Notes #13: Všude dobře, a co doma?

P l z e ň - Hokejisté Lasselsbergeru začali vozit body zvenku, ztrácet však začali na vlastním ledě, kde již dvakrát za sebou prohráli, přičemž jen jednou skórovali. Nedělní podvečer v Plzni zpestří duel Západočechů s Orly ze Znojma. Těm v posledním zápase chyběli obránce Chvátal a forvardi Dopita, Petrakov a Erat. Trenéři Plzně musí pro zápas oželet Radka Matějovského, před zápasem se rozhodne o startu obránce Maria Cartelliho. Plzeň ztrácí na paté Znojmo devět bodů, na play-off pět. Případný úspěch by tak mohl Lasselsberger přiblížit na dosah postupové osmičky.
Zápas začíná v neděli v 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

25. kolo – neděle 20. listopadu 2005 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Ještě před reprezentační pauzou se v Plzni uskutečnila velmi významná změna. Plzeň převzala model, o jehož prospěšnosti panuje v hokejových kruzích snad všeobecná shoda. O co jde? Spojit v jedné osobě pozici hlavního trenéra a sportovního manažera. Asi nejlepším současným příkladem tohoto modelu je pražská Slavia, kde si již několik sezón hlavní kouč Vladimír Růžička vybírá muže, s nimiž chce v týmu pracovat, kteří se mu hodí koncepce a splňují jeho představy. A funguje to. Spojení zodpovědnosti za výběr mužstva i za jeho výkony by mělo i v Plzni více systematizovat práci, a tím se odrazit na výkonech. Shodou okolností se této otázky dotkl na nedávné besedě s fanoušky obránce Stanislav Hajdušek, bývalý reprezentant a legenda Sparty Praha. „Aby si kouč zcela vybíral hráče, to je obrovská výhoda i nutnost,“ vysvětloval rozvážně bek, který dokázal za sezónu vsítit jako bek i 15 branek. A své zkušenosti nechal promlouvat i nadále: „Dostane-li kouč jednoho hráče, který se mu herně nebo třeba i psychikou nehodí do týmu, dokáže to na ledě rozhodit celý tým, za který přitom nese zodpovědnost.“ Plzeň se tedy vydala správnou cestou, na místě sportovního manažera se usadí Marek Sýkora, vládce střídačky Lasselsbergeru. „Teď budu moci zcela rozhodovat o tom, kdo bude na té střídačce přede mnou,“ glosoval změnu uznávaný kouč, nový sportovní manažer Lasselsbergeru Plzeň, jemuž se premiéra v nové pozici vydařila. Zda však bude osvědčené rozdělení pravomocí fungovat i na západě Čech, to ukáže čas.


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Překonali Orli krizi?

Potvrdit vzrůstající formu z posledních dvou zápasů – tak zní úkol Znojemských orlů po reprezentační přestávce. Znojmu se totiž po slibném startu sezóny v říjnu nedařilo. Moravané nedokázali zvítězit v devíti zápasech za sebou. „Hlavně jsme si nevěřili,“ vysvětluje příčinu černé série Radim Bičánek. Svěřenci trenéra Hořavy se trápili především střelecky. Kouč dokonce sáhl k rozdělení nerozlučné dvojice Pucher – Uram, která letos zatím zaostává za očekáváním. Zlepšení přišlo až v posledních dvou kolech. Orli dokázali porazit nejdříve pražskou Spartu a poté i kladenský Rabat.

K obratu zavelel Mojžíš

Pět minut před koncem zápasu Sparty se Znojmem už jen málokdo věřil ve změnu nerozhodného stavu 1:1, který na světelné tabuli svítil od poloviny střetnutí. K puku se však dostal znojemský Mojžíš. Nahodil od modré čáry puk na Břízu, jenž kotouč propustil pod svými chrániči až za brankovou čáru. Náhodný gól přisoudil Orlům tři body za vítězství 2:1. „Nepamatuji si, že by některý tým, kde jsem hrál, dal takovou branku,“ smál se po zápase Peter Pucher. Vítězství na Spartě znamenalo konec znojemské série bez výhry. „Potřebovali jsme nějaký impuls a vítězství na Spartě, navíc ještě takto šťastné, je pro nás to nejlepší,“ řekl Radim Bičánek.

Sestava Znojma ze zápasu s Kladnem:
Trvaj - Jareš, Čakajík, Bičánek, Němeček (od 41. Šmach), Heš, Mojžíš - Erat (od 21. Petrakov), Pucher, Ondřej - Mikulík, Ludvík, Uram - Beroun, Haman, Plášek – Kraus.

Chlubna odešel na Slovensko ...

Pouhých deset zápasů odehrál ve znojemském dresu útočník Tomáš Chubna. Poté zašel za prezidentem klubu Vlasákem a požádal ho o výměnu. „Trenéři mě nestavěli do přesilovek, ani v oslabení. Hrál jsem ve třetí nebo čtvrté pětce, navíc na centru. Na postu, kde jsem nikdy předtím nenastupoval,“ vysvětloval příčiny svého odchodu třiatřicetiletý forvard. Sezónu by chtěl Chlubna dohrát ve Slovanu Bratislava.

... a z Třince přišel Petrakov

Mezeru v útočných řadách Znojma by po Chlubnově odchodu měl zacelit ruský centr Andrej Petrakov. Petrakov letošní sezónu zahájil v Třinci, vedení Ocelářů ale o svých kvalitách příliš nepřesvědčil, a tak byl uvolněn na měsíční zkoušku do Znojma.

Někdejším střelcům se nedaří

Kdysi jeden z nejproduktivnějších hráčů extraligy se od začátku nového ročníku střelecky trápí. Marek Uram zatím nastřílel pouhé čtyři branky a na dalších sedm nahrál. „Je to strašně poznat, když člověk tolikrát po sobě neboduje," říká Uram, který se v extraligové tabulce produktivity řadí až na 54. místo. Nedaří se ani největší posile Orlů, Jiřímu Dopitovi, který zatím rovněž neúspěšně hledá recept na brankáře soupeřů. „Je to těžké. Žádný speciální recept není. Ale je vidět na Slavii, že když jsou hráči v pohodě, tak tam padne všechno,“ naráží Dopita na celkové trápení Znojma. Jeden z nejzkušenějších hráčů celé soutěže skóroval pouze třikrát. Relativně nejlépe si z týmu Znojma vede Peter Pucher, jenž má na kontě 13 kanadských bodů.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

JAKO DEN A NOC

Dvojzápas s tzv. oblíbenými soupeři, čekal na Plzeň v samém závěru dlouhé série zápasů před první reprezentační pauzou. Nejprve Západočeši zajížděli až do dalekého Třince, nad kterým již osmkrát v řadě zvítězili. Poté doma přivítali Pardubice, které naopak v Plzni sedm zápasů nevyhrály, ani nebodovaly.

Třinečtí se do plzeňského komplexu propadají stále hlouběji a hlouběji, zápas 22. kola vše jen potvrdil. I přes útočnou snahu domácích putovaly body na západ Čech. Skóre otevřel dorážkou Jakub Šindel v 10. minutě, po polovině zápasu ještě zareagoval podobným způsobem mladý Huna.

Oceláři ale přišli o bod či body při vlastní přesilové hře. V 50. minutě Matějovský zavezl puk, projel se za brankou Biegla, namazal na puk na levý kruh Pavlu Trnkovi, jehož švih se zatřepetal v síťce. V poslední minutě dokončil skázu Třineckých pěknou tečí Martin Adamský.

Cenné body ale Plzeň nepotvrdila doma proti Pardubicím. Slanost i mastnotu postrádající duel rozhodl paradoxně hráč hostující v týmu Moelleru z Plzně, Marek Vorel, který dorážkou Mudrochovi přesilovkové střely od modré poslal hosty do vedení a nakonec i rozhodl o jejich výhře. Lasselsberger si tak nevylepšil náladu před reprezentační přestávkou a na postupovou osmičku ztrácel šest bodů.

Sestava Plzně ze zápasu s Pardubicemi:
Málek - Jindřich, Trnka, Cartelli, Výborný, Nedoma, Štěpánek - A. Padělek, Koukal, Andrašovský - Zelenka, D. Moravec, Matějovský - Důras, M. Straka, Adamský - Kepl, Tvrdoň

A zase ta produktivita ...

Během posledních třech duelů se Plzeňáci radovali čtyřikrát (průměr 1,3 branky na zápase). Během posledních šesti jedenáctkrát (1,6), a během posledních deseti devatenáctkrát (1,9). S postupem času šli tedy hokejisté Plzně s produktivitou dolů. Osm zápasů čeká na gól nejlepší střelec Plzně Aleš Padělek, který se naposledy radoval ze své branky v zápase se Zlínem, v němž uzavřel skóre na konečných 4:0.

Plzeň na čas bez Matějovského, vrátí se Cartelli?

Srážka ve středním pásmu na ledě Sparty se stala osudnou tvrďákovi Radkovi Matějovskému. Plzeňský křídelník odešel do kabiny ledovat naražené koleno a z výhry se radoval již v civilu. „V pondělí jdu na magnetickou rezonanci a uvidí se,“ uvedl po zápase Matějovský. Předběžná prognóza zní „pohmoždění“. Hokejová oslava 28. narozenin tedy pro plzeňskou oporu skončila předčasně. Proti Znojmu Matějovský na led nevyjede, přinejmenším na rozbruslení se však objeví Mario Cartelli, který Lasselsbergeru scházel na ledě pražské Sparty. „Hlava už mě tolik nebolí, uvidíme na rozbruslení,“ prozradil plzeňský obránce, který odstoupil v průběhu přípravného zápasu v Litvínově. Chybět bude Plzni také centr Jaroslav Kracík, který laboruje s poraněným kolenem.

Zlomí Plzeň nepříjemnou sérii?

Domácí stadion Plzně pro hosty letos po hříchu nedobytným hradem není. Z dvanácti zápasů před svými fanoušky vyhrála Plzeň pouze čtyři! Čtyři skončili remízou, ve čtyřech se prodlužovalo, přičemž jednou se z dodatečného bodu radoval soupeř. Nyní se Lasselsberger nachází v sérii dvou domácích porážek v řadě (Liberec – 1:3, Pardubice – 0:1). V posledních 120 minutách se v Plzni křičelo „gól“ pouze jednou.

David Pospíšil ještě neřekl v hokeji poslední slovo!

Mezi plzeňskými fanoušky oblíbený bývalý hráč Keramiky a kapitán Lasselsbergeru Plzeň David Pospíšil neskončil s kariérou, jak nejprve avizoval. Dlouholetá opora Plzně a Pardubic pokračuje v prvoligové Mladé Boleslavi, kde se setkal s Pavlem Šrekem, Peterem Kocákem či Michalem Jeslínkem. Premiérový duel proti Jindřichově Hradci zvládl Pospíšil na výbornou, na výhře 4:0 se podílel gólem a dvěma asistencemi.
David Pospíšil se po předčasném konci v týmu Plzně nejprve rozhodl ukončit kariéru a objevil se na televizních obrazovkách. Při přímých přenosech z extraligových utkání zasvěcoval diváky to tajů hokejových situací s populární "elektronickou tužkou". Plzeňští fanoušci na velmi populárního "Pospece" nezapomněli, ten se tak zřejmě v brzké době dočká od plzeňských fans odměny za vše, co pro západočeský klub ve své bohaté kariéře odvedl. Přejme, ať vyhlášenému dříči a nosiči dobré zábavy přinese nové angažmá hodně radostí.


ZÁPAS
VS.

bilance

hráči

statistiky

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 25 zápasů. Nikdy se nepotkaly v play-off, bilance vzájemných zápasů je vzácně vyrovnaná, včetně vzájemného skóre.

Celková vzájemná bilance Plzeň vs. Znojmo
251211263:65

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně?

Z deseti zápasů dokázala Plzeň plně bodovat hned v osmi, takže pouze dvakrát za čtyři roky extraligového působení Znojma dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit, 21.11. 2000 (1:3). Druhá výhra zůstane jistě dlouho v paměti Tomáši Dubovi. Současný gólman Plzně podal loni ještě ve znojemském dresu na plzeňském zimním stadionu jeden ze svých nejlepších výkonů a přispěl rozhodující měrou k výhře Orlů. Poměr střel činil 36:13, ovšem Duba v brance rozhodl. Skóre z domácích zápasů mluví jednoznačně ve prospěch hokejistů Lasselsbergeru - 33:19.

Vzájemná bilance na plzeňském ledě
1180333:18

STATISTIKY ZÁPASŮ PLZEŇ vs. ZNOJMO

Průměrný počet branek 5.5
Průměrný počet vyloučených 18 (9-9)
Průměrný počet střel 80 (40-40)
Průměrný počet diváků 6 000

Letošní účty

Letošní úvodní vzájemný duel, který se odehrál na ledě Znojma, Plzni nevyšel. Po páteční výhře na Spartě nabuzení Západočeši cestovali k sobotní televizní předehrávce do vinařskéblasti a úvod dlouhému cestování odpovídal. Ve 20. minutě zvyšoval Ludvík již na 3:0, Lasselsberger se postupně dostal do zápasu, ve 48. minutě snižoval Jiří Dobrovolný již na 3:2, ale chyba v rozehrávce pár minut před koncem nabídla chvilku slávy Milanu Mikulíkovi, který definitivně rozhodl.
Znojmo – Plzeň 4:2 (3:0, 0:1, 1:1) Branky a nahrávky: 9. Pucher (Mojžíš), 16. Uram (Pucher, Mikulík), 20. Ludvík (Dopita), 54. Mikulík (Uram) - 25. Důras (Adamský), 48. Dobrovolný (Zelenka, J. Straka). Rozhodčí: Homola - Barvíř, Blümel. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:0. Diváci: 2237. Střely na branku: 37:38.