„Je to paráda,“ radoval se probuzený střelec Andrašovský

V páté minutě otevřel skóre zápasu. Na začátku třetí třetiny využil dvojnásobnou přesilovku a snížil na 3:2. A v čase 59:23 při power-play Českých Budějovic prostřelil Turka potřetí, a zajistil tak LASSELSBERGERu bod za remízu 3:3. Řeč je o útočníkovi Dušanu Andrašovském, jenž na jihu Čech odehrál svůj nelepší zápas letošní sezóny. „Vyrovnat v poslední minutě, to je paráda. Dosáhli jsme tak na bod, který bychom před utkáním brali všemi deseti,“ říká slovenský forvard, kterého tři góly posunuly na deváté místo kanadského bodování extraligy.

Za klíčový gól lze považovat druhou Andrašovského trefu ve 42. minutě. Čtyřiačtyřicet vteřin před druhou sirénou putoval na trestnou lavici domácí bek Gřegořek, za dalších pětadvacet sekund jej následoval Kotaška. Plzeňští měli celou přestávku k detailnímu rozboru přesilovkového vzorce. A ten vyšel parádně. Po učebnicové souhře tria Moravec - Kracík - Andrašovský střílel poslední jmenovaný puk za bezmocného gólmana Romana Turka. „Je to zajímavé. Dvojnásobnou přesilovku jsme letos nedokázali využít ještě ani jednou a najednou jsme to sehráli do prázdné branky. Bylo moc dobře, že to vyšlo a vrátili jsme jim to, co udělali oni nám v první třetině,“ usmíval se spokojený kanonýr.

Rychlý kontaktní gól v úvodu třetí třetiny modrobílé nakopl. Sešlápli plyn až na podlahu a Romanu Turkovi připravili několik krušných chvil. Ve 44. minutě se řítil do samostatného nájezdu Kracík, ale českobudějovický gólman obětavým pádem pod nohy jeho pokus zneškodnil. Turek si poradil i se střelou Davida Moravce, který měl na zakončení spoustu času, ale nakonec trefil jen lapačku. „Určitě jsme si moc věřili. Poslední třetiny nám vždycky šly. Vyšlo to i teď,“ konstatoval Andrašovský.

Domácí drželi těsné vedení ještě půl minuty před koncem třetí části. David Moravec chytře nahodil puk na Turka, vybojoval útočné pásmo, a doslova tak vybídl plzeňského kouče Marka Sýkoru k vyžádání oddechového času. Třicetivteřinová porada pomohla. Plzeň semlela Jihočechy v obranném pásmu na prášek a Andrašovský třetí dorážkou v řadě vyrovnal. „Ani nevím, jak se to semlelo. Několikrát se puk odrazil od brankáře a od beků. Ze vzduchu jsem do toho plácl a padlo to do branky,“ popsal rozhodující moment utkání šťastný střelec. Skupina plzeňských fanoušků, kteří přijeli „své“ hokejisty do jihočeské metropole podpořit, propukla v bujarý jásot.„Na tyhle kratší vzdálenosti s námi jezdí spousta fanoušků . A to i přesto, jak špatně letos hrajeme. Za jejich podporu jsme moc vděční,“ pochválil nejvěrnější příznivce v modobílých dresech Andrašovský.

Tři trefy vyhouply Dušana Andrašovského na první místo klubového bodování před Aleše Padělka. V 16 zápasech Andrašovský zaznamenal 5 branek a 8 asistencí. „Mám z toho velikou radost. Moc gólů teď nedávám, takže jsem za ten hattrick moc rád.“ V kanadském bodování celé extraligy Andrašovskému patří devátá příčka.