Krok za krokem uplynulou sezónou - září

V druhém díle seriálu Krok za krokem uplynulou sezónou zavzpomínáme na září 2004. Co se událo? LASSELSBERGER se zúčastnil mezinárodního turnaje ve Švédsku, především ale odstartoval nový extraligový ročník. Plzeňský dres po dlouhé době díky výluce NHL oblékli Martin Straka, Jaroslav Špaček a Milan Kraft. Plzeň v šesti ligových zápasech vybojovala sedm bodů.

CO MĚSÍC PŘINESL

První dvě extraligová kola byla odložena kvůli Světovému poháru, na kterém se v českém dresu představili i dva reprezentanti Plzně – Martin Straka a Jaroslav Špaček. Český tým vypadl v semifinále v prodloužení s budoucím celkovým vítězem z Kanady.

2. září 2004 - Po sérii přípravných zápasů, ve kterých se Plzeňanům příliš nedařilo, odcestovali svěřenci trenérů Kučery a Přerosta na Nordic Airlink Cup do švédské Luley. V prvním zápase nastoupili proti druholigovému švédskému celku Skellefteå AIK. Po ospalém výkonu prohrál LASSELSBEGER 4:6. O branky se podělili Josef Straka, Martin Paroulek, David Pospíšil a Petr Havelka.

3.září 2004 - Druhý zápas ve Švédsku – druhá prohra. Modrobílí tentokrát nestačili na tým SaiPa Lappeenranta, reprezentanta finské nejvyšší soutěže. Přestože byla Plzeň po většinu zápasu lepším týmem, vyšla gólově naprázdno a prohrála 0:2.

4. září 2004 - Až třetí duel na švédském turnaji přinesl Západočechům body. Proti domácí Lulee si Plzeňáci vylepšili reputaci, když Švédům nastříleli pět branek a vyhráli 5:3. Celkově tak jediný zástupce české extraligy obsadil předposlední místo turnaje. Z celkového vítězství se radovala AIK Skellefteå.

10.září 2004 - V poslední prověrce před ostrým startem extraligy přivítal LASSELSBEGER doma Rabat Kladno. Po polovině zápasu vedla Plzeň 2:0, pak se však strhla bitka, která byla zároveň posledním momentem duelu. Emoce vzplály za brankou Zdeňka Orcta, který se osobně zapojil do bitky. Do vřavy přispěchaly na pomoc obě téměř kompletní střídačky. Kladenští reagovali odchodem do kabiny. Plzeňští vítězně pokynuli překvapenému publiku a led se v krátké chvíli vylidnil. Někteří fanoušci ještě setrvali v ochozech v očekávání pokračování hry, když však vyjela na hrací plochu rolba, nebylo pochyb o tom, že utkání se již nedohraje. “Je týden před začátkem ligy, proto jsou zápasy nervóznější. Kladno dnes nepřeneslo přes srdce, že se neprosazovalo, jak očekávalo,“ řekl po zápase David Pospíšil.

14.září 2004 - Tři dny před startem extraligy potěšil prezident klubu Tomáš Král fanoušky informací, že trojice zástupců NHL v plzeňských barvách Straka-Špaček-Kraft, nastoupí již v úvodním zápase nové sezóny. "Ptal jsem se jich, jestli chtějí hrát už v pátek a řekli, že ano. Iniciativa je z jejich strany. Říkali, že jsou připraveni a žádný odpočinek nepotřebují. Pokud se tedy nestane nic mimořádného, v pátek všichni hrají." Prezident klubu se na tiskové konferenci vyjádřil i k cílům klubu pro nadcházející sezónu. “To je taková obligátní otázka, kterou nemám moc rád. Já cíle nemám. Já mám sen. A tím je vyhrát extraligu. Jen proto se tomu hokeji teď tolik věnuji. Jiné cíle tedy nemáme. Zároveň ale víme, jak je čára mezi úspěchem a neúspěchem tenká. Loňská sezóna budiž příkladem, když jsme se jeden okamžik báli baráže a na konci sezóny jsme bojovali o medaile," řekl Král.

17.září 2004 - PLZ-VIT 1:4 Očekávaný okamžik konečně nadešel! Lasselsberger nastoupil k prvnímu extraligovému střetnutí na domácím ledě proti Vítkovicím. Na zimní stadion si našlo cestu téměř osm tisíc diváků, výkon svých miláčků je ale příliš nenadchl. Plzeň ztroskotávala na výborném Martinu Pruskovi. Gólman Ottawy domácím dovolil vstřelit pouze jedinou branku, o kterou se postaral v 9. minutě Adam Šaffer. Vítkovice si z Plzně odvezly tři body za výsledek 1:4.

19. září 2004 - ZLN-PLZ 2:1 Ani první střetnutí na ledě soupeře se Keramikům nepovedlo. Ve Zlíně Modrobílí neúspěšně bojovali s neprostupnou obranou úřadujícího mistra, který nakonec zvítězil 2:1. Ještě 33 sekund před koncem však byl po Andrašovského vyrovnávající brance nablízku alespoň jeden bod. Martin Erat ale hned vzápětí poslal Hamé opět do vedení, které Medvědi již nepustili. Branka padla po hrubém faulu na Martina Straku, který ovšem sudí Mikula chybně neposoudil jako nedovolený zákrok. Za svoji chybu byl ale potrestán finanční pokutou.

21. září 2004 - JIH-PLZ 2:4 Pro první extraligové body si Plzeňáci zajeli na Horácký zimní stadion do Jihlavy. Největší podíl na výhře nad extraligovým nováčkem si připsali plzeňští Strakové. Dva góly vstřelil Josef, další branku Martin po přihrávce bratra Michala. Utkání provázely výpadky elektřiny, které několikrát utkání přerušily.

24. září 2004 - PLZ-PCE 4:1 I první vzájemný zápas po fantastickém vyřazení Pardubic ve čtvrtfinále play-off dokázal LASSELSBERGER dovést do vítězného konce a poprvé v sezóně rozjásal plzeňský zimní stadion. Plzeň dvoubrankové vedení z první třetiny již nepustila a vyhrála 4:1. Pardubice se nadále topily v bryndě, ze které se vyhrabaly až v 8. kole, kdy porazily Jihlavu.

26. září 2004 - KVA-PLZ 3:3 První západočeské derby – první remíza. Modrobílí dvakrát v zápase vedli, Energie však vždy dokázala vyrovnat. Nerozhodný stav nezměnilo ani prodloužení, a tak se odvěcí rivalové rozešli smírně 3:3.

28. září 2004 - PLZ-LIT 1:2 Osudovými se Plzni nakonec staly nezvládnuté zápasy s litvínovským Chemopetrolem. V prvním vzájemném měření sil domácí Severočechům vstřelili pouhou jednu branku, když se dělovkou dvě minuty před koncem prosadil Špaček. Ani závěrečná power-play už body nepřinesla. "Díky naší nedisciplinovanosti jsme dostali dva góly. Litvínov hrál dobře dozadu a podržel ho gólman Jarina. Dotahovat dvougólovou ztrátu proti takovému soupeři je pak velmi těžké," zhodnotil příčiny prohry obránce Jaroslav Špaček


STATISTIKY ZA ZÁŘÍ 2004
zápasů výher remíz proher skóre bodů

postavení v tabulce

6 2 1 3 14:14 7 10. místo

Josef Straka 3+2 Výborný 0+2
Martin Straka 2+2 Mrázek 2+0
Michal Straka 0+4 Vostřák 1+0
Paroulek 2+0 Andrašovský 1+3
Pospíšil 2+2 Šaffer 1+0
Havelka 1+2 Kracík 0+2
Nedoma 2+1 Kraft 0+1
Trnka 1+1 Adamský 0+2
Jindřich 1+2 Důras 1+0
Šrek 2+0 Špaček 1+0
Výtisk 0+1
pozn: do hráčských statistik je započítán i turnaj ve Švédsku

ZMĚNY V KÁDRU

JIŘÍ DOBROVOLNÝ nepřežil zužování kádru a byl odeslán na hostování do konce sezóny do týmu extraligového nováčky z Jihlavy.