Martin Straka dotáhl Plzeň k povinnému vítězství

P l z e ň - Hrdinou utkání mezi Plzní a Jihlavou se stal domácí tahoun Martin Straka. Jako vždy dokazoval svoje fantastické bruslařské umění, ke kterému dnes přidal střeleckou pohodu. Byl k neudržení, nejenže dal dva góly, ale chytrými pasy i připravoval šance pro svoje spoluhráče. Dokonce stihl jinak klidný hokejista i diskutovat s rozhodčím.


Martin Straka byl v zápase s posledním celkem tabulky opravdu k neudržení. Odtáhl většinu plzeňských útoků, tlačil se do šancí a navíc se dvakrát zapsal do střelecké listiny. Tak by se dal stručně hodnotit dnešní výkon zkušeného reprezentačního útočníka. „Tak při tom prvním gólu mi tam pomohl Dadly, všechno mi tam odtáhl a já tam zůstal úplně sám. Před tím posledním gólem mi to tam Dušan bezvadně hodil, já byl zase sám a spadlo mi to tam. Zaplaťpánbůh za to,“ připisoval Straka zásluhy na svých gólech obětavé práci spoluhráčů.

Plzeňskou osmadvacítku jsme dnes mohli vidět i v situaci, které se jinak snaží vyhýbat. Straku vyvedlo z míry několik sporných výroků hlavního rozhodčího a pustil se s ním do diskuse. „Já jsem se ho jenom ptal, koho vylučuje. Tam byl faul na Adamského a šel ven on. Pak fauloval náš hráč a on vyloučil jejich hráče. Tak jsem se šel vždycky zeptat, kdo půjde ven, abych to věděl,“ tají domácí centr skutečný obsah svých námitek.

S tvrdou hrou hostujícího mužstva a nepřesnými výroky hlavního arbitra byl nespokojen i Martin Adamský. „Při prvním gólu mě tam obránce celou minutu držel, tak jsem byl naštvaný, že jsem pak ani neměl radost z toho gólu,“ stěžoval si mladý útočník, který se v poslední době pevně usadil v základní sestavě a jehož forma strmě stoupá.

Výsledek 6:2 by mohl naznačovat, že se jednalo o snadné utkání. Martin Straka však upozorňuje na některé zbytečné taktické chyby, které mohly vývoj zápasu zkomplikovat. „Za stavu 2:0 si nemůžeme takové chyby dovolit. Vypadalo to jako jasný zápas a oni nám ujedou, dají gól na 2:1 a nás to pak stojí spoustu sil. To se nemůže stávat. Až tady budou hrát nějaká lepší mužstva nebo pojedeme ven, tak neexistuje, aby nám takhle odjížděli a dávali laciné góly,“ varuje plzeňský forvard.

O jednoznačném utkání nechtěla ani slyšet opora zadních řad Lasselsbergeru Libor Procházka. Překvapil ho hlavně útočný styl, se kterým Dukla vtrhla do utkání. „Přišlo mi, že je jim jedno, jestli dostanou pět nebo šest gólů. Jejich útočníci zůstávali pořád za námi. Snažili se hrát na brejky. Nejdřív jsem si myslel, že budou hrát ze zabezpečené obrany, ale oni se místo toho pořád hrnuli dopředu,“ popisuje někdejší reprezentant těžkou situaci domácích obránců, kteří se nemohli nechat vyburcovat diváky a vrhnout se do bezhlavého útočení.

Plzeň konečně prolomila prokletí domácího ledu a získala doma tři cenné body, které se určitě budou hodit v boji o postup do play-off. „Já bych Jihlavu nechtěl nějak podceňovat. Dnes to byly jasné body. Teď dál se ukáže, jak jsme na tom, protože tady budou všechna mužstva, co se motají kolem nás. Takže uvidíme,“