Radek Duda: Vůbec jsem o výsledku nepochyboval

P l z e ň - Do zápasu se Vsetínem šli hráči Lasselsbergeru s jasným úkolem vyhrát a získat tak další cenné body v boji o play-off. Valaši přivezli do Plzně značně prořídlý kádr, ale i tak dokázali favorita potrápit. Ještě ve 48. minutě svítilo na výsledkové tabuli skóre 3:2. Navíc domácí přišli o zraněného Martina Straku. Uklidnění Plzeňským přinesla až branka Michala Straky. „Vůbec jsem o výsledku nepochyboval. Já jsem šel za svým cílem,“ neskrývá sebevědomí domácí forvard Radek Duda.

Konečný výsledek 6:2 by mohl naznačovat, že Plzeň si v zápase se Vsetínem v pohodě dokráčela pro vítězství. Skutečnost však byla docela jiná. Domácím se nepovedla první třetina, která skončila nerozhodným skóre 1:1. Do utkání šli hráči Lasselsbergeru s cílem vstřelit hned v prvním dějství několik uklidňujících gólů a de fakto tak zápas rozhodnout. Jenže plzeňským hráčům v posledních zápasech právě první třetiny dělají velké potíže. „Je pravda, že naše první třetiny nejsou nějaké oslnivé. Na ty se budeme muset více soustředit. Co si vzpomínám, tak poslední tři zápasy byly první třetiny žalostné. Pak všechno doháníme ve druhé nebo třetí třetině. Hokej se hraje od první do šedesáté minuty a je třeba to předvádět na ledě,“ je si Radek Duda vědom, kde Plzeňské nejvíce tlačí bota.

Plzeň poslal znovu do vedení až skoro v polovině zápasu střelou od modré čáry při přesilovce pěti proti třem Mario Cartelli. „Martin Straka mě tam výborně našel. Dostal jsem to krásně na hokejku, tak jsem vystřelil a spadlo to do brány,“ popisuje gólovou situaci domácí bek Mario Cartelli, který se při zranění Výborného usadil napevno v základní sestavě a s přibývajícími odehranými zápasy přibývá i jeho střelecká chuť. Cartelli patří k nejčastěji střílejícím plzeňským hráčům. „Já sice hodně střílím, ale prostě mi to tam nepadá, potřebuji víc štěstí nebo to střílet tak, aby to mohl někdo dorazit. Snažím se střílet, aby ten gól konečně padnul. Dneska to vyšlo. Doufám, že v příštím zápase to dopadne stejně,“ vysvětluje útočně laděný obránce.

Vedení domácích poté zvýšil od druhé třetiny hrající Michal Straka. Ale ve 45. minutě to bylo znovu jen o gól. Za Vsetín snížil Dubec. Do plzeňských řad se vkradla drobná nervozita. „Všichni hráči věděli, o co dneska hrajeme. Nikdo nepochyboval o našem vítězství. To by potom v kabině neměl co dělat,“ přesvědčuje sebevědomý Radek Duda.

Další ránu dostala Plzeň v podobě zranění své opory Martina Straky, který si natáhl třísla a odkulhal do šatny. „ No, on už je to starší pán, tak si potřeboval odpočinout,“ vtipkoval dobře naladěný plzeňský forvard Duda, který pomáhal zraněnému spoluhráči opustit hřiště. Na ledě však na podobné legrácky nebyl čas. Duda byl právě tím, kdo na sebe vzal zodpovědnost a přebral roli vůdce týmu. Snažil se vytvářet šance sobě i spoluhráčům. Vrcholný moment přišel ve 48. minutě, kdy ne zcela zaplněným ochozům ukázal svoji oblíbenou přihrávku zpoza branky, kterou využil střelec večera Michal Straka. Na Dudově hře byla patrná obrovská touha po úspěchu. „V Plzni je hokej číslo jedna. Na každý zápas chodí přes šest tisíc lidí. Toho si musíme hrozně vážit a to divákům musíme vrátit,“ chválí útočné pravé křídlo plzeňské publikum a přiznává, že zápas před domácími diváky prostě nelze vypustit. Bývalý rebel se v poslední době evidentně zklidnil. „Já už se hlídám dlouho, pokud jste si ještě nevšimli,“ přesvědčuje Duda o svojí přeměně v hodného beránka.

Bohužel, za výkonem první formace silně pokulhávala hra předváděná druhým a třetím útokem. Nepomohly ani změny v sestavě, které trenérská dvojice Neubauer – Vlček v průběhu zápasu provedla. „No, jednou se daří tomu, podruhé jinému. Na nikoho bych nechtěl svalovat vinu. Naopak každá lajna dala nakonec gól, což je pro nás obrovské pozitivum,“ říká plzeňský tahoun.

Díky vítězství a zisku tří bodů má Plzeň stále velkou šanci na postup do play-off. Více napovědět by mohl už zápas s kladenským Rabatem. „Na Kladně to bude rozhodující utkání této sezóny. Litvínov i my budeme hrát venku a kdo urve body, bude mít hodně dobře nakročeno do play-off,“ uvědomuje si Duda důležitost dalšího extraligového klání. Ukončit sezónu již 1. března domácím zápasem se Znojmem se mu rozhodně nechce. „Play-off je jediný cíl a za tím si musíme jít. Všechny ostatní věci musí jít stranou,“ burcuje jedna z opor Lasselsbergeru.