Notes #16: Zastaví Plzeň vzestup Litvínova?

P l z e ň - Chemiky z Litvínova Plzeňáci letos ještě porazit nedokázali. Po remíze 3:3 zkolabovala Plzeň na severu Čech 4:0. Obě mužstva se pohybují v dolních patrech tabulky, Lasselsberger je stále na dostřel postupové osmičce, Severočeši se pomalu dotahují. Bude se radovat trenér Marek Sýkora či jeho jmenovec Václav? Plzeňskému kouči bude scházet nově bek Mario Cartelli, vrátit do sestavy by se měl jeho kolega Martin Štěpánek a také útočník Dušan Andrašovský. Litvínovský lodivod musí oželet vedle útočníka Martince s beky Hranáčem a Kočím také brankářskou jedničku Radka Fialu. Přijďte povzbudit plzeňské hokejisty v boji o elitní osmičku!
Zápas Plzeň-Litvínov začíná v plzeňské ČEZ Aréně v úterý v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC CHEMOPETROL LITVÍNOV

31. kolo – úterý 6. prosince 2005 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Jako blesk z čistého nebe se objevila po zápase Plzně s Českými Budějovicemi zpráva, že se na čas rozhodl přerušit svoji hokejovou kariéru plzeňský obránce Robert Jindřich. Že se student třetího ročníku antropologie rozhodl po velmi zralé úvaze, dokázal v rozhovoru pro hokej.cz. „Nechci šidit hokej ani školu, a přesně tak to v současné době vypadá. Nechci se dočkat toho, že mě vyhodí z klubu i ze školy,“ říkal uvážlivě. Spokojeností nehýří ohledně svých výkonů, i přes solidní bodový zisk a velmi solidní statistiku +/-. „Chci být férový i sám k sobě a nechci brát peníze za něco, co neodvedu. Nedokážu se vyrovnat s tím, že tu mám profismlouvu a neodvádím, co bych měl. Vím, že výkonnostně jdu dolů. To je podle mě nefér,“ nešetřil tvrdostí vůči sobě samotnému upřímný bek. Nadále se tedy bude Jindřich naplno věnovat studovanému oboru, jeho návrat po dohnání restů však není ještě letos vyloučen. „Když bude v klubu zájem a já budu mít na to, abych byl týmu něco platný, rád v lednu nebo v únoru ještě pomůžu. Proto to neberu jako konec. Jen chci být poctivý sám k sobě.“ Plzeňský odchovanec se tak vydal podobnou cestou jako další někdejší Plzeňák Václav Eiselt, který kvůli studiu na západočeské právnické fakultě zanechal působení v extralize a působí nyní v I. lize. Na ztrátu jedné z opor obranných řad již klub zareagoval. Z hostování se vrátil Lukáš Pulpán a také Milan Vobořil, který si ale z duelu s Jihočechy odnesl vykloubené rameno. „Situaci řeší i management,“ řekl na pozápasové tiskovce asistent kouče Radim Rulík.


HC CHEMOPETROL LITVÍNOV
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Navždy předposlední? Litvínov říká ne!

Zdá se, že Litvínov se již smířil s tím, že letošní sezóna nebude patřit mezi ty nejpovedenější. Severočeši se po 29 extraligových kolech drží na předposlední příčce tabulky. Na osmou příčku ztrácejí osm bodů, zároveň však mají dostatečný náskok na poslední Vsetín. Chemopetrol ale rozhodně neskládá zbraně. V poslední době sehrál několik dobrých zápasů, které Severočechům dávají naději na pohyb v tabulce směrem nahoru. Litvínovští porazili Vsetín, trápící se Pardubice, předtím překvapivě vyhráli i zápas se Slavií. "Potvrdili jsme náskok a teď už můžeme koukat nahoru. Kéž bychom měli nějakou vítěznou šňůru," přeje si Lukáš Poživil. "Můžeme se zvednout, nebudeme už tolik svázaní," dodává forvard Daniel Branda.

Benda zůstal

Útočník Jan Benda dlouho váhal, zda-li vyslyšet vábení ruského Novosibirsku, nebo zůstat na severu Čech. Německý reprezentant se nakonec rozhodl zůstat v Litvínově, kde vede klubové bodování. Benda podepsal smlouvu až do roku 2008. „Bavil jsem s vedením o budoucnosti klubu. A ta vypadá velmi pozitivně. Řekl jsem: dobře, ale pak chci také delší smlouvu. Když to vypadá dobře, tak ať se to i mně vyplatí. Dohodli jsme se,“ uvedl Benda.

Sestava Litvínova ze zápasu s Pardubicemi:
Jarina - Punčochář, Gýna, Morava, Ťupa, Poživil, Bombic, Pojkar, Skuhrovec - Kubinčák, Reichel, Prorok - Benda, Branda, Trávníček - Zadina, Balázs, Gombár - Šaffer, Jeslínek, Sklenička.

Oslava výročí klubu se vyvedla

Den po výročí sametové revoluce slavil i litvínovský hokejový klub. Od jeho založení totiž uplynulo přesně 60 let. Na Zimním stadionu Ivana Hlinky se sešly všechny litvínovské hokejové legendy. Byla pokřtěna kniha mapující historii hokeje v Litvínově s názvem Žlutá černá. Ve stejný den nastoupili litvínovští hokejisté doma proti Slavii. Utkání udělalo za oslavami důstojnou tečku. Chemopetrol nad pražskou Slavií vyhrál 3:1.

Fiala v reprezentační dvacítce

Vydařenou sezónu zažívá i přes rozporuplné výsledky Litvínova brankář Radek Fiala. Mladý gólman postupně vyštípal kolegu Kamila Jarinu z pozice týmové jedničky, navíc byl nominován do širšího kádru reprezentace hráčů do 20 let pro mistrovství světa, které se uskuteční na přelomu roku v Kanadě. Podle prognóz expertů má reálnou šanci probojovat se do konečné nominace.

Litvínov v řeči čísel

Nejlépe si ze Severočechů vede již zmíněný Jan Benda, který se s 24 kanadskými body drží na šesté příčce bodování celé extraligy. Ani mladý brankář Radek Fiala nezaostává za staršími konkurenty. V tabulce procentuální úspěšnosti mu s koeficientem 93,65% patří deváté místo.

Budějovičtí v řeči čísel
Nejproduktivnější hráč
Nejlepší střelec
Nejlepší nahrávač
Nejtrestanější hráč
Brankář
Jan Benda
Daniel Branda
Jan Benda
Michal Trávníček
Radek Fiala
24 (8+16)
9
16
58
93,65 %

PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

REKORDNÍ VÝHRU VYSTŘÍDALA PROHRA NA SLAVII

Po dvou porážkách se museli Plzeňáci oklepat proti Českým Budějovicím, přímému konkurentovi v boji o play-off. Jihočeši nezačali na ledě plzeňské ČEZ Arény špatně, ale vaz jim zlomil závěr úvodní části, který nezvládli. Nejprve v oslabení ujel Martin Adamský a blafákem poslal Plzeň do vedení, které v poslední minutě úvodní části navýšil šťastným zásahem Jaroslav Kracík. Náhradník Romana Turka Chábera se musel červenat.

Chvíli po začátku prostřední části napálil puk do branky Aleš Padělek a zvýšil již na 3:0. Stav korigoval ranou od modré Marek Posmyk, ale Plzeň si již zápas vzít nedala. V závěrečné části Jakubem Šindelem vyhrané buly přetavil v gólovou ránu Pavel Trnka. Šest minut před koncem výbornou prací v obranném pásmu a skvělou přihrávkou vyslal Michal Důras do sóla Jakuba Šindela, který završil na konečných 5:1.

Na ledě lídra pražské Slavie to měla Plzeň o poznání těžší. Ustrašený výkon z prvních dvou třetin příliš šancí na úspěch nedával, nakonec se Plzeňáci málem dočkali alespoň bodu. Skóre načal Radek Duda dorážkou Žižkovy střely. Ve 36. minutě potrestal nedůraz v obranné činnosti Plzně Michal Sup a bylo to 2:0. Na začátku třetí části velmi lacině Sup zvýšil již na 3:0.

Lasselsberger ožil po akci Zelenky s Dobrovolným, na jejímž konci stál David Moravec – 3:1. O čtyři minuty později v přesilovce ukončil kanonádu ranou od modré Martin Výborný – 3:2. A Plzeň nadále tlačila. Jenže potřetí již gól nevstřelila, přestože k tomu měla velmi blízko. Zejména situace z 55. minuty byla doslova blízko brance, Michal Straka však jen orazítkoval dvě tyče. Situaci posuzoval videorozhodčí a branku podle všeho správně neuznal.

Sestava Plzně ze zápasu na Slavii:
Málek - Cartelli (31. Štich), Dobrovolný, Pulpán, Trnka, Nedoma, Výborný - Zelenka, D. Moravec, M. Straka - A. Padělek, Kracík, Vorel - Důras, Šindel, Adamský - Tvrdoň, od 23. navíc Látal, Holý

Plzeňská sestava se napříč takřka všemi posty potýká s marodkou. Do obrany trenéři nemohli počítat s Martinem Štěpánkem, kariéru přerušil Robert Jindřich, v polovině zápasu na Slavii odkulhal Mario Cartelli. Naskočili tak mladíček David Štich, Jiří Dobrovolný a Lukáš Pulpán. Další bek, s nímž trenéři počítali do základní sestavy, Milan Vobořil, vypadl ze sestavy pro vykloubené rameno. V několika málo dnech tak Plzeň ztratila čtyři obránce. Ani útoku se nevyhnuly citelné ztráty, pouze o berlích brousí s týmem po stadionech Radek Matějovský, viróza skolila Dušana Andrašovského. Se stále nezahojenou zlomeninou prstu nastupuje Jakub Šindel.

Plzeňský útok mládne

Absence dvou zkušených forvardů a hráčské výměny omladily plzeňský kádr. Třetí a čtvrtý útok Lasselsbergeru ve složení, v jakém nastoupily od druhé třetiny zápasu na Slavii, čítaly v průměru 21 let. Jasně nejzkušenějším je první útok ve složení Zelenka-Moravec-Straka s věkovým průměrem 33 let. Celkově vzato, od poloviny utkání na Slavii Plzeň nasadila do hry v poli pět hráčů juniorského věku z celkových osmnácti.

Tři zápasy do pauzy

Litvínov, Vary, Vsetín, to jsou poslední tři soupeři Lasselsbergeru Plzeň před reprezentační přestávkou. Předposlední Litvínov a poslední Vsetín přivítají Západočeši na svém ledě - jaký bodový zisk je třeba, snad není ani nutné dodávat. V Karlových Varech půjde ve třetím letošním západočeském derby o tři body dokonce před televizními kamerami. Další televizní utkání přichystala Česká televize na 14. ledna, kdy v zápase, který nabyl na atraktivitě, přijede do Plzně Zlín.

Jakub Šindel pocestuje na MS20 v Kanadě

Centr plzeňského Lasselsbergeru Jakub Šindel byl trenéry Votrubou a Rulíkem nominován do národního týmu hráčů do 20 let, který se zúčastní na přelomu roku (26. prosince 2005 až 5. ledna 2006) mistrovství světa této věkové kategorie, jež se uskuteční v Kanadě. Plzni tak bude devatenáctiletý forvard scházet zřejmě ve třech duelech. Doma proti Pardubicím i Spartě a ve Znojmě.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Litvínov jsou dva dlouholetí extraligoví rivalové, dvě tradiční české hokejové bašty. Loňské duely vzájemnou bilanci vyrovnaly. Plzeň i Litvínov vyhrály stejný počet zápasů bez ohledu na to, zda výhra přišla v základní době či v prodloužení. Skóre je však výrazněji nakloněno chemikům.

Celková bilance Plzeň vs. Budějovice
4318819121:146

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? V domácích zápasech se Plzeňanům proti celku Litvínovu dlouho dařilo. Vítězství Litvínova v Plzni 5. prosince 2000 bylo na dlouhou dobu poslední, všechna následující neprohráli. Ovšem v loňské sezóně chemici na plzeňském ledě kralovali. Tým posílený slavnými odchovanci nejprve zvítězil v Plzni 2:1, poté si Lasselsberger povodil krutým způsobem – 7:1. A právě tyto prohry nakonec rozhodly, že v loňské sezóně si play-off zahrál Litvínov, pro který rozhodla lepší vzájemná bilance s Plzní. "Nejvyšším" vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě byl výsledek 5:2.

Poslední vzájemný zápas na plzeňském ledě střelecky opanoval Aleš Padělek, který dal svůj první, druhý a třetí plzeňský gól, a tedy zároveň i premiérový hattrick. Nakonec Padělek zachraňoval alespoň bod s chemiky. Druhý letošní zápas, na ledě Litvínova, Lasselsberger střelecky vůbec nezvládl a prohrál 0:4.

Novodobá historie

V prvním ročníku samostatné české extraligy (1993/94) se Litvínovští těsně vešli do play-off, když jejich největším soupeřem v boji o poslední postupové místo byla Plzeň. Severočeši nakonec se šestibodovým náskokem postup uhájili, ve čtvrtfinále však bylo nad jejich síly Kladno. Za dobu existence samostatné české ligy se Litvínov probojoval do play-off šestkrát.

V sezóně 1995/96 se žlutočerní dočkali velkého úspěchu. Přešli přes Zlín a Spartu až do finále, kde nestačili až na suverénní Vsetín. Nejlepším umístěním obou týmů po základní části je shodně 4. místo (Litvínov v sezóně 1995/96, Plzeň v 2001/2002), naopak nejhorší pozici měl Litvínov po loňské základní části - 13. místo, zatímco Plzeň 11. místo v sezónách 1995/96 a 1996/97.

V základní hrací době porazili Plzeňáci Litvínov naposledy 7. ledna 2003 na svém ledě (5:2). Litvínovští naopak přerušili sérii, během níž čekali téměř čtyři roky na výhru na plzeňském stadionu. Předposlední vzájemný duel na plzeňském ledě získali na svoji stranu drtivým poměrem 7:1.