Notes #18: Nadělí si Plzeňáci důležité body?

P l z e ň - Los přivádí do Plzně v čas předvánoční oblíbeného soupeře plzeňských hokejistů, třinecké Oceláře. Případná výhra Plzně by byla jubilejní desátou výhrou Západočechů nad Třineckými v řadě! Důležitější než série výher bude však osud tří bodů, které jsou v banku. Plzeň je na sedmé pozici s jednobodovou ztrátou právě na Oceláře. K upevnění své pozice tak Plzeňáci potřebují zvítězit. Pomoci by již měl obránce Mario Cartelli, hosté nemohou počítat s důrazným forvardem Jiřím Haškem. Přijďte si zpestřit nejkrásnější období v roce hokejovým zážitkem!
Duel Plzeň-Třinec začíná v plzeňské ČEZ Aréně ve čtvrtek v 17:30!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

35. kolo – čtvrtek 22. prosince 2005 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Dne 14. září 2003 Plzeňáci zajížděli ve druhém extraligovém kole na led třineckých Ocelářů. Západočeši vedli ve 21. minutě už 2:0 po brankách Výborného a Sedláka. Moravané dokázali v rozmezí 23. a 29. minuty duel otočit a nakonec dovést do vítězného konce. Zápas, jako stovky jiných, něčím však výjimečný byl. Do dnešního dne – 22. prosince 2005 – je to poslední výhra Ocelářů nad Plzní. Následovaly výsledky 3:2, 3:1, 4:1, 2:1, 5:1, 2:1, 2:0, 4:2 a 3:1, vše ve prospěch plzeňské celku. Ano, počítáte dobře, pokud se podaří Lasselsbergeru porazit Oceláře i ve čtvrtečním předvánočním čase, půjde o desátou výhry nad kdysi obávaným plzeňském sokem v řadě! Daleko více než o neobvyklou sérii však půjde o důležitý tříbodový zisk nad přímým konkurentem v boji o play-off. Pokud Plzeň alespoň neprohraje, může také počítat s lepší vzájemnou bilancí, která v posledních dvou letech rozhodovala o posledním postupujícím do play-off. Vždy byla ve hře Plzeň a pokaždé s jiným výsledkem.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Nic není ztracené, jak by se mohlo zdát

Třinečtí Oceláři se po nepříliš vydařeném vstupu do sezóny dokázali vyhoupnout až do elitní osmičky. V současné době se drží se 47 body na šesté příčce. Poslední dvě střetnutí sice prohráli, předtím ale dokázali například deklasovat pražskou Spartu 6:1. O tři branky porazili i kladenský Rabat.

Kudrnův comeback

Ve velkém stylu vlétl do letošní sezóny explzeňský útočník Jaroslav Kudrna. Nejenže s 29 kanadskými body (16+13) vévodí klubovým statistikám, ale dokázal se i probít do nominace pro ruský reprezentační turnaj Rosno Cup. „Jsem rád, že opět dostanu šanci, ale je to i zásluha spoluhráčů, které v Třinci kolem sebe mám," říkal Kudrna před turnajem. V Moskvě nastupoval společně s Davidem Moravcem, a dokonce se mu podařilo vstřelit jeden ze tří českých gólů na turnaji. Září ale především v extralize. V zápase s pražskou Spartou si připsal čtyři body za dvě branky a dvě asistence. „Je to třinecký Ronaldinho,“ prohlásil o Kudrnovi jeho spoluhráč Jan Peterek. „Na Spartě je vidět, že jí chybí pohoda a my jsme se po minulých vydařených zápasech zvedli,“ řekl po svém galapředstavení Kudrna.

Pištěk se vrátil domů

Slovenský forvard Ľubomír Pištěk předčasně ukončil angažmá v Třinci. Pištěk, který letos v osmadvaceti zápasech nebodoval, odchází na hostování do konce sezóny do Slovanu Bratislava. V Třinci nastupoval pouze ve čtvrté lajně, takže když se ozval jeho mateřský klub, s nabídkou dlouho neváhal.

Sestava Třince z posledního zápasu:
Biegl - Tesařík, Výtisk, Hunkes, Pácal, Kroupa, Frolo - Paroulek, Skořepa, Fabuš - J. Kudrna, Peterek, Martynek - Huna, Polanský, Tomas.

Kdo si počká, ten se šance stejně nedočká

Zajímavý je příběh polského útočníka Marcina Kolusze. V třineckém dresu odehrál pouhé dva zápasy. Přesto se dokázal prosadit, a dokonce i vstřelit svoji první extraligovou branku. Trenéři Ocelářů ale pro něj překvapivě nenašli místo v sestavě v žádném z dalších utkáních. „Řekli mi, že soupiska už je plná,“ řekl polský hokejista. Kolusz tak nastupoval v první lize za Prostějov a později i za Havířov. Ani tam mu ale štěstí nepřálo. “Zůstal jsem ve čtvrté pětce, která se objevila 3 až 4 krát na ledě během třetiny. Hrál jsem málo, stejně jako potom i v Havířově. Trénováním jsem neměl šanci na zlepšení svého umění a to byl můj cíl při pobytu ve státě mistrů světa. Psychicky jsem byl lehce podlomený. Záleželo mi na tom, abych hrál co nejvíce. Rozhodl jsem se proto pro návrat do Noweho Targu,“ zhodnotil své nevydařené angažmá v České republice pro stránky www.wojas-podhale.z-ne.pl.

Pletka přece jen zamířil do Ruska

Dlouhou dobu usiloval ruský celek Dynamo Moskva o služby třineckého útočníka Václava Pletky. Pletkově přestupu bránilo vedení Ocelářů. Nakonec však šestadvacetiletého útočníka do ruské metropole uvolnilo. Pletkovi totiž končí po sezóně v Třinci smlouva. Na jejím prodloužení se však s klubem nedohodl. Po sezóně by tak mohl odejít, aniž by za něj Třinec dostal jakoukoliv finanční náhradu. „Na prodloužení jsme se nedohodli, protože Vaškovy požadavky přesahují naše možnosti. Byla to tedy možnost ho ještě nějakým způsobem zpeněžit, než by odešel v létě úplně zadarmo," neskrýval ekonomický záměr třinecký funkcionář Evžen Delong.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

PO NAPÍNAVÉM DERBY EXHIBICE

Televizní derby s Karlovými Vary jdou Plzni k duhu. 32. kolo přichystalo fanouškům podívanou, která se musela líbit. Ovšem byli to domácí energetici, kdo většinu zápasu udával tempo, přestože Karlovarským scházelo několik opor. Motivovaní explzeňští hokejisté v dresu Energie Plzni zatápěli, ale napoprvé se trefil mladík.

Bednařík ve 13. minutě vypálil po buly, Roman Málek puk vyrazil, ale za jeho záda jej s přehledem zasunul Lukáš Pech. Plzeňáci udeřili až ve druhé třetině, ovšem hned slepenými góly. Nejprve další mladík, devatenáctiletý Jakub Šindel, překvapil náhradního gólmana Energie Petra Přikryla, který nahradil od druhé třetiny zraněného Lukáš Mensatora. Za pár sekund si s obráncem Němcem parádně poradil Jaroslav Kracík a stav střelou pod lapačku otočil.

Varští vyrovnali zásluhou Michala Dvořáka, který si po přihrávce Hurtaje vybruslil před Málka a procedil puk mezi jeho betony. Zápas rozhodla přesilová hra ve 46. minutě, kdy ostrou pumelici debutanta Patrika Hučka pohotově a přesně zarazil do branky opět Jakub Šindel. Po marné snaze domácích o vyrovnání se pohodlnou střelou do prázdné zapsal do listiny střelců David Moravec.

Současný reprezentant si před odjezdem na Rosno Cup vychutnal domácí duel se Vsetínem. Plzeň bušila do prakticky jistého barážisty a po 14. a 15. gólu Aleše Padělka vedla ve 23. minutě 2:0. Na 30. minutu nachystal svůj zásah Roman Tvrdoň, o 10 minut později se potřetí ve dvou dnech trefil Jakub Šindel, své dva příspěvky zaslal do vsetínské sítě i Jiří Zelenka. Plzeň si na pozici v play-off vybudovala tříbodový náskok, slavící fanoušky po závěrečné siréně pozdravil i vsetínský gólman Martin Altrichter.

Sestava Plzně ze zápasu se Vsetínem:
Málek - Pulpán, Trnka, Nedoma, Hučko, Výborný, Štěpánek, Štich - Zelenka, D. Moravec, M. Straka - A. Padělek, Kracík, Andrašovský - Důras, Šindel, Adamský - Trvdoň, Hobl, Vítek

Do hry se stále nemohl zapojit Mario Cartelli, plzeňské vedení angažovalo do konce sezóny velezkušeného beka Patrika Hučka, který si odbyl úspěšnou premiéru ve Varech, kde asistoval u rozhodující branky Jakuba Šindela. Zranění vyřadila ze hry také Marka Vorla, dlouhodobě se léčí Radek Matějovský. Do tréninku se po zranění zapojil obránce Matěj Trojovský.

Jaroslav Kracík zvedal ze sedadel

V sobotní předehrávce plzeňský forvard čelil tvrdým atakům protihráčů, dvakrát se z ledu těžce zvedal, ale nakonec se stal plzeňským hrdinou víkendu. Po utěšené individuální akci před gólem na 2:1 ve Varech si proti Vsetínu připsal plzeňský odchovanec tři asistence! A zejména druhý gól stál za to. Centr nejproduktivnější formace Lasselsbergeru dostal na útočnou modrou pas, oklamal pohybem obránce a nechal jej doslova ujet za branku, sám před Atrichterem však nestřílel, ale předložil puk před zívající klec Aleši Padělkovi. Kracík asistoval také u poslední branky a stal se po zásluze nejlepším hráčem zápas, v němž Plzeň nastřílela nejen letošní rekordní počet branek, ale také efektních branek.

Mládí střídá mládí

Zpět do Kladna se po měsíčním hostování vrátil mladý útočník Martin Látal, který odehrál za Lasselsberger celkem pět utkání. Na zkoušku nyní přichází další nadějný forvard, širší člen reprezentace do 18 let, chomutovský odchovanec Petr Freiberg, který úspěšně působil v juniorském týmu IFK Helsinki, okusil však i elitní finskou soutěž SM-liigu. Osmnáctiletý útočník se může chlubit úctyhodnými parametry, téměř metrákovou váhou a bezmála dvoumetrovou výškou.

Trio Padělek-Kracík-Andrašovský vládne produktivitě

Více než třetina gólů Plzně pochází z dílny některého z jejích pomyslných pracovníků, Aleše Padělka, Jaroslava Kracíka či Dušana Andrašovského. Členové produktivního plzeňského útoku si ve 33 zápasech připsali celkem 59 bodů za 27 gólů a 32 asistencí.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názve HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. První gól vstřelil syn bývalého kouče Plzně David Trachta. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Lasselsbergeru v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli oba soupeři již přes pět desítek utkání. Posledních sedm vzájemných zápasů Plzeňáci vyhráli! Bilance vzájemných zápasů se tak převážila na stranu Lasselsbergeru, stejně jako vzájemné skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Třinec
5127222167:158

V domácím prostředí Došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Sezóna 1998/99 znamenal Třinec pro Plzeň čtvrtfinálovou stopku, poté získal stříbro za finálovou prohru se Vsetínem. O rok poté se však role vyměnily, byli to tehdejší keramici, kteří 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích svých soupeřů a toto není styl, který by dříve Plzni právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to jasně ukazuje. Ze sehraných třiadvaceti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni osm, tedy každý třetí duel. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě remízy ve vzájemných zápasech. Pět zápasů s Třincem v řadě již Plzeňáci na svém ledě vyhráli. Ocelářům se také v Plzni přestalo dařit střelecky, ve zmíněných pěti duelech dokázali plzeňskou obranu překonat pouze sedmkrát. Ve 31. minutě předposledního zápasu na plzeňském ledě vsítil Martin Straka jubilejní 100. gól do třinecké sítě, jenž padl na plzeňském zimním stadionu.

Celková bilance Plzeň vs. Vsetín
251528105:75