Neubauer: Se zlepšujícím se výsledkem v Litvínově se zlepšoval i náš výkon

P l z e ň - Utkání s Třincem, který již definitivně ztratil šanci na postup do vyřazovacích bojů, znamenalo pro plzeňské hokejisty povinnost zisku tří bodů. K vytouženému postupu do play-off ale svěřenci trenéra Neubauera potřebují i klopýtnutí osmého Litvínova. První mezivýsledky z Litvínova však publikum doslova opařily. Litvínov v první třetině vedl nad Slavií poměrem 2:0.“Když se v závěru první třetině objevil na kostce mezivýsledek z Litvínova, bylo vidět, že naše bojovnost trochu upadla, což pokračovalo i na začátku druhé třetiny. S zlepšujícím se výsledkem v Litvínově se zlepšoval i náš výkon,“ řekl po zápase hlavní trenér Lasselsbergeru Jiří Neubauer.

Štěstí Modrobílým ale tentokrát nakonec přálo, Slavia dokázala zápas v Litvínově otočit z 2:0 na konečných 3:4. “Musíme se ale soustředit hlavně na náš zápas. Až po zápase získáme body, tak se teprve můžeme podívat, jak hráli ostatní,“ řekl Pavel Trnka. Hráči však nemohli přeslechnout mohutný jásot ochozů, který se strhl pokaždé, když se na světelné kostce objevil jen trochu nadějný mezivýsledek. Zpráva o vedení Slavie na hlasivky fanoušků zapůsobila doslova jako živá voda. “Na kostku se dívám nerad, ale viděl jsme reakci lidí, takže mi bylo jasné, co se děje,“ přiznal brankář Rudolf Pejchar. “Po očku jsem to sledoval. Když dala Slavia čtvrtý gól, tak toho si nešlo nevšimnout. Diváci nám to připomněli,“ přitakal Dušan Andrašovský.

Do utkání Plzeňáci vstoupili odhodlaně a v první třetině jasně dominovali. “Zápas jsme otevřeli dobře, prvních patnáct minut jsme hráli neustále v útočném pásmu. Že jsme vedli jen 1:0, byla zásluha výborného brankáře hostů,“ pochválil gólmana Vojtka Neubauer. “Po minulém zápase, kdy jsme se nedokázali vyburcovat, jak jsme měli, jsme do toho dnes vlítli úplně jinak a bylo to znát,“ řekl Pavel Trnka. Jediný, kdo nebyl s úvodem spokojen, byl Vojtkův protějšek Rudolf Pejchar, na kterého šlo v první části minimum střel. “Už v posledních zápasech doma na mě šlo málo střel – to je pro brankáře vždycky psychicky hrozně těžké. Ve druhé třetině už to bylo lepší, šlo na mě více střel, měl jsem více zákroků a s tím přišla i větší jistota,“ řekl plzeňský brankář, který se nakonec radoval z vychytané nuly.

Červené světlo za třineckou brankou rozsvítil už v páté minutě David Moravec, rozhodčí však gól pro posunutí branky neuznal. První regulérní branka tak přišla až ve 12. minutě, kdy se ranou od modré čáry při přesilovce prosadil Pavel Trnka. “Byla to už asi desátá střela přesilovky, naštěstí tam padla,“ oddychl si šťastný střelec Trnka.

Ve druhé třetině ale domácí drtivý úvod zopakovat nedokázali. Hned po třech minutách hry dostal Třinec výhodu přesilovky, při které Plzeň sevřel do kleští. “Nevyšel nám začátek. Z toho jsme se vzpamatovávali půl třetiny. To jsou věci, na které se musíme soustředit,“ připomíná Trnka. Přesto se ale i z druhé branky duelu radovali opět domácí. Ve dvanácté minutě se v chumlu před brankou nejlépe zorientoval Dušan Andrašovský. “Po střele vznikl závar před brankou. Puk tam zůstal ležet. Brankář nevěděl, kde je. Já jsem se k puku dostal a konečně jsem dal nějaký gól,“ popsal svůj gól slovenský forvard. Vedení 2:0 už bylo pro domácí o poznání veselejší než hubený jednobrankový náskok. “Dostali jsme se do vedení 2:0, což byl příslib pro třetinu třetí, kdy jsme hru kontrolovali. Body jsme získali zaslouženě,“ míní kouč Neubauer.

Vedení se Keramikům podařilo udržet až do konce a po dlouhé době si tak společně s fanoušky mohli vychutnat závěrečnou děkovačku. “Dneska byl zápas nejtěžší psychicky, ale nakonec to dobře dopadlo. Věděli jsme, že to nebude jednoduchý zápas, a tak jsme se zodpovědně připravili. Rozhodují bylo, že jsme Třinci nedovolili dát gól a tím se nenechali vyvést z herní pohody,“ shrnul střetnutí Dušan Andrašovský. “Mančaft byl odhodlán udělat pro vítězství maximum. To se nedá se zápasem v Kladně srovnat,“ pochválil své svěřence Neubauer.

Novou roli si v zápase s Třincem vyzkoušel Martin Straka. Kvůli zranění nemohl spoluhráčům pomoci na ledě, a tak je podporoval alespoň ze střídačky. “Martina jsme si na střídačku rádi vzali, protože je velká podpora pro mužstvo. Plnil funkci asistenta,“ řekl lodivod Plzně. Přítomnost opory uvítal i Pavel Trnka. “Burcoval nás celý zápas. Bylo jen dobře, že na střídačce stál. Věděl, kdy křičet a kdy ne.“