Radim Rulík: Život v rytmu kompromisů

P l z e ň - Předzvěstí příchodu Marka Sýkory do Plzně se zdál být již příchod jeho pověstného kolegy Radima Rulíka z Karlových Varů. Do vedení týmu Lasselsbergeru Plzeň se tak zapojil muž, který během trenérské kariéry prošel od žáčků až po reprezentační tým ČR. Vyzkoušel si také ruské angažmá, sbíral zkušenosti u vyhlášených koučů jakými byli a jsou Ivan Hlinka, Vladimír Růžička či zmiňovaný Marek Sýkora. S působením u hokejového týmu Plzně má Rulík již bohaté zkušenosti. Seriál Kdo je kdo tak nyní zaostří na kariéru uznávaného kouče Radima Rulíka, majitele letošního titulu mistra světa z Vídně.

RADIM RULÍK

Až do svých 30 let byla hokejová i trenérská kariéra Radima Rulíka spojena výhradně s hokejem na Karlovarsku. Rulík se narodil 25. června 1965 v Ostrově na Ohří, kde žije dodnes. Svoji hráčskou kariéru byl nucen kvůli zranění ukončit již ve 20 letech, začal se tak již v takto mladém věku naplno věnovat trenérské práci. Přes žáky Karlových Varů či dorost Sokolova se Rulík již ve 26 letech (sezóna 1991-92) propracoval na místo asistenta mužů Karlových Varů.

K týmu se o více než čtyři roky později (v lednu 1995) připojil Marek Sýkora, s nímž Rulík spolupracoval na lavičce Karlových Varů až do konce příští sezóny (1995-96). Pod vedením Sýkory s Rulíkem postoupily Karlovy Vary do druhé nejvyšší soutěže. Poté se cesty obou rozešly. Sýkora zamířil do Slavie, Rulíkovi bylo nabídnuto místo asistenta plzeňského kouče Bohuslava Ebermanna. Mistr světa z roku 1977 byl však 5. listopadu 1996 odvolán, vedením mužstva byl pověřen Radim Rulík, který u mužstva zůstal.

Ovšem hned druhý den se týmu ujal nový hlavní kouč. Plzeň nejprve lákala Pavla Wohla, ale nakonec byl ze Slavie uvolněn Marek Sýkora. Rulík se tak po odchodu z Karlových Varů po několika měsících opět sešel u jednoho týmu se Sýkorou. Společně vytáhli Plzeň do horních pater tabulky, pojmem se stala „Rulíkova letní příprava“, která sice budí obavy, ovšem výsledkem jsou výtečně fyzicky připravení hokejisté.

Jelikož se od 20 let Rulík do koučinku naplno „obul“, není divu, že společně s Markem Sýkorou pořádal v Plzni semináře pro hokejové trenéry. Účastnil se jich např. i Jaroslav Hauer, bývalý plzeňský forvard, který zemřel těsně po Vánocích roku 1998 na selhání srdce přímo na ledě, při utkání německé regionální soutěže. „Šokovalo mě to,“ nechápal událost právě Radim Rulík.

První titul mistra světa
Plzeň si koncem 90. let pod vedením dua Sýkora-Rulík vydobyla pověst obávaného mužstva, hrajícího fyzicky náročný a pro soupeře nepříjemný hokej. Spojení výborné fyzické kondice a taktiky fungovalo stoprocentně. 31. března 1999 se Rulík dočkal odměny za své trenérské úsilí, byl jmenován asistentem kouče Jaroslava Holíka u reprezentační dvacítky. "Je to mladý trenér a vybral jsem si ho, protože se mi líbí obranný hokej a bojovnost, s jakou Plzeň hraje," vysvětloval svoji volbu bouřlivák Holík.

Ale hned za pár měsíců se Rulík ocitl v nové situaci, v konfliktu s Českým svazem ledního hokeje, který si usmyslel, že na mistrovství světa dvacetiletých ve Švédsku v roce 1999 smí jet pouze pět hráčů ze zámoří. Holík s Rulíkem přirozeně plánovali pozvat více hráčů z Kanady a z USA. Situace se uklidnila a Čeští mladíci s plzeňskými odchovanci kapitánem Milanem Kraftem a brankářem Zdeňkem Šmídem dokráčeli k senzačnímu úspěchu.

Ve finále Češi udolali Rusko na samostatné nájezdy a slavili 4. ledna 2000 titul mistrů světa! "Je to neuvěřitelný výsledek, máme z toho ohromnou radost," kroutil po utkání ještě nevěřícně hlavou asistent kouče Radim Rulík. "Byli jsme výborně připravení. Semifinálový zápas Rusů s Kanaďany jsme důkladně rozpitvali a taktiku jsme poctivě dodrželi. Dokonce jsme si vypracovali i větší šance," líčil v euforii Rulík.

Od svazu dostala trenérská dvojice nabídku na dvouletou smlouvu, kterou Rulík nakonec přijal. V závěru sezóny 1999-00 získal Radim Rulík další medaili, tentokrát se o ni zasloužil tým Keramiky Plzeň, který prokráčel do semifinále, kde ztroskotal na Vsetínu. Přesto šlo o veleúspěšnou sezónu mladého kouče. Ambice logicky rostly, v listopadu roku 2000 přešel Rulík z Plzně na pozici hlavního kouče Becherovky Karlovy Vary.

Do Varů nalákala Rulíka především vidina pozice hlavního kouče. „To byl hlavní a ve své podstatě jediný důvod,“ nic neskrýval nový trenér Becherovky. V Plzni jej nahradil v pozici asistenta Sýkory František Černý. Rulík přebíral Karlovy Vary na 12. místě, v jeho premiérovém zápase podlehly Vary doma Zlínu 3:4 v prodloužení. Ani Rulík nakonec nedokázal udržet Západočechy nad barážovou propastí, do které nakonec spadli.

Týden po svém nástupu do Varů se Rulík vzdal postu asistenta trenéra reprezentace do 20 let. Důvod? „Obě trenérské funkce spojit nelze, není prostě možné, abych z Varů na měsíc odjel a připravoval juniory na mistrovství světa. A to právě v této době, kdy to mužstvu nešlape,“ vylíčil své důvody. Trenér Holík si k sobě poté vybral Pavla Hynka.

Karlovy Vary tedy musely svoji účast v extralize uhájit v baráži, zvládnout nepříjemnou sérii jim přišel pomoci trenér Marek Sýkora. Opět se sešlo téměř nerozlučné duo Sýkora-Rulík, a po pěti opět letech na lavičce lázeňského týmu. Becherovka se v extralize udržela. Ještě další ročník pracoval Radim Rulík u karlovarského týmu, který do play-off opět nepostoupil. Po sezóně 2001-02 se cesty Sýkory a Rulíka zase na čas rozdělily.

Po boku Ivana Hlinky
V létě 2002 se opět hledal kandidát na uvolněné místo u dvacítky po Pavlu Hynkovi, Rulík byl jedním z kandidátů, ale jmenován byl nakonec slávistický kouč Kalous. Rulík ale přeci jen získal atraktivní angažmá, v sezóně 2002-03 si stoupl na lavičku Avantgardu Omsk Ivan Hlinka a jako svého asistenta si vybral právě Radima Rulíka. „Jsem spokojen, že mám šanci působit v klubu, který má ambice a kvalitní kádr. Práce mi dělá radost,“ liboval si.

Zda bude pokračovat v ruském velkoklubu i v další sezóně se rozhodlo především na základě výsledků v play-off. Omsk skončil čtvrtý, klub Rulíkovi nabídl prodloužení smlouvy. Ten však odmítl, a to z rodinných důvodů. Rulík se vrátil jako asistent do Karlových Varů. U týmu Energie se však již nepotkal s Markem Sýkorou, která právě zamířil do Ruska. Nutno dodat, že v Omsku skončil z rodinných důvodů i trenér Ivan Hlinka.

Radim Rulík ve Varech působil v sezóně 2003-04 jako asistent trenéra Miloslava Hořavy. Postup do play-off se energetikům nezdařil, Hořava byl v listopadu odvolán, mužstvo do konce sezóny vedl jako hlavní trenér Richard Farda. Rulík se však 13. května 2004 stal asistentem vyhlášeného kouče Hlinky u národního týmu! U reprezentace Rulík zůstal i po tragickém úmrtí Ivana Hlinky, kdy tým v nelehké situaci převzal Vladimír Růžička. Kolotoč změn se v případě Radima Rulíka nezastavoval.

Růžička nehodlal vést tým na turnajích Euro Hockey Tour, Rulík se tak stal v průběhu roku pověřeným hlavním koučem národního týmu. Vedle toho skončil 12. prosince 2004 v Karlových Varech trenér Pavel Pazourek, nástupce Miloslava Hořavy. O dva dny později byl hlavním trenérem Energie byl jmenován právě Radim Rulík! Jeho asistentem se stal Václav Baďouček, bývalý hráč Škody Plzeň.

Návrat do Plzně a druhý titul mistra světa
Energie Karlovy Vary ani poosmé do play-off nepostoupila, konečné desáté místo je doposud historické maximum (sezóny 2001-02 a 2004-05). Zklamání si vynahradil Rulík na mistrovství světa ve Vídni, kde tým vedený Vladimírem Růžičkou s asistentem Radimem Rulíkem dosáhl titulu mistra světa! Ve své sbírce tak má současný plzeňský asistent tituly mistra světa ve dvou nejprestižnějších kategoriích.

Již před mistrovstvím světa a den po skončení základní části extraligy, 2. března 2005, byl oznámen přesun Radima Rulíka zpět do Plzně, kam se vrací po více než čtyřech letech. Důvodem byla, jako již tradičně v případě Rulíka, obtížnost skloubení úlohy hlavního kouče extraligového týmu a reprezentace. Dohromady se tak opět dá spolupráce Sýkora-Rulík, kterou dále posílí přítomnost Radka Kampfa. U reprezentace mužů však nakonec Rulík skončil, dílem odchodu Vladimíra Růžičky, kterého nahradil Alois Hadamczik.

Zkrátka však Radim Rulík nepřišel. „Hledali jsem vhodného kandidáta ke dvacítce, který by splňoval všechny předpoklady. A tím je Radim," řekl místopředseda svazu Zbyněk Kusý, který tak odtajnil příští roli Rulíka – hlavní trenér reprezentace ČR do 20 let. „Zažil jsem s dvacítkou svůj první větší úspěch a rád bych na to navázal,“ nasadil si vysoko laťku nový kouč juniorské reprezentace.

Radim Rulík tak jako po celou svoji trenérskou kariéru bude i v sezóně 2005-06 „na roztrhání“. Opět musí skloubit dvě role, asistent trenéra Lasselsbergeru Plzeň a hlavní trenér reprezentace do 20 let. Opět zvolil kompromis, pozici hlavního kouče extraligového týmu obětoval atraktivní práci u reprezentace. Dílem této volby stane po boku hlavního trenéra Plzně Marka Sýkory velmi úspěšný kouč, který přes svůj mladý trenérský věk má za sebou velké zkušenosti i úspěchy.

Trenérské zkušenosti

extraliga: Plzeň, Karlovy Vary
I.liga: Karlovy Vary
II.liga: Karlovy Vary
zahraničí: Omsk (Rusko)
reprezentace: junioři, muži

Největší trenérské úspěchy

1.místo: MS do 20 let (2000), MS mužů (2005)
3.místo: Plzeň (1999-00)
postup do I.ligy: Karlovy Vary (1994-95)

Zdroje: dobový tisk, idnes.cz, hokej.cz