně Michalu Mikeskovi, který je nejproduktivnějším hráčem, nejlepším nahrávačem i nejlepším mužem +/- bodování. Zároveň však také má na svém kontě nejvíce trestných minut z celého týmu.

Nejproduktivnější hráč Mikeska – 30 (10+20)
Nejlepší střelecHejduk - 15
Nejlepší nahrávačMikeska - 20
Nejlepší v +/-Mikeska -+13
Nejhorší v +/-Hemský -8
Nejtrestanější hráčMikeska – 57 TM


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

NA VÝSLEDKOVÉ HOUPAČCE

Do třetice všeho dobrého platilo i v druhé čtyřzápasové sérii. Lasselsberger přivítal ve třetím zápasu série silnou Slavii a přestože se zápas nevyvíjel pro Západočechy příznivě, bylo na konci zápasu na ledě plno plzeňské radosti. Skóre brzy načal Sup, po přestávce krásnou tečí Cibák a vyrovnal. Slávisté si zahráli vzápětí přesilovou hru pěti proti třem. Tu nevyužili, ale v době kdy na led naskakoval čtvrtý hráč, nekrytý Beránek nekompromisně skóroval.

Po Plzeňácích se však alespoň ohlédlo štěstí. Cartelli ostrou ranou od modré orazítkoval tyč, puk se však od vracejícího se Kolaříka odrazil do odkryté branky. Plzeňský bek šťastnou ranou dosáhl své první letošní branky. A to nebylo vše. Za 55 sekund se mezi kruhu dostal k přihrávce Cibáka Moravec a střelou nad pravý beton Fraňka rozjásal plzeňské tribuny. Šlo o gól vítězný. Exvítkovickému forvardovi tak vyšla premiéra v Plzni parádně.

A hned v dalším duelu se Moravec postavil proti svému mateřskému týmu, v extralize poprvé v životě. V nešťastném duelu již bylo štěstí opět k Plzni otočeno zády. Lasselsberger byl na tom herně lépe, ovšem narážel na v ten den výtečně chytajícího Pince. Když Plzeňáci nedali gól, ujali se zápisu do střelecké listiny hosté. Hubáček ve 31. minutě propálil od modré čáry Tomáše Dubu a zařídil hostím výhru 1:0.

Vyhlídky před těžkým duelem ve Zlíně tak nebyly radostné. Čtyřzápasová série skončila ziskem hubených tří bodů, Plzeňáci dokonce dvakrát doma nevstřelili jediný gól! Celkově dosáhli pouhých čtyř branek, tedy jednu na zápas. Nevěřícně tak fanoušci kroutili hlavami nad zprávami ze Zlína. V 6. minutě dostal Plzeň do vedení Martin Paroulek, které ještě v téže minutě smazal Barinka. Paroulek ukončil 87 minut čekání na gól.

Zápas rozhodla herní činnost, kterou mají daleko lépe osvojenou Medvědi, ovšem paradoxně vyšla lépe Plzeňákům. Řeč je o přesilových hrách. Zlínští promarnili výhodu pěti proti třem a na začátku druhé části Špaček bombou od modré potrestal faul Tesaříka, za deset minut Matějovský naskočil z trestné lavice a přečíslení 3 na 2 sám zakončil – 1:3. Šokovaní Medvědi se na důraznou dopověď nezmohli, ránu z milosti zasadil domácím šest minut před koncem Michal Straka. Zrodila se překvapivá výhra.

Sestava Plzně ze Zlína:

Duba - Výtisk, Špaček, Cartelli, Půlpán, Štich, Trnka - D. Moravec, Martin Straka, Cibák - Matějovský, Michal Straka, Mrázek - Paroulek, Kudrna, Důras - Adamský, Kracík.
V obraně scházeli Šrek, Nedoma, Výborný a Jindřich, v útoku Andrašovský a kapitán Pospíšil.

Vychovatel Pavel Trnka

Výhra ve Zlíně měla zvláštní příchuť. Z plzeňské sestavy vypadli Nedoma, Výborný, Jindřich, dlouhodobě chybí Šrek. Před zápasem s Vítkovicemi si Plzeň povolala z hostování v Chomutově Lukáše Pulpána. Devatenáctiletý bek sehrál po boku Pavla Trnky první extraligový zápas. Pulpán zápas zvládl na výbornou a Trnka ve své „vychovatelské“ činnost pokračoval. Řídké plzeňské řady doplnily trenéři dorostenci! Do Zlína plzeňští trenéři s sebou vzali teprve patnáctiletého(!) Davida Šticha! Plzeňský dorostenec se postavil vedle již osvědčeného učitele Pavla Trnky a přes neuvěřitelně nízký věk svůj úkol zvládl výborně. "Předvedl vynikající hru, musím před ním smeknout klobouk," chválil spoluhráče matador Jaroslav Špaček. Štichovi však primát nejmladšího extraligového hráče unikl o několik měsíců. Sestava obranných řad Plzně z duelu ve Zlíně skýtá další zajímavost. Ze šesti obránců jsou čtyři odchovanci západočeského klubu.

Kanadské bodování útočníků
JménoZGAB
Martin Straka2891120
David Pospíšil307815
Michal Straka2841014
Jaroslav Kracík304913
Kanadské bodování obránců
Jaroslav Špaček253710
Robert Jindřich28178
Pavel Trnka29358


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Tradiční extraligoví účastníci se v dosavadní historii samostatné české nejvyšší soutěže jednou potkaly ve vyřazovacích bojích, základní část je svedla proti sobě celkem 44krát. Ačkoli jsou v lize dlouhodobě úspěšnější Východočeši, vzájemná bilance mluví pro Plzeň:

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Pardubice
5123919146:133

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?
Jedním z hlavních trumfů při loňském čtvrtfinále měla být domácí úspěšnost Plzně v zápasech s Perníkáři. Že bude tento trumf tak silný ovšem věřil málokdo. Západočeši třikrát doma Pardubice přehrály, a to vždy v základní hrací době. Pardubické nezdary na ledě Plzně dostaly v play-off pro Východočechy ničivé rozměry. Pardubice v Plzni nevyhrály již šest zápasů v řadě.

Bilance Plzeň vs. Pardubice na plzeňském ledě
25175386:47

Historie vzájemných soubojů na plzeňském ledě nabízí zajímavé "šňůry" zápasů. Hned v prvním vzájemném zápase úvodní sezóny samostatné ligy Perníkáři vyhráli 3:0 (listopad 1993), další vítězství si však připsali až po 14 zápasech v listopadu roku 2001 (2:3), což byl zároveň první zápas Richarda Fardy jako hlavního kouče Keramiky Plzeň. Mezi listopadem 1996 a říjnem 2000 sehráli oba soupeři na ledě Plzně sedm utkání, ve kterých perníkáři nedokázali vůbec bodovat.

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. PARDUBICE

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 14 (7-7)
Průměrný počet střel 69 (32-37)
Nejrychleji vstřelená branka 1:06 Volák
(10.10.1997)
Nejpozději dosažená branka 59:59 Antoš
(26.9.2000)
Průměrný počet diváků 5 470
- v Plzni 5 703

Letošní účty

Oba soupeři se již dvakrát utkali v letošní sezóně a Plzeň je zatím o mnoho spokojenější. Po výhře ve 4. hraném kole (4:1) přišla kuriózní bezbranková remíza v Duhové Aréně, z níž měli určitě větší radost hokejisté Lasselsbergeru. Dva letošní zápasy bez prohry prodloužily sérii neporazitelnosti Plzně s Pardubicemi již na čtyři zápasy. Pardubice naposledy zvítězili nad Plzní v 5. čtvrtfinálovém zápase play-off 2004 (5:2).