Aleš Padělek je střelec, který to vzal na sebe

P l z e ň - Svým prvním extraligovým hattrickem se představil plzeňskému publiku Aleš Padělek. Nejlepší střelec Dukly Jihlava v loňské extralize byl jediným střelcem domácích, díky němu zaznamenala Plzeň dosud nejvíce branek v sezóně a připsala si na své konto druhý bod. "Moje pocity jsou parádní. Podle vývoje zápasu to dopadlo celkem dobře. Myslím si, že by nás to mohlo nastartovat a že zlepšený výkon potvrdíme v dalších zápasech," říkal Padělek po remízovém souboji s Litvínovem.

Právě útok, v němž s Padělkem hráli Dušan Andrašovský a Jaroslav Kracík, byl jasně největším přínosem pro plzeňskou ofenzivu. Kromě tří branek si vypracoval i řadu dalších šancí. "Trenéři nás dali s Padim dohromady den před prvním zápasem, ale pak jsme prohráli a dali nás zase od sebe. Dnes jsme ale hráli zase spolu a věřím, že jsme udělali první krok k naší dobré spolupráci. Padi je střelec a i Jarda Kracík je výborný hráč," říkal na tiskové konferenci Dušan Andrašovský.

Plzeň vstoupila do zápasu báječně. Uplynulo sotva 25 sekund a už se rozsvítilo červené světlo za Fialou, který po nevýrazném výkonu Jariny proti Třinci dostal příležitost v brance Chemopetrolu. Podobný vstup měli modrobílí i do druhé třetiny. To si Padělek na gól počkal jen o 16 vteřin déle. Uvnitř litvínovského trenéra Václava Sýkory to muselo po druhé Padělkově trefě pořádně vřít. "O druhé přestávce jsem už ani nechtěl přípomínat, aby se to znovu neopakovalo. Bál jsem se, že to zakřiknu," vysvětloval. "Báli se, že dáme při prvním střídání gól i potřetí, a tak na led neposlali Reichelovu lajnu," smál se pak Andrašovský.

Plzeň měla zápas za stavu 2:1 slušně rozehraný. "Měli jsme tři jasné šance na 3:1 a kdybychom jednu z nich dali, už bychom si to nenechali vzít. Strašně si cením toho, že se mužstvo nepoložilo a silou vůle vybojovalo bod. Byl to zatím asi náš nejlepší výkon od začátku sezóny," mínil kouč Plzeňských Radim Rulík.

Litvínov ve druhé třetině zlepšil hru a brankami dvou explzeňských útočníků - Ivo Proroka a Daniela Brandy zápas otočil. "V tu chvíli náš výkon gradoval a podařilo se nám strhnout vedení na naši stranu. Mrzí nás, že jsme nakonec přišli o výhru, bylo to nad naše síly," pokrčil rameny Sýkora.

Trenéři Lasselsbergeru si vzali necelých osm minut před konce time-out, přeskupili útoky a nakonec se dočkali dvou přesilovek. V té druhé Aleš Padělek vyrovnal. Z pravé strany trefil přesně odkryté místo ve Fialově brance a dokonal hattrick. "Už loni jsem proti Vsetínu vstřelil rychle dvě branky a pak jsem to zkoušel, zkoušel a zkoušel, ale nepřišlo to. Dneska jsem byl dvakrát sám před brankou a jednou jsem to dával do prázdné," uvedl skromný Padělek. Svůj poslední hattrick vstřelil zatím ve vypjatém pátém rozhodujícím finále první ligy 2003/04 v Berouně. "Hrál jsem tam pro tátu, jenom pro něj. Šel jsem tehdy Dukle pomoct z Vítkovic," vzpomíná na tehdejší líté souboje, které pro Duklu skončily až postupem do extraligy. Otec Aleše Padělka Ivan je jednatelem jihlavského klubu.

Plzeňskému publiku se poprvé v extraligovém zápase představil teprve šestnáctiletý obránce David Štich. Ze zápasu po několika střídání odstoupil kapitán týmu Milan Nedoma s poraněným kolenem a nahradil ho právě Štich. "Byl jsem na začátku trochu ztuhlý a nervózní, ale brzy to ze mě spadlo. Dnešní zápas byl hodně o psychice, ale věřili jsme, že to nakonec zvládneme," konstatoval Štich.

Plzeňský tým po pátečním zápase v Sazka Areně se Slavií opustili Martin Paroulek s Pavlem Šrekem, kteří byli vyřazeni z kádru. Důvodem byla jejich nedostatečná výkonnost. "Překvapilo nás to, ale už v autobuse z Prahy do Plzně se říkalo, že se asi něco stane. Postihlo to bohužel tyhle dva kluky. Musíme se zvednout a začít bodovat," dodal na závěr Dušan Andrašovský.