Šimonovič chtěl po divácích, aby byli zticha

Dnešní ohlasy z plzeňského zimního stadionu přinášíme netradičně čistě formou rozhovorů s jednotlivými aktéry zápasu. V našem článku se dozvíte, jak prožíval svou premiéru v plzeňském dresu Miroslav Šimonovič, proč trenér hostů Pavel Pazourek stáhl po polovině zápasu ze hry kapitána Orlů Jiřího Heše, jak se líbila atmosféra utkání novému trenéru Plzně Jaroslavu liškovi, zda chyběl Marku Uramovi, který loni zatížil konto Plzně osmi brankami, v brance Keramiky Dušan Salfický a kdo smí vědět kouzlo proměněných penalt Josefa Řezníčka, plzeňskou hru zhodnotil i znojemský Patrik Fink.

Úterní ligovou premiéru odchytala v plzeňském dresu nová posila, gólman Miroslav Šimonovič.
Miro, úspěšnou premiéru máš za sebou. Jak ji hodnotíš ze svého pohledu?
Chlapci dneska hráli opravdu velmi dobře, vzadu mi pomáhali, takže jsem neřešil nějaké zvlášť obtížné situace. Jsem velmi rád, že ta premiéra vyšla a že máme tři body.
V dresu Znojma proti tobě nastoupili tři krajané. Znáte se nějak víc, třeba ještě ze slovenské ligy a hecovali jste se nějak před zápasem?
No, přiznám se, před zápasem jsem měl trošku obavy, protože se všemi třemi jsem prakticky hrál v jednom mužstvu. Znám je, jsou to velmi šikovní hráči, umí dát gól, takže jsem měl trošku obavy. Chvála bohu to dobře skončilo.
Říká se, že začátek je pro mužstvo hodně důležitý, máte ho úspěšně za sebou. Jak moc je důležitý osobně pro tebe?
Tak já jsem moc rád, že je to za mnou, jsem strašně unavený, hodně po psychické stránce. Jsem rád, že to vyšlo. Měl jsem trochu obavy, ani ne z toho, že bych to nedokázal, ale aby to jednoduše vyšlo, byl to přece jen můj první zápas. Chtěl jsem, aby byli všichni spokojení.
Byla nervozita před tím zápasem?
Určitě a dost velká.
A kdy to spadlo?
Ta se držela asi celý zápas. Snažil jsem se maximálně soustředit, cítil jsem tam trošku tu únavu. Po Dušanovi Salfickém se těžko přichází do brány, takže asi proto.
Vnímal jsi publikum, které potom skandovalo „Šimo“?
Trošku jsem to vnímal, jsem rád, že mě lidi podrželi, já se budu samozřejmě snažit i příště.
Povzbuzuje to? Dodává to trošku psychické síly?
Pokud bych se měl přiznat, byl bych radši, aby bylo ticho. Aby neskandovali moje jméno, ale asi tomu nezabráním.
Po tom druhém gólu, kdy Znojmo tlačilo, jsi mužstvo podržel.
Po tom druhém gólu za mnou přišel Michal Straka a řekl mi, že je to na mně a že to musím podržet. Maximálně jsem se snažil dát do toho všechno. Nějaké střely tam byly, jsem rád, že jsme to všichni vyřešili.

Vcelku spokojený byl i trenér domácích Jaroslav Liška.
Co podle vás rozhodlo o výsledku dnešního střetnutí?
O utkání rozhodly dva momenty. Ten první bylo trestné střílení, kdy jsme se dostali do vedení. Mužstvo si po něm začalo hodně věřit. Druhým moment přišel, když jsme za stavu 2:1 proměnili přesilovku a hned nato jsme přidali čtvrtý gól. Chtěl bych pochválit opravdu celé mužstvo, které bylo velice zodpovědné a plnilo to, co jsme si řekli na poradě, bylo dostatečně důrazné. Samozřejmě je ještě spousta věcí, na kterých musíme pracovat, ale jsem šťastný, že ten vstup do sezóny jak mně, tak celému mužstvu vyšel. To že jsme to první utkání vyhráli. Ti zkušení vědí, o co jde, ale hlavně mladé hráče to hodně zvedne.
Po odchodu Dušana Salfického byl ostře sledovanou postavou Miro Šimonovič. Jak byste zhodnotil ten jeho výkon?
Já si myslím, že nemohl ani za jeden z obdržených gólů, to byly perfektní střely, dobře sehraná přesilovka a rána z první. Určitě nás podržel a věřím, že bude v těchto výkonech pokračovat dál a to mužstvo pomůže tím svým výkonem i jemu.
Jak na vás během vaší premiéry na lavičce západočeského týmu působili plzeňští diváci?
Abych se přiznal, během zápasu fanoušky moc nevnímám. Snažím se koncentrovat na hru. Myslím však, že atmosféra na zápase byla výborná a že fanoušci hráčům moc pomohli.

Ani na straně Plzně však nebylo jen veselo. Ve třetí třetině se už na ledu neobjevil plzeňský kapitán a střelec prvního gólu Josef Řezníček.
Nedohrál jste třetí třetinu. Proč?
Ráno jsem si trošku přivodil problémy s přitahovačem na levé noze. Ve druhé třetině se to už stupňovalo tak vysoko, že už to hraničilo s nějakým zraněním nebo zhoršením stavu, tak jsem po dohodě s doktory odstoupil ze zápasu.
Vloni, ještě s Dušanem v brance, tu fungoval jakýsi „komplex Uram“. Teď, s novým brankářem, jste Znojmo porazili...
Já nevím, kdo to je Uram. (smích) Hrál dneska? Já říkám, každý den není posvícení. I na něj jsme se speciálně připravovali, protože je to šikovný hráč. Viděli jsme ho v jednom přípravném zápase na videu. Směřovala k tomu i ta taktika, to pokrývání, a já si myslím, že ani nemá takovou formu jako loni. Co ale není, může být. Zaplať pánbůh, že dneska ty góly nedával.
A vaše trestné střílení?
No, trestné střílení... Trenéři řekli, že pojedu, a tak jsem jel. Já se vždycky snažím, abych dal gól, takže používám to, co funguje.
V čem je to kouzlo?
To kouzlo těžko prozrazovat, to se prozrazuje jedině klukům tady. Taková normální věc. Brankáře si na něco připravíte a pak mu to těsně před tím změníte.

Pro ohlasy z druhé strany barikády jsme se zastavili u Marka Urama, který vloni Plzeň tak trápil.
Vloni jste dal Plzni osm gólů. Dnes to nebyl ani jeden. Myslíte si, že je to tím, že v brance už není Dušan Salfický?
Určitě ne, kvůli tomu to určitě není. Minulý rok jsem měl na Plzeň štěstí, doufám, že tenhle rok to také na nějakého soupeře vyjde. Jde hlavně o to, abysme dávali góly všichni. Je jedno, jestli je dám já nebo někdo jiný z týmu, jen abychom vyhrávali.
Co si myslíte, že rozhodlo o dnešním výsledku?
To, že Plzeň dala čtyři góly a my dva. Za stavu 2:1 jsme tam měli šance, které jsme neproměnili. V přesilovce jsem sám měl jednu šanci, ale z kruhů jsem netrefil branku. A to rozhodlo.
V Plzeňské bráně stál Miro Šimonovič. Znáte ho i ze Slovenska?
Velmi dobře. Jsme dobří kamarádi. Hrávali jsme spolu v reprezentaci a byli jsme spolu v Košicích na soustředění, takže se známe velmi dobře. O to víc pak mrzí, že jsme mu nedali góla.
Hecovali jste se před zápasem?
Určitě, my se hecujeme před každým zápasem.

V dresu Znojma se do třetí třetiny na led podíval i Patrik Fink
. Vy jste dneska hrál až třetí třetinu. Jak jste spokojen s výkonem mužstva, a jak byste zhodnotil zápas? Když se prohraje, tak člověk nemůže být spokojený, to je samozřejmé. Myslím si, že utkání bylo vyrovnané. O výsledku rozhodla ta pětiminutovka, kdy jsme dostali dva nebo tři góly. Tam se nám Plzeň utrhla a my už jsme to potom nedokázali dotáhnout. Je to škoda.
Vloni se Znojmu proti Plzni dařilo. Tři zápasy jste vyhráli a až v tom posledním, kdy už o nic nešlo, jste prohráli. Věřili jste si před zápasem?
Tak dneska byl ten zápas specifický v tom, že byl první. Nikdo nevěděl, jaká je síla těch mužstev, takže člověk vůbec nevěděl, do čeho jde. V téhle vyrovnané lize může člověk porazit kohokoliv nebo s kýmkoli prohrát. My jsme si každopádně věřili a chtěli jsme si alespoň bod odvést a nebýt té pětiminutovky, tak to bylo remízové utkání.
Překvapila vás Plzeň něčím?
Ne,v podstatě ne, krála to, na co jsme od ní zvyklí celou dobu. Agresivní napadání.
Nechyběl vám v plzeňské brance Dušan Salfický? Znojmu se proti němu v loňské sezóně dobře střílelo.
Mně nechyběl určitě, spíš plzeňákům možná. Myslím, že to tady byla velká opora a teprve sezóna ukáže, jestli ho současní gólmani Plzně dokáží nahradit.

Před moderním autobusem trávil poslední minuty před odjezdem znojemský trenér Pavel Pazourek.
Kde spatřujete hlavní důvody dnešní porážky?
Zejména v důrazu. Plzeň nás výrazně předčila zejména v agresivitě.
V závěru zápasu Znojmo hodně bojovalo i za stavu 1:4. Je to pro vás pozitivní zjištění?
Za stavu 4:1 pro Plzeň už to bylo asi rozhodnuté. Domácí hráli dost v poklidu, možná jsme měli ještě malou šanci, ale góly nepřišly.
V polovině zápasu jste stáhl ze zápasu kapitána týmu Jiřího Heše. Co vás k tomu vedlo?
Dneska se mu v zápase moc nedařilo. Vzhledem k tomu, že se mu příliš nedařilo ani v přípravě, rozhodl jsem se ho stáhnout ze hry. ještě to celé před příštím zápasem probereme.