Porazí Plzeň v nejdůležitější chvíli konečně Bílé Tygry?

P l z e ň - Matematika play-off je neúprosná a exaktní věda. Pokud si plzeňští hokejisté po loňském senzačním čtvrtfinále s Pardubicemi chtějí zahrát ve vyřazovacích bojích i letos, měli by v předposledním kole základní části uhrát v Liberci lepší výsledek než Litvínov ve Zlíně. Lasselsberger ale nečeká rozhodně snadný úkol. Bílí Tygři ještě mají teoretickou šanci na první čtyřku zajišťující lepší výchozí pro vyřazovací boje. Za čtvrtou Slavií zaostávají o pět bodů. Na domácím ledě jsou nejúspěšnějším celkem z celé extraligy. Fanoušci ve Svijanské aréně v letošní sezóně viděli porážku svých hrdinů pouze třikrát. Plzeň navíc Liberci letos ve všech třech vzájemných soubojích podlehla.
Utkání startuje v neděli od 17,30 v liberecké Svijanské aréně!

Plzeňáci díky páteční výhře nad Třincem a zároveň domácímu zaváhání Litvínova se Slavií srovnali opět se Severočechy krok. Strašákem Modrobílých je ale horší vzájemné skóre. “Nesmíme se koukat jak hraje Litvínov a oba zbývající zápas vyhrát. Je to na nás,“ burcuje Rudolf Pejchar. “Nesmíme koukat napravo nalevo, nesmíme spoléhat na někoho jiného,“ přidává Pavel Trnka.

Plzeň bude mít oproti Liberci výhodu jednoho dne odpočinku navíc. V sobotu se totiž Tygři utkají v televizní dohrávce s Vítkovicemi. Trenér Paleček přesto ohledně zápasu s Plzní hýří sebevědomím. “Plzeň bychom měli povinně porazit,“ říká liberecký lodivod.


Slavia nebo Pardubice? Liberec si vybírá soupeře pro čtvrtfinále

Aktuálně pátý Liberec touží po první čtyřce zajišťující výhodu domácího prostředí v prvních zápasech play-off. “Nejsme se svým současným postavením v tabulce spokojení. Chceme se dotáhnout do první čtyřky. Potřebujeme bodovat, Slavia či Pardubice mohou nějaké body ještě ztratit," říká kouč Josef Paleček. Zároveň už přemýšlí o soupeři pro čtvrtfinále. Současné postavení v tabulce by Tygrům přisoudilo bitvu se Slavií. “Slavia má menší hřiště a na něm se nám nehraje moc dobře. Naopak v Pardubicích jsem trénoval, a tak tam znám víc hráčů. Vím o jejich přednostech i slabinách,“ uvažuje nad možnými soupeři Paleček.


Objeví se “kouč“ Straka už na ledě?

V pátečním domácím zápase s Třincem si Martin Straka vyzkoušel roli trenéra. Pomoci spoluhráčům na ledě mu nedovolil natržený úpon, a tak mužstvo podporoval alespoň ze střídačky. Podobnou úlohu si vyzkoušel i obránce Liberce Jaroslav Modrý, který má problémy se zraněním ruky. Modrý pomáhá hlavně na střídačce při zápasech. Je součástí týmu, to je jeho nejdůležitější úkol. Dokáže poradit podle herní situace, samozřejmě hlavně obráncům,“ říká liberecký trenér Paleček o nové posile realizačního týmu. Chystá se tak unikátní souboj asistentů z hráčských řad? Trenér Lasselsbergeru Jiří Neubauer doufá, že už bude moci Martina Straku, klíčového hráče, nasadit do hry. “Martin ještě není stoprocentně zdráv. Krátce trénoval na ledě a my doufáme, že bude v pořádku. Byla by to pro nás velká posila. Jak na ledě, tak i morální,“ říká Neubauer.


Letošní vzájemná utkání

Úvodní vzájemný duel našel rozuzlení až v prodloužení. Liberci se podařilo v předposlední minutě vyrovnat na 1:1. Dokonalý obrat dokonal ve druhé minutě overtimu Václav Novák, který tak rozhodl o výhře hostů 1:2. Druhý zápas ve Svijanské aréně se stal jednoznačnou záležitostí Tygrů, kteří Modrobílým nedovolil ani čestný zásah a hladce vyhráli 3:0. Obdobný průběh mělo i další utkání na západě Čech. Liberečtí si tentokrát z Plzně odvezli výhru 0:2. Lasselseberger tak Bílé Tygry v letošní sezóně dosud neporazil, navíc se proti celku z Podještědí gólově prosadili pouze dvakrát!



vs. HC Bílí Tygři Liberec HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 5. 9.
Skóre 138:114 125:131
Výhry 23 20
Remízy 2 5
Prohry 16 (1) 20 (4)
Body 86 71
Hráči
Nejproduktivnější hráč Vrbata- 31 (16+15) Mar. Straka - 34 (16+18)
Nejlepší střelec Vrbata – 16 Mar. Straka - 16
Nejvíce trestných minut Vrbata - 89 Trnka - 97
Nejlepší +/- Vrbata- +21 Trnka - +15
Brankáři Hnilička - 92,33 % Pejchar - 93,00%
Marodka
Modrý, Plodek, Moravec,
Holub
Mar. Straka(?), Duba



Sestavy soupeřů z posledního kola:

Liberec: Hnilička - Klouček, Fischer, L. Šmíd, M. Duben, Jiří Hanzlík - R. Vrbata, Kotalík, V. Nedorost - Čermák, Rataj, Tomajko - Vaic, Podkonický, P. Rozsíval - V. Novák, Plodek, S. Procházka

Plzeň: Pejchar - Marshall, Trnka, Cartelli, M. Výborný, L. Procházka, Výtisk (37. Jindřich) - Duda, Michal Straka, Andrašovský - Paroulek, Pospíšil, D. Moravec - Adamský, Kudrna, Matějovský