Notes #18: Kdo si nadělí body?

P l z e ň - Předvánoční hokejové menu je velmi lákavé. V posledním zápase před svátky přivítá Lasselsberger v předehrávce 34. kola lídra tabulky pražskou Spartu. Západočeši mohou na silném soupeři dokázat, že svoji formu znatelně vylepšili. K tomu Plzni již pomůže Dušan Andrašovský, jenž se vrací po dvou měsících, a také obránce Milan Nedoma. Hosté již počítají s útočníkem Davidem Výborným, stále však nebude hostům k dispozici Petr Bříza. Fanoušci si tak mohou zpříjemnit předvánoční období atraktivním duelem!
Zápas začíná v úterý v 17:30 na plzeňském zimním stadionu!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SPARTA PRAHA

předehrávka 34. kola – úterý 21. prosince 2004 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Zastavená kola NHL pořádně pozměnila světovou hokejovou scénu. Na vrchol pomyslného žebříčku kvality mezi ligami se dostala ruská superliga, i další evropské ligy zaplnily hráči známí tuzemským fanouškům pouze z televize či internetu. A přísun může pokračovat. Neschopnost obou stran dosáhnout konsensu totiž může výluku v NHL ještě dramaticky prodloužit. Do pohybu by se tak mohl dát další dav doposud vyčkávajících hokejistů. Proti jejich angažmá v nejkvalitnějších světových ligách však stojí především finanční síla klubů a také limit na počet cizinců. Ruskou, švédskou, finskou či českou ligu již naplnily stovky hráčů NHL, svoji první zámořskou akvizici získal již i některý z dánských klubů. Kam se bude tento vývoj ubírat nadále ukáže nejbližší budoucnost. Jedno je jisté, nemalý počet hráčů se s hokejem na nejvyšší světové úrovni bude muset letos rozloučit. Hráči tak přicházejí o nemalé peníze. Ztráty kvůli výluce ale hlásí i průmysl a služby napojené na slavnou soutěž, rozzlobení jsou fanoušci. Postoj NHLPA tak může mít paradoxní důsledky. A to pokles zájmu o hokej v zámoří, kde je mezi sporty velmi silná konkurence.


HC SPARTA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

VYPOŘÁDAL SE LÍDR S ÚTLUMEM?

Poměrně suverénně zatím proplouvá pražská Sparta letošní sezónou. Po dvaatřiceti odehraných kolech vévodí extraligové tabulce. Posledních šest zápasů se ale Pražanům příliš nevydařilo. Svěřenci trenéra Lenera dokázali odvézt body pouze ze Znojma, naposledy remizovali s litvínovským Chemopetrolem. Na paty dýchající Zlín stáhl ztrátu na pouhé dva body. "Současnou situaci bych za krizi nepovažoval. Musíme se s tím poprat sami. Neprohrávat vyhraná utkání a navázat na výkony, které nás na první příčku dostaly. Hlavně bychom neměli dostávat laciné góly a naopak proměňovat šance,“ řekl obránce Martin Richter pro web hcsparta.cz.

Pöpperle čapl šanci za pačesy

Zranění Petra Břízy, stálice ve sparťanské brance, si vyžádalo rychlé řešení nelehké situaci. Vedení klubu zvažovalo angažování brankáře z jiného českého či zahraničního klubu. Nakonec však důvěru dostal mladík Tomáš Pöpperle. A nutno dodat, že ten ji rozhodně nezklamal. Celkem zatím odchytal patnáct zápasů s výborným průměrem 1,97 branky na zápas a úspěšností zákroků 93,60%.

Sparťan Josef Straka

Hráčské výměny připomínající šachové manévry pocítil na vlastní kůži Josef Straka. Dlouholetá opora plzeňského útoku putovala na hostování do konce sezóny do pražské Sparty. Z Vtíkovic do Plzně přišel výměnou za Petra Míku David Moravec. Trejd Straky do klubu tradičního rivala řada plzeňských fandů téměř obrečela. V dosavadních třech zápasech za Spartu si Josef Straka připsal jeden bod za asistenci.

Vánoce stráví Sparta v Davosu

Poslední dva extraligové zápasy zbývá Spartě odehrát před odjezdem na Spenglerův pohár. Na vánočním turnaji s dlouholetou tradicí, který se koná každoročně v Davosu, se sparťané střetnou postupně s ruským Magnitogorskem, finským IFK Helsinky, výběrem Kanady a domácím Davosem. V brance Pražanů by se měl objevit David Aebischer, švýcarský gólman Colorada Avalanche, zapůjčený speciálně pro davoský turnaj.

Přivítání Petra Nedvěda

Po týdnu se na plzeňský led vrací Petr Nedvěd. Minulé pondělí nastoupil Nedvěd za tým výběru NHL, který se utkal s domácím Lasselsbergerem. K výhře zámořských hvězd poměrem 8:3 přispěl jedním gólem. Jako jediný reprezentant Sparty se Nedvěd nedočkal právě nejpřívětivějšího uvítání. Zámořím ostřílený útočník si z toho ale příliš nedělal. “Počítal jsem s tím. Čekal jsem, že když jsem ze Sparty, spíš na mě budou něco házet nebo skandovat Sparta, Sparta ... známá parta,“ řekl po zápase s úsměvem.

Sestava Sparty z utkání s Litvínovem:

Pöpperle - Majeský, Richter, Pilař, Jan Hanzlík, Dobroň, J. Řezníček, L. Procházka, Schnábel - Ton, P. Nedvěd, Chabada - Olesz, J. Marek, Hlaváč - Kratěna, Broš, Kašpařík - Netík, J. Straka, Kotrla.

Sparťané v řeči čísel

Nejproduktivnější hráčTon - 28 (10+18)
Nejlepší střelecPetr Nedvěd - 14
Nejlepší nahrávačVýborný - 21
Nejlepší v +/-Netík +16
Nejhorší v +/-Josef Straka -1
Nejtrestanější hráčSchnabel - 65 TM


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

A ZASE TY PARDUBICE

Poslední odehraný zápasy Plzně byl zároveň předehrávkou 32. kola, zápasu asistovaly také televizní kamery. Pětitisícová divácká kulisa dodala duelu patřičnou atmosféru a boj s tradičním soupeřem mohl začít. Za posledních 15 měsíců šlo již o 14. vzájemný zápas.

Bránit Pardubičtí do Plzně rozhodně nepřijeli, ovšem na otevřená zadní vrátka doplatili. Poprvé slovenský gólman Lašák kapituloval dokonce při pardubické přesilové hře. Špaček krásným a přesným pasem našel na útočné modré Martina Straku, ten tváří v tvář Lašákovi nezaváhal – 1:0. Pardubice ale srovnat stihly ještě v první části hry, Hejduk v podobné situace jako Straka také uspěl – 1:1.

Chvíli po přestávce ustáli tvrdé souboje u branky Matějovský s Kudrnou a druhý jmenovaný jednou rukou přihrál Paroulkovi, pro něhož bylo uklidit puk do branky již snadnou prací. Hosté srovnali lacino, nahození Blažka ze 26. minuty tečoval mimo dosah Duby vlastní spoluhráč. Tatáž situace se opakovala za minutu, ale zklamaní byli hosté. Cartelliho propagační střelu od modré změnila ve smrtelný zásah teč Havíře – 3:2.

V začátku třetí části měli Plzeňáci k dispozici přesilovou hru a dokázali se prosadit. Na 4:2 zvýšil šťastným zásahem Michal Straka, před jehož gólem zkušeně podržel puk na modré Trnka. Za minutu se na jediného beka Molleru řítila trojice Martin Straka-Cibák-Moravec a po utěšené kombinace Martin Straka přidal svůj druhý gól. Rozhodnuto ale nebylo.

Naděje na bodový zisk Pardubic rychle resuscitoval Tomáš Divíšek, který se dobře orientoval před brankou a snížil na 5:3. Za čtyři minuty proskočil mezi Špačkem a Výtiskem Petr Sýkory, vyprášil Dubovi betony a odražený puk zasunul do příslušných míst Rolínek. Z rozhodnutého duelu bylo drama. Plzeň přežila na konci oslabení při vyloučení Cibáka a nakonec se radovala z třetí výhry v řadě.

Ze zmiňovaných 14 vzájemných zápasů během posledního roku a čtvrt tak Plzeňáci vytěžili 8. výhru. Východočeši Plzeň za tuto dobu porazili 4krát, 2krát skončil zápas remízou. Výhry Plzeň usadila na 7. místě se čtyřbodovým náskokem právě na Pardubice, kterým deváté místo aktuálně patří.

Sestava Plzně ze zápasu s Padubicemi:

Duba - Výtisk, Špaček, Cartelli, Trnka, Jindřich, Výborný - Moravec, Mar. Straka, Cibák - Mrázek, Mich. Straka, Pospíšil - Paroulek, Kudrna, Matějovský - Adamský, Kracík, Důras.

Vzájemná bilance rozhodnuta

Podle současné situace v tabulce budou Plzeň a Pardubice rivalové v tlačenici o místa v play-off. Lasselsberger již teď získal proti Východočechům výhodu. Vedle čtyřbodového náskoku je to lepší bilance vzájemných zápasů, kterou si Plzeň vybojovala dvěma domácími výhrami a bezgólovou remízou na východe Čech.

Komplex „Plzeň“

Pravidelně si pro porážky jezdíval do Plzně v dobách největší slávy Vsetín, nyní se na západočeském ledě trápí Pardubice, v posledních letech také jeden z největších favoritů na titul. Loni sehrály na ledě Lasselsbergeru pět zápasů, výsledkem byly čtyři výhry Plzně a jedna remíza. Šňůru zápasů letos tápající Východočeši natáhli o další dva. Pardubičtí nevyhráli v Plzni v základní hrací době od 16. listopadu 2001, poslední výhra alespoň po prodloužení je stará již téměř dva roky.

Poprvé proti „svým“

Jaroslav Kudrna devět sezón působil v pardubickém dresu, osmkrát si s Pardubicemi zahrál ve vyřazovacích bojích. Rok se s rokem sešel a Kudrna poprvé v životě viděl tým Pardubic na druhé straně hřiště. "Už od rána jsem byl více motivovaný," neskrýval své napětí. Bojovník s číslem 17 se podílel na druhé brance Plzně, připsal si jeden plusový bod, nebyl vyloučen a radoval se z výhry 5:4. První zápas Kudrny proti svému bývalému celku tak plzeňskému forvardovi vyšel. „Že Plzeň na Pardubice umí, jsme se přesvědčili už loňskou sezónu,“ naráží Kudrna čtvrtfinále posledního play-off. Nezdar Východočechů ve vyřazovacích bojích se stal příčinou rázných řezů sestavou a platovými podmínkami, kvůli čemuž nakonec Kudrna pardubický klub opustil. A paradoxně zamířil do Plzně, která celý proces na východě Čech spustila.

Andrašovský hlásí návrat!

Dva měsíce absentoval, příčinou bylo zranění z vítkovického ledu. Zlomená čelist nedovolovala Andrašovskému pomoci Plzni v extraligových bojích. Nyní je slovenský forvard již připraven na návrat na led. Jeho tvář na měsíc ozdobí celoobličejový kryt. "Není to nic moc," říká o ochraně navrátilec do sestavy Dušan Andrašovský.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

Duely Plzně se Spartou jsou již tradiční součástí extraligy. V průběhu let se již vytvořil úctyhodný dav mužů, pro něž je duel zvlášť prestižní. V nejužším vedení Sparty figuruje muž, který mj. přivedl do Plzně Dušana Salfického či stál za prvním příchodem Davida Pospíšila, bývalý manažer plzeňského klubu Luboš Koželuh. Obchod a spolupráce mezi oběma kluby je možná nejčilejší ze všech klubů.

V minulých sezónách do Plzně ze Sparty zamířili kupř. Jaroslav Bednář, Pavel Geffert, Radek Duda, Michal Dobroň, Václav Eiselt, Milan Nedoma, Daniel Branda, Marek Schwarz, Jiří Jakeš, Martin Paroulek, a další. Před letošní sezónou nabral vzájemný obchod na síle. Do obrany přišli Pavel Šrek a Jan Výtisk, do útoku nadějný Roman Vondráček, Petr Havelka, na hostování do Plzně zamířil ze Sparty také Tomáš Duba.

Do Sparty naopak zamířil Michal Dobroň, v průběhu sezóny se do Prahy přemístil Josef Straka. Již dříve Spartou prošli explzeňští Martin Špaňhel, Václav Král, Zdeněk Sedlák, Viktor Ujčík. Sparťanský dres v současnosti obléká dlouholetý kapitán Plzně Josef Řezníček. Ze západu Čech do Sparty zamířil také Tomáš Jelínek, k němuž se váže následující vzpomínka.

Některá utkání se Spartou fanoušci Plzně jistě dlouho nezapomenou. Např. "legendární" debakl z 18. ledna 1998 0:10, ve kterém explzeňský Jelínek vstřelil za Spartu hattrick a vysloužil si bouřlivý aplaus fanoušků Plzně, či čtvrtý čtvrtfinálový duel, který rozhodl po chybě Salfického nahozením za branku Jaromír Kverka!

HISTORICKÁ BILANCE

Vzájemná bilance Plzeň vs. Sparta
4512231114:164

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. SPARTA

Průměrný počet branek 6
Průměrný počet vyloučených 13 (6-7)
Průměrný počet střel 65 (30-35)
Průměrný počet diváků 6806
Průměrný počet diváků v Plzni 6350

Zápasy obou soupeřů se těší velkému diváckému zájmu. V těchto statistikách lámalo rekordy čtvrtfinále v sezóně 1997/98, průměrná návštěva na zápase této série činila bezmála 10 000 fanoušků. Pátý, rozhodující duel na ledě Sparty zhlédlo rekordních 13 534 diváků!

Letošní účty

Dvakrát se Plzeň letos utkala se Spartou, vždy dostala pět gólů. Nejprve si v televizní předehrávce odvezla Sparta všechny body po výhře 5:3. Plzni se sice povedlo stáhnout třígólové manko, ale další dva rychlé zásahy Sparty byly konečné. Na Spartě se situace téměř opakovala v opačném gardu. 3:0 vedla Plzeň, ale nakonec hosté museli zachraňovat bod za remízu 4:4. V prodloužení rozhodl přesilovkovou střelou Karel Pilař. Lasselsberger tak s lídrem tabulky vybojoval doposud pouze jediný bod.