Dudovi oslava narozenin nevyšla

P l z e ň - Oslava šestadvacátých narozenin se Radku Dudovi příliš nevydařila. Jeho důrazné počínaní před Murínem v poslední minutě zápasu rozhodčí posoudil jako sekání. Dudovo vyloučení Plzni sebralo výhodu závěrečné přesilovky a utlumilo finální nápor. “Chtěl jsem puk dostat do branky za každou cenu. Rozhodčí posoudil, že to bylo sekání. Rozhodl, jak rozhodl. Udělal jsem všechno pro to, abych dal gól,“ říkal po zápase smutný Duda.

Zlínský brankář Murín se po jeho zákroku dramaticky skácel k zemi. O zranění se ale rozhodně nejednalo. “Murín nejprve řval a pak se mi smál do obličeje,“ říkal nasupeně Duda. “Ne, Murín opravdu není zraněný,“ potvrdil zlínský kouč Jaroslav Stuchlík. Duda si Murínovo nepříliš sportovní počínání nenechal líbit, a tak došlo na krátkou slovní přestřelku mezi oběma hráči. Co Duda slovenskému gólmanovi řekl? “To je nepublikovatelné,“ nechtěl prozradit plzeňský útočník. Duda se tak stal smutným hrdinou dalšího zápasu. Podobně se mu nevyvedl jeho první zápas v modrobílém dresu po výměně ze Slavie. “Nemám štěstí, první zápas po přestupu byl smolný, ten dnešní také. Snad si vyberu někdy jindy,“ věří Duda.

Jak už je v letošní sezóně zvykem, Plzeň i dnes zradily přesilovky. “Škoda, že jsme neproměnili přesilovky, které v takovýchto zápasech rozhodují. Pak přišel zlínský brejk. Za stavu 1:1 k takovému přečíslení nemůže dojít. Byla to chyba,“ přiznal Duda. “Nebyl to žádný krásný zápas, byl to boj. Zlín hraje chytrý hokej, nikam se nežene a čeká na brejky. Byli jsme ale rovnocenným soupeřem, možná i trochu lepším,“ konstatoval oslavenec.

Jediným střelcem Lasselsberger se stal Pavel Trnka, když se ve druhé třetině nejlépe zorientoval ve vřavě před Murínem. “Dostal jsem se k odraženému puku a vystřelil. Nějak se to tam ještě odráželo.“ Trnku nejvíce mrzela rozhodující Mokrejšova branka, která padla po zlínském přečíslení. “Ten gól byl dost laciný. Jinak jsme sehráli velmi kvalitní utkání, bohužel jsem ho nedotáhli do konce. Šancí jsme měli dost, abychom vyhráli,“ zhodnotil duel Trnka. Obránce se zámořskými zkušenostmi nastoupil, stejně jako ve Vítkovicích, v obranném páru s Jasonem Marshallem. Kromě češtiny však kanadskému bekovi radit nemusel. “Jason ví, co má hrát, nenechá se zbytečně vyprovokovat.“

Trenér hostí Jaroslav Stuchlík byl s výkonem svých svěřencům spokojen. “Myslím si, že naše vítězství je zasloužené, vypracovali jsme si více vyložených příležitostí.“ Utkání se nasazením a urputností podobalo zápasům play-off. Zlín má účast ve vyřazovací části prakticky jistou. Lasselsberger o účast v nejlepší osmičce ještě čeká lítý boj. “Byla to pro nás super příprava na play-off, kde zápasy budou vypadat podobně. V Plzni se nám daří, třeba se ještě letos potkáme,“ doufá Stuchlík.

Trenér Jiří Neubauer koučoval plzeňské hokejisty podruhé před domácím publikem. Stejně jako proti Liberci jeho tým utrpěl porážku. “Zlín ukázal, že není nejlepší tým náhodou. Bylo to napínavé utkání do poslední vteřiny. Postupem času jsme se zlepšovali. Když se zdálo, že máme ke gólu blízko, tak nám Zlínští ujeli do přečíslení a dali gól.“ Ke zvratu skóre nevedla ani power-play, ke které se trenéři odhodlali minutu a půl před koncem. “V závěrečné power-play nám chybělo trochu štěstí,“ lituje trenér. Po Zlínu čeká Keramiky již v neděli další domácí utkání. Na západě Čech se představí poslední Jihlava “Doufáme, že domácí prokletí změním v neděli s Jihlavou,“ věří Neubauer.