Nedělní svátek vánoční i hokejový

P l z e ň - Davy fanoušků již netrpělivě vyčkávají nedělní podvečer v Karlových Varech. Síly změří ve 31. západočeském derby domácí Vary a Plzeň. Ovšem nejbližší derby je nadmíru prestižní a významné. Proti Plzni nastoupí její budoucí gólman Roman Málek! Ztéci branku Tomáše Duby se pokusí bývalý forvard Keramiky Andrej Nedorost, jehož čeká premiéra ve varském dresu. Poslední derby rozhodl jediným gólem Radek Matějovský, právě on však bude Plzni chybět, stejně jako dlouhodobý marod Pavel Šrek.
Zápas začíná na stadionu v Karlových Varech v neděli v 17:30!

Zástup mužů s plzeňskou minulostí je ve Varech již úctyhodný. Od brankáře Málka přes obránce Krajíčka až po útočníky Dvořáka, Hurtaje, Krafta, Krátošku a Nedorosta. Ke všemu tým Energie vede explzeňský asistent Radim Rulík, který má k ruce Václava Baďoučka, plzeňského odchovance. O zvýšenou motivaci na straně Karlovarských zřejmě nouze nebude.

Ke všemu se začíná potvrzovat blahodárný vliv přítomnosti Romana Málka na mužstvo a hru. Ze dvou zápasů sice Varští vytěžili tři body, ovšem proti Litvínovu tým nabrala seběvědomí obratem z 0:2 na 5:3, ve Zlíně energetici inkasovali pouze jednou, vaz jim zlomila bídná koncovka. Současný odstup západočeských sousedů od play-off je 15 bodů. Plzeň je ze soupeřů, které energetici musí porážet, pokud chtějí na postup ještě myslet.

Že se v jednom týmu sešli Málek s Nedorostem je malou kuriozitou. Ještě nedávno totiž oba oblékali dres Magnitogorsku, který vede Marek Sýkora. Nejprve se z Metallurgu poroučel Andrej Nedorost, poté i Roman Málek. Budoucí plzeňský gólman se jako první domluvil s Energií, za několik dní se připojil k týmu i Nedorost, který ukončil angažmá v Nižněkamsku. Ve výběru budoucího angažmá sehrál svoji roli i explzeňský forvard Michal Dvořák, velký kamaráda právě Nedorosta. Dále v lázeňském týmu naopak nepokračují slovenští forvardi Ján Lipianský a Róbert Tomík.

Poslední reprezentační akce, která se uskutečnila v Rusku, se zúčastnil František Ptáček, jediný aktuální reprezentant v dresu Karlových Varů. V neděli se bude snažit Energii pomoci poprvé letos Lasselsberger porazit. Plzeň nejprve vybojovala ve Varech remízu 3:3, poté doma západočeského rivala porazila 1:0. Karlovarští na výhru nad Plzní čekají již pět zápasů, naposledy získali 3 body 5. října 2003, kdy se radovali z výhry 3:2 na plzeňském ledě.

vs. HC Energie Karlovy Vary HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 12. 7.
Skóre 75:95 79:77
Výhry 11(2) 14
Remízy 4 4
Prohry 16 15(4)
Body 35 50
Hráči
Nejproduktivnější hráč Hlavačka - 19 (6+13) M. Straka - 22 (11+11)
Nejlepší střelec Dvořák Michal – 8 Straka Martin - 11
Nejvíce trestných minut Skuhravý - 62 Trnka, Výtisk - 62
Nejlepší +/- Ptáček- +6 P. Trnka - +12
Brankáři Málek - 94,37% T. Duba - 93,58%
Absence
Šrek, Matějovský

Sestavy z posledních odehraných zápasů:

Karlovy Vary: Málek - F. Ptáček, Kutlák, Bauer, M. Hlavačka, J. Polák, Suur, Harant - Petr Kumstát, Skuhravý, Kraus - M. Dvořák, Alinč, Hurtaj - Krátoška, Kraft, Lipianský - Košťál, Bednařík, Pech.

Plzeň: Duba - Výborný, Špaček, Cartelli, Trnka, Nedoma, Jindřich, Výtisk - Moravec, Mar. Straka, Cibák - Paroulek, Mich. Straka, Andrašovský - Kudrna, Pospíšil, Matějovský - Mrázek, Kracík, Důras - Adamský.