Nastřelené břevno Andrašovského hodně mrzelo

P l z e ň - Bílí Tygři jsou i po dnešku pro keramiky téměř neporazitelným soupeřem. I přes skvělý začátek se domácí hokejisté tří bodů opět nedočkali. V cestě za vítězstvím jim stála i smůla. Dušan Andrašovský nastřelil v první třetině břevno.„Je to škoda, mohli jsme vést 2:0, a to by Liberec nalomilo,“ lituje jediný plzeňský střelec. Místo uklidňující branky však přišlo vyrovnání a posléze i otočení skóre.

S vědomím, že Liberec je soupeř pro Plzeň takřka k neporažení, vstupovali Západočeši do utkání s Bílými Tygry. „O sérii víme, ale je to spíše náhoda, že v období, kdy se nám nedaří, hrajeme zrovna proti Liberci,“ odmítá jakékoliv předsudky bývalý liberecký obránce Martin Výborný. I přesto si uvědomuje sílu soupeře: „Liberec byl jedním z nejlepších mužstev, s jakým jsme doma hráli. Ne náhodou jsou druzí.“ Domácí vstoupili do zápasu dobře. Po trefě Dušana Andrašovského vedli, ale Severočeši nakonec zápas otočili. Prohře nezabránil ani Výborný, který se v prostřední části objevil v dobré brankové příležitosti. „Střílel jsem golfákem, protože jsem si věřil, že to trefím. Ale bohužel to nevyšlo,“ popisuje plzeňská šestnáctka možná rozhodující moment duelu.

V závěru zápasu již byla na plzeňských hráčích znatelně vidět únava z náročné série zápasů. „Určitě se ve třetí třetině projevilo, že někteří hráči jsou mimo hru, a nakonec nám chyběly síly. Liberec nás přebruslil,“ popisoval situaci mužstva kouč Marek Sýkora. V sestavě Západočechů se neobjevil centr prvního útoku Jaroslav Kracík, který stále laboruje s nataženými třísly. Lehce nachlazení Padělek a Šindel ale přece jen nastoupili. „Když jsme před zápasem říkali, že máme velkou marodku, nebyl to jen trik na zmatení soupeře. Šindel a Padělek sice hráli, ale bylo poznat, že nejsou úplně zdravotně v pořádku,“ vysvětluje plzeňský lodivod. Zkušený trenér se musel obejít i bez Jiřího Zelenky, který závěr utkání sledoval pouze ze střídačky. „Zelenka má teď trochu fyzický deficit, proto nehrál,“ odůvodňuje Sýkora stažení jednoho z tahounů týmu v minulých utkáních.

Rozdíl ve fyzické kondici vidí jako jednu z příčin neúspěchu i forvard Radek Matějovský. „Už od začátku zápasu jsme tahali nohy. Hrajeme skoro ob den, a to je hodně náročné,“ láteří důrazný útočník. On sám si ale mohl oddychnout na trestné lavici při desetiminutovém osobním trestu. „Já jsem čárového jen slušně pozdravil. Hlavní to asi neviděl, a tak mě vyloučil,“ vtipkuje Matějovský.

Tím, kdo neztrácel svěžest, byl Dušan Andrašovský. Slovenský útočník nejdříve po vyhraném buly otevřel skóre a o pár minut později nastřelil břevno. „Je to škoda, mohli jsme vést 2:0, a to by Liberec nalomilo,“ lituje jediný plzeňský střelec. V poslední dvacetiminutovce se i jeho dotkla rošáda v sestavě Lasselsbergeru. Po delší době si opět vyzkoušel hru na pravém křídle. „My už jsme neměli co ztratit, tak to trenéři zkusili. Chtěli mi dát víc prostoru pro útočení, abych se nemusel tolik vracet,“ odůvodňuje tah trenérů. Na přesun si však nestěžuje. Hru na druhé straně hřiště si mohl otestovat již dříve: „Trenér Čada už mne tak zkoušel. Chvíli se mi dařilo, ale pak zase ne.“