Notes #23: Energický boj o šest bodů!

P l z e ň - Zimní stadion v Plzni bude svědkem tvrdé bitvy o play-off, na sebe narazí domácí Lasselsberger a hostující Karlovy Vary. Po roce bude západočeské derby opět vysoce významné z hlediska šancí obou mužstev na postup do play-off. Výhrou mohou Plzeňáci zarazit postup Karlovarských tabulkou extraligy. Energetici si zvedli sebevědomí sobotní výhrou nad Zlínem, Plzeň se musí oklepat z debaklu v Pardubicích. Hostům bude scházet trio Alinč, Kraus, Krátoška, v brance Energie se však objeví gólman Roman Málek.
Klíčový zápas startuje na plzeňském ledě v neděli v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

46. kolo – neděle 6. února 2005 - 17:30 na plzeňském zimním stadionu

Poslední den před koncem přestupního termínu bylo na hokejovém trhu v tuzemsku pořádně živo. Přes, řečeno burzovní terminologií, vysoký objem obchodů se urodila jediná přestupová bomba. Tou byl příchod Martina Havláta do Sparty. Překvapení však bylo vícero. Definitivně snahu o účast v play-off vzdal Třinec, odkud odešli např. Bonk, Mezei, Korhoň, Podhradský či Klouček. Stejně tak Vsetín, jenž uspořádal dokonalý výprodej Vsetín. Valašsko opustili Radivojevič, Somík, Veselý, Demel, Brabenec, Klesla či Gřegořek. Své opory naopak nepustily Litvínov a Karlovy Vary. Citelnou ztrátou je pro Kladno odchod Františeka Kaberleho. Až na odchod několikanásobného mistra světa však týmy z popředí tabulky spíše posilovaly. Sparta získala Havláta, Zlín Bonka s Veselým. Mírné zklamání zavládlo v Pardubicích, kam se nepodařilo managementu přivést avizované zvučné posily. Z týmů kolem hranice postupu nikdo výrazně neposílil. Co se Plzně týče, skončila plzeňská anabáze slovenského forvarda Martina Cibáka, který zamířil do Košic. Vrchol sezóny si střídavým startem v Písku okoření brankář Rudolf Pejchar. Letošní přestupy jsou tak již minulostí, soupisky jsou uzavřeny. Zbývá zodpovědět jediná otázka, která nyní musí strašit představitele některých klubů s více hráči ze zámoří. Začne NHL?


HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

ZOPAKUJE SI MÁLEK LOŇSKOU JÍZDU?

Od 1. května 2005 je Roman Málek hráčem plzeňského Lasselsbergeru, ovšem dnes bude plzeňským hokejistům bránit v zisku cenných bodů. Většina domácích borců svého dnešního soka dobře zná, s Málkem po boku zařídili loni největší senzaci, vyřazení Pardubic. Obě strany se dobře znají, dobře známou je v Plzni také skutečnost, že se brankářský mág na klíčové zápasy umí výborně soustředit.

A právě jeden z klíčových soubojů z pohledu postupu do play-off se dnes rozhoří na plzeňském stadionu. Karlovarská Energie úspěchem v Plzni může výrazně přiživit šanci na postup, prohra však posunuje šanci energetiků již pouze do oblasti teorie. Západočeští sousedi na svůj historicky první postup stále čekají, letošní sezóna měla být zlomovou, klub na všech postech posílil.

Ovšem současnost rozhodně s předsezónním očekáváním neodpovídá. Tým prodělal v průběhu sezóny obměnu. Karlovarský dres již nenosí zvučné předsezónní posily Masalskis a Tomík. Odešli i Míka, Lipianský, sérii neúspěchů nepřežil ve své funkci ani kouč Pavel Pazourek. Exznojemského lodivoda nahradil dosavadní asistent Radim Rulík, jemuž asistuje v Plzni dobře známý Václav Baďouček.

Výměnou za Míku získali energetici plzeňského odchovance Milana Krafta, v průběhu sezóny klub posílili další explzeňští hokejisté, již zmiňovaný Roman Málek, útočníci Aleš Krátoška a Andrej Nedorost. Obranu dále vyztužil bývalý bek Dynama Moskva Tomáš Harant, do útoku získali Západočeši Radima Kucharczyka z Třince.

Tým Energie má svojí nespornou kvalitu, jak si však postěžovali sami Karlovarští, ambicím Energie ublížila výluka v zámoří. Klubu se nedařilo až do příchodu Milana Krafta angažovat některého z borců z NHL. A právě absence zkušených a respektovaných borců z nejslavnější soutěže schopných rozhodovat duely zřejmě energetikům v letošní sezóně scházela.

Sestava Karlových Varů ze zápasu v Litvínově:

Málek - Kutlák (30. Suur), Ptáček, J. Polák, Harant, Bauer, Hlavačka - Košťál, Skuhravý, Bednařík - Hurtaj, Milan Procházka, Pech - A. Nedorost, Kraft, Dvořák - Kucharczyk.

Víkendové výsledky rozhodnou

Před koncem přestupního termínu byla po karlovarských hokejistech poptávka. Před energetiky tak stálo rozhodnutí, zda pustit své opory, finančně si tak pomoci, ale vzdát tak de facto boj o play-off, nebo vše vsadit na postupovou kartu. Karlovy Vary se rozhodly jít druhou cestou a hned nejbližší víkend výrazně napoví, jestli tento tah může ještě vyjít. Včera se energetici utkali s mistrovským Zlínem a dnes zajíždí do Plzně. Do víkendových zápasů šli energetici s osmibodovou ztrátou na play-off, výsledky se Zlínem a Plzni tak výrazně ovlivní náladu v táboře dnešních soupeřů Lasselsbergeru.

Základ? Neinkasovat

Příchodem Málka se výrazně snížil přísun puků do karlovarské klece. Ve druhé polovině ledna sehráli energetici pět zápasů, v nichž inkasovali pouze šest gólů! Dvakrát se Roman Málek se svými spoluhráči radoval z čistého konta. Karlovarský gólman se vyšvihl na druhé místo v procentuelní úspěšnosti extraligových gólmanů. Další důkaz, že plzeňský tým čeká extrémně těžká práce. „Musíme si přát, aby nechytal tak skvěle, jak chytal loni tady. Mohl by si to raději nechat na příští sezónu,“ vzkazuje v žertu Málkovi Martin Paroulek.

Hurtaj vládne produktivitě

Ještě loni oblékal Lubomír Hurtaj dres plzeňského Lasselsbergeru, oklikou přes Finsko však zakotvil pro letošní sezónu v Karlových Varech. A slovenskému štírkovi se daří, v 41 zápasech posbíral 28 bodů a vede bodování energetiků. Nejproduktivnějším bekem je podle očekávání Martin Hlavačka, který je však zároveň nejhůře hodnoceným hráčem Energie v +/- (-15). Nejlepším střelcem celku je vytáhlý Petr Kumstát s dvanácti góly. Nejtrestanějším borcem Energie je další dlouhán v karlovarském útoku Václav Skuhravý.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

DRAMA A POVINNÉ BODY

Plzeň zažila „extrémní“ víkend. Po pátečním duelu s extraligovým lídrem ze Zlíny, který se odehrál v rámci 43. kola, do Plzně zajížděla naopak poslední Jihlava. A zatímco Zlín si výhrou v Plzni zajistil s definitivní platností místo v play-off, jihlavská prohra znamenala pro Duklu barážovou jistotu.

Jako takticky vysoce vyzrálý tým se před plzeňskými tribunami představili zlínští Medvědi. Fanoušci bouřlivě přivítali novou posilu Jasona Marshalla, poté sledovali těžkou lopotu se zlínskými chasníky. Domácí vyrukovali s tvrdou hrou, kterou hosté zpočátku hůře snášeli a na led se tak vkradla nervozita. Skóre vyrovnaného duelu změnila až 31. minuta a povedené teč Čajánka.

Za šest minut bylo srovnáno, před branku se natlačil Pavel Trnka a také tečovanou střelou vyrovnal. Rozhodnutí padlo šest minut před koncem základní hrací doby. Přečíslení tří na dva s velkým štěstím proměnil Petr Mokrejš. Plzeňáci již vyrovnat nestihli, přesto je fanoušci odměnili potleskem.

Od nedělního duelu s Jihlavou se očekávaly povinné tři body. A celá první třetina předzvěstem o poklidném průběhu zápasu nahrávala. Po gólech Adamského a Marshalla však chvíli před první sirénou plzeňská obrana zaváhala a zkušený Kaděra parádně snížil. 15 minut trvalo čekání na odpověď, během té doby svítilo na ukazateli skóre hubené vedení 2:1. Na 3:1 zvýšil Radek Matějovský, s jihlavskou obranou si za minutu pohrál Martin Straka a bylo již 4:1.

Na snížení explzeňského Tomáše Klimta ze 41. minuty odpověděli do konce zápasu ještě Moravec a Martin Straka, Plzeň tak povinně zvítězila a získala čtyřbodový náskok na deváté Znojmo. Oba duely odchytal Rudolf Pejchar, chyběli Martin Paroulek s Martinem Výborným a dlouhodobí marodi Šrek s Nedomou.

Sestava Plzně ze zápasu s Jihlavou:

Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, Jindřich, Procházka, Výtisk - Duda, Mar. Straka, Andrašovský - Moravec, Mich. Straka, Pospíšil - Adamský, Kudrna, Matějovský.

Cibák zamířil do Košic, Pejchar pomůže Písku

Útočník a držitel posledního Stanley Cupu Martin Cibák 31. ledna zamířil do slovenských Košic. Reprezentační útočník našich východních sousedů svůj poslední zápas za Plzeň proseděl na lavičce, v posledních duelech se mu příliš nedařilo. Došlo tak k oboustranné dohodě, díky níž zamířil Cibák zpět na Slovensko.
V plzeňském týmu před koncem přestupního termínu živo nebylo, ovšem ještě jednu malou změnu shon z konce ledna přinesl. Rudolf Pejchar, aktuálně třetí nejlepší gólman extraligy v procentuelní úspěšnosti zásahů, vypomůže na střídavý start topícímu se Písku.

Plzeň přišla o Výborného

Obránce Martin Výborný nebude v únoru trenérům k dispozici. Příčinou je zlomené žebro, které si vyžádá přinejmenším třítýdenní léčení. V základní sestavě nahradil Výborného Jan Výtisk.

Bilance nových koučů

Před zápasem v Pardubicích měla trenérská dvojice Jiří Neubauer – Ivan Vlček na svém kontě osm duelů v roli plzeňských lodivodů. Po vítězné premiéře v Třinci přišly dvě prohry, ovšem celková bilance je příznivá. Ze zmiňovaných osmi duelů Plzeň pod vedením nových tváří vytěžila celkem 14 bodů za pět výher (jednu v prodloužení), při celkovém skóre 25:14. Z oněch osmi zápasů sehrál Lasselsberger pět na hřištích soupeřů. Nejvyšší prohrou byla porážka 0:2 doma od Liberce, další dvě prohry byly pouze o jediný gól.

Klíč k postupu leží na plzeňském ledě

Čtyři domácí duely zbývají v základní části. Pokud by Plzeňáci zlomili své prokletí a vše vyhráli, pohybovala by se pravděpodobnost postupu prakticky na úrovni jistoty. Vedle silně oslabených týmů Vsetína a Třince přijede vedle Energie do Plzně aktuálně deváté Znojmo, které bude zřejmě nejvážnějším konkurentem plzeňského týmu v boji o postup do play-off.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Od 19. září 1997 se začala psát historie vzájemných soubojů mezi Plzní a Karlovými Vary v rámci samostatné české ligy. Dlouho nemohli Karlovarští vybojovat první vítězství nad západočeským kolegou, prvního se dočkali na vlastním ledě až v březnu roku 1999, kdy porazili keramiky těsně 2:1. Vzájemná bilance ovšem přesto hovoří jasně ve prospěch Plzně. Kuriozitou jsou zápasy, které skončily nerozhodným stavem. Z celkových osmi jich celkem čtyři skončily totožným výsledkem 4:4.

Celková bilance Plzeň vs. Karlovy Vary
31178698:77

Jak to bylo na plzeňském zimním stadionu? Z patnácti utkání skončila čtyři remízou, tři z nich shodně 4:4. Jednou dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat, a to na konci sezóny 2002-03, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4.

Bilance na plzeňském ledě
1594255:38

Letošní vzájemné zápasy okořenil debakl

Dnes půjde o druhé letošní měření sil západočeských rivalů. V prvním utkání se Plzeň s Karlovými Vary rozešla smírně 3:3, když energetici spílali především rozhodčímu Trombíkovi, který se před třetí plzeňskou brankou srazil s Martinem Hlavačkou a Martin Straka tak měl vydlážděnu cestu ke gólu. Druhý duel vyhrála Plzeň doma gólem Radka Matějovského těsně 1:0. Následně však ve Varech Lasselsberger totálně vybouchl a odvezl si potupný debakl 1:8.