Notes #22: Pravý čas pro první výhru

P l z e ň - Přichází klíčové zápasy. Deset kol před koncem základní části devátá Plzeň hostí na svém ledě lídra, pražskou Slavii. Na jedné straně chybí forvard Dušan Andrašovský, na druhé reprezentant Tomáš Vlasák. Západočeši potřebují bodovat k udržení kontaktu s postupovou osmičkou, slávisté budou bojovat o udržení vedoucí pozice. Dokáže Plzeň v den dvacátých narozenin svého útočníka Jakuba Šindela letos poprvé porazit Slavii? Průvodcem k úternímu zápasu nechť vám je letošní 22. notes s novou rubrikou historických zajímavostí ze vzájemných soubojů. Přijďte podpořit plzeňské hokejisty v boji o play-off!
Zápas Plzeň-Slavia začíná v úterýv v 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně!

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC SLAVIA PRAHA

43. kolo – úterý 24. ledna 2006 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Deset kol do konce základní části. Plzeň se opět přetahuje s mnoha soupeři o postup do play-off. Vzhledem k bodovému úniku Znojma a Pardubic se boj o postupovou osmičku začíná omezovat na pět týmů, které se tlačí na dvě volná místa. Od sedmých Budějovic dělí jedenácté Karlovy Vary pět bodů. Kladno s Litvínovem již pomalu ztrácí víru a Středočeši již naznačili rezignaci hostováním útočníka Humla na severu Evropy. A na odchodu jsou zřejmě i další hokejisté, což pro Lasselsberger není nevýznamná zpráva, na ledě Rabatu hrají Plzeňáci poslední kolo. S třemi nejbližšími soupeři o postup se ještě Západočeši utkají. Před televizní kamerou se předvede Plzeň v Třinci, tři kola před koncem základní části zajíždí na Spartu, příští domácí zápas se ponese ve znamení západočeského derby s Karlovými Vary. Výhodou Plzně by mohla být lepší vzájemná bilance. S Jihočechy a Oceláři mají Plzeňáci již teď jistou kladnou bilanci. Z hlediska udržení kladné vzájemné bilance s Karlovými Vary si Plzeň může dovolit prohrát s Energií až o čtyři branky, na Spartě „stačí“ ke kladné bilanci dotáhnout zápas do prodloužení.


HC SLAVIA PRAHA
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

I lídr má své slabší chvíle

S tříbodovým náskokem na druhý Liberec shlížejí hokejisté pražské Slavie z první příčky extraligové tabulky na ostatní soupeře. Přesto ale jeden z nejbohatších extraligových klubů dostal v posledních dvou kolech důrazné varování. Nejprve slávisté prohráli 2:4 na Kladně, a v posledním zápase dokonce utrpěli debakl 1:5 doma se Znojmem. "Můžeme se z toho jen poučit. Do naší hry se musí vrátit bojovnost, důraz a disciplína," burcuje asistent trenéra Růžičky Ondřej Weissmann.

Orlí nálet byl pro slávisty smrtelný

Tak mizerný výkon domácí Slavie letos ještě Sazka Aréna nezažila! Slávisté v zápase 42. kola podlehli Znojemským orlům vysoko 1:5. Začátek duelu ale žádné pohromě nenasvědčoval. Pražané vedli již po třech minutách boje brankou Tomáše Divíška. To ale bylo od vedoucího celku tabulky vše. Pak režii utkání přebralo Znojmo a pětibrankovou smrští dovedlo střetnutí do vítězného konce. „Dneska jsme předvedli nejhorší výkon v sezoně," uznal po zápase slávistický kapitán Josef Beránek. „Přistoupili jsme k zápasu lehkovážně a ani jsme neměli vůli s nepříznivým výsledkem něco udělat. Bez toho v současném hokeji nikoho neporazíte,“ povzdechl si Beránek.

Sestava Slavie z posledního zápasu:
Hronek - Kadlec, Kolařík, J.Novák, Žižka, Žabka, Graňák, Pojkar - Bednář, Beránek, Tomica - Duda, Divíšek, Sup - D.Hruška, Sobotka, Dlouhý - Vondrka, Kopecký.

Hokejový gentleman vede produktivitu obránců

Když rozhodčí v derby pražských „S“ zvedl pravici a ukázal na Jana Nováka, slávistický obránce jako by ani nechápal, co se děje. Pro Nováka to totiž byl první trest v sezóně. Jedna z opor zadních řad Slavie odehrála v letošní sezóně 39 zápasů bez jediného trestu, což je, zvláště pro obránce, unikátní bilance. „Pořádně mě to štve. Chtěl jsem ještě nějakou dobu bez trestu vydržet. Ale faul to byl, co se dá dělat. Na trestné lavici jsem si připadal trochu nesvůj,“ řekl po zápase účastník letošního Utkání hvězd. Jan Novák letos patří k nejlepším bekům celé extraligy. V 42 zápasech nasbíral 26 kanadských bodů za 7 branek a 19 asistencí, čímž se zařadil na první místo v produktivitě obránců.

Předčasná nadílka u Růžičků

Hokejový Ježíšek chodil u Růžičků o něco dříve! V zápase 35. kola se totiž dva dny před Štědrým dnem poprvé v extralize trefil Vladimír Růžička junior. Šestnáctiletý syn hlavního trenéra Slavie svoji premiérovou branku zaznamenal v zápase proti libereckým Bílým Tygrům, když v úvodu druhé třetiny zvýšil na 2:0. Slavia nakonec Tygry porazila 3:1. „Mladej dostává šance ve čtvrté formaci, plní určité úkoly a to, že dá gól, je něco navíc. Samozřejmě, že je pro něj dobré, že se trefil, protože si začne věřit, ale ještě musí sníst hodně polévky, aby se dostal na úroveň ostatních,“ řekl po utkání forvardův otec a trenér v jedné osobě, Růžička starší. Růžička junior letos za první tým Slavie naskočil do hry v deseti zápasech a k jedné brance přidal i asistenci.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

DVA BODY POD PLAY-OFF

Před televizními kamerami nastoupili Plzeňáci proti Zlínu. Úvod zápasu byl očekávaný, hostující tým se za incident z posledního vzájemného utkání dočkal nevřelého přijetí plzeňskými fanoušky, kteří odsoudili jednání zlínského gólmana Igora Murína. Nálada se přenesla i na led, což dokázala hned druhá minuta. Martin Adamský dostal puk za Murínova záda, svůj gól oslavil posunutím klece a ironickým rozpažením, signalizujícím neuznání branky. Profesionální sudí Smeták pro gesto pochopení neměl a poslal Adamského za katr s osobním trestem.

Plzeňský útočník se stal nakonec smutným hrdinou. Při svém dalším střídání nasadil k bodyčeku zlínskému Mokrejšovi, náraz však skončil pro forvarda Hamé odchodem do kabin, Adamský dostal 5+TDK za faul kolenem a také se odebral do kabiny. To již byl stav srovnán, při vyloučení Moravce dorazil puk po nepřehledné situaci před brankou Jaroslav Kristek.

Znovu se Lasselsberger dostal do vedení ve 37. minutě, kdy si na přihrávku Michala Straky najel zlínský odchovanec ve službách Plzně Patrik Hučko a zavěsil – 2:1. Jenže Plzeňáci nezvládli třetí třetinu. V přesilovce po další skrumáži před brankou srovnal ve 44. minutě Martin Hamrlík, ve 47. minutě Plzeňáci promrhali hru 5 proti 3, naopak inkasovali v následné hře 5 na 4, kdy se David Nosek trefil nad levý beton Romana Málka. Srovnat bylo nad plzeňské síly, které viditelně rychle ubývaly. Při hře bez brankáře výhru Zlína stvrdil Rachůnek.

Do Českých Budějovic cestovali Západočeši s vědomím nutnosti bodovat, Jihočeši by zase výhrou výrazně posílili svoji pozici v play-off. Zápas měl obvyklý „jihočeský“ scénář. Plzeň sice do zápasu vstoupila aktivně, ale nakonec se dvě třetiny odehrávaly v režii Český Budějovic. Domácí šli do dvoubrankového vedení, které zařídili ve 13. minutě Kamil Brabenec a ve 26. minutě Tomáš Vak.

Plzeň v Budvar Aréně ožila tradičně v poslední části a opět to stačilo alespoň na bod. Hned ve 43. minutě dorazil Jiří Zelenka pokus Matějovského v přesilovce a snížil. Vyrovnání se Plzeňáci dočkali v 56. minutě, kdy Moravec přenechal puk na útočné modré Michalu Důrasovi, jehož skrytá střela skončila u tyče – 2:2. Plzeň se tak i díky skvělému výkonu Romana Málka vracela domů s vytouženým bodem.

Sestava Plzně ze zápasů v Českých Budějovicích:
Málek - Vobořil, Trnka, Cartelli, Pulpán, Nedoma, Hučko, M. Výborný - Zelenka, D. Moravec, Mich. Straka - A. Padělek, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Vorel, Tvrdoň, Vítek

Premiérová trefa Patrika Hučka

Ve svém devátém zápase za Plzeň se poprvé mezi střelce zapsal obávaný ostřelovač od modré Patrik Hučko. Puk z jeho hole skončil za zády Igora Murína, tedy brankáře Hučkova mateřského klubu. "Utkání jsem nepřikládal nějakou speciální váhu. Určitě jsem chtěl Zlín porazit, ale bral jsem to jako každý jiný zápas, ve kterém bojujeme o play-off," řekl po zápase obránce, který v deseti zápasech v plzeňském dresu zaznamenal jeden gól a asistenci, a vedle 16 trestných minut také 7 plusových bodů.

Živá voda z Plzně

Dokonalé oživení výkonnosti zažívá v Plzni útočník Jiří Zelenka. Protřelý forvard získal ve 34 zápasech 21 bodů, čímž je aktuálně pátým nejproduktivnějším hráčem Plzně a se 13 góly také druhým nejlepším střelcem týmu po Aleši Padělkovi (17). Mezi extraligovými střelci aktuálně patří Jiřímu Zelenkovi výborné 14. místo. O 4. místo se s libereckým Lubomírem Vaicem dělí Aleš Padělek.

Marodka se vyprazdňuje

Až na Dušana Andrašovského se seznam plzeňských marodů vyprázdnil. Do jižních Čech k zápasu 42. kola odcestovali uzdravení obránci Pavel Trnka a Martin Výborný. Již dříve se do sestavy vrátil zkušený Marek Vorel, stejně tak Radek Matějovský, který kvůli nemoci nenastoupil v zápase proti HC Hamé, v němž pod injekcemi nastupoval střední útočník Jaroslav Kracík. Lasselsberger Plzeň tak do extraligového finiše může vstoupit s téměř kompletní sestavou.

Plzeňští jubilanti

Zápasem v Pardubicích dosáhl úctyhodné mety 700 zápasů v naší nejvyšší soutěži velezkušený bek, mistr české extraligy a pilíř plzeňské obrany Milan Nedoma. Zaslouženého poděkování se mu dostalo před televizním zápasem se Zlínem, který paradoxně vede někdejší spoluhráč Nedomy z trenčínské obrany Ernest Bokroš. Přejme Milanu Nedomovi ještě mnoho zápasů, a hlavně vítězných.
Stejné mety dosáhl i další plzeňský hokejista, odchovanec Michal Straka! Plzeňský "Kafka" odehrál svůj sedmistý zápas na ledě Českých Budějovic, odkud Plzeň odjela s cenným bodem. I Michalu Strakovi přejme hodně úspěchů do dalších extraligových klání.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných soubojů Plzně a Slavie Praha se začala psát od sezóny 1994/95, ve které pražský klub vstoupil do nejvyšší soutěže. V posledních sezónách si Slavia vzájemnou bilanci naklonila ve svůj prospěch, má také aktivnější skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Slavia
4618521121:145

Plzeňané také narazili na Slavii v osmifinále play-off, a to v sezóně 1995/96, kterou Plzeň sehrála pod názvem HC ZKZ. Série však skončila jednoznačným vítězstvím slávistů 3:0 na zápasy po výsledcích 2:4, 2:7 a 3:5.

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně se Slavií Praha? Z celkových dvaadvacet zápasů Plzeňané dokázali devěkrát vyhrát, šestkrát remizovat a sedmkrát prohráli, při aktivním skóre 53:49. Nejtěžší porážku uštědřili slávisté Plzni na jejím ledě 20. října 1995, kdy vyhráli 9:4. Rozdílem pěti branek zvítězili naopak Plzeňané již o rok dříve, v sezóně 1994/95 (7:2) a také v posledním vzájemném utkání (45. kolo sezóny 2003-04), kdy Plzeň doma smetla pozdějšího finalistu poměrem 5:0.

Jedinečnou kuriozitou jsou ovšem zápasy sezóny 1999/00. Diváci v Plzni se tehdy v obou domácích zápasech proti Slavii nedočkali ani od jednoho týmu branky! Ovšem zápasy na Slavii také nepřinesly žádnou hokejovou přestřelku. Celkem mezi těmito soupeři padly v této sezóně ve čtyřech zápasech pouze čtyři branky. 0:0 skončil také poslední vzájemný duel na plzeňském ledě.

V současných kádrech obou týmů je několik borců, kteří znají pohled z druhé strany barikády. V Plzni působili obránce Petr Kadlec, velmi krátce forvard David Hruška, ještě loni útočník Radek Duda. Před sezónou získali Edenští střelce Jaroslava Bednáře, před téměř deseti lety velkou oporou týmu Keramiky Plzeň. V plzeňském týmu je odchovanec Pražanů forvard Radek Matějovský a samozřejmě velký kamarád plzeňské "Matese" gólman Roman Málek, dlouholetá opora týmu Slavie. Ve Slavii také dlouhý čas hokejově vyrůstal útočník Jakub Šindel.

Brejk, aneb to nej ze vzájemných soubojů ...

  • Pá 18.2.1999-44. kolo Plzeň (3.) – Slavia (11.) OPĚT 0:0
    Podruhé v této sezóně stáli proti sobě Ladislav Blažek s Dušanem Salfickým na plzeňském ledě, a podruhé duel nenašel vítěze a skončil bezbrankovou remízou 0:0, trenér Marek Sýkora tehdy poznamenal: „Těžko se pitvat v zápase, který skončí 0:0“

  • Ne 1.10.2000-10.kolo Plzeň (2.) - Slavia (11.) 7 VTEŘIN PLZEŇSKÉHO ŠTĚSTÍ
    Na časomíře svítí 59:53 a Pavel Vostřák právě dává vítězný gól na 2:1, někteří diváci přitom již byli na cestě domů! Vostřák dal šťastný gól. Za brankou slávisty Málka Pospíšil vybojoval puk, ten vyvezl Kořínek a přihrál mezi kruhy Vostřákovi. “Pálil jsem na branku a spadlo to tam,“ přiznal po utkání. Slavia přitom v utkání vedla po 40. minutách 1:0 (Hrbek), ovšem Michal Dvořák vyrovnal svým premiérovým gólem v dresu Plzně. Ozdobou utkání byli oba gólmani: tehdy ještě slávistický Málek a plzeňský Dušan Salfický. Ten předvedl klíčový zákrok za stavu 1:1, když vyrazil střelu zblízka tehdy ještě slávisty Radka Matějovského. Kuriózní situaci prožil Michal Straka, u něhož se v průběhu utkání vystřídalo na křídlech 6 hráčů!

  • Ne 25.2.2001-49.kolo Slavia (7.) – Plzeň (11.) FAUL, KTERÝ NEBYL FAULEM
    V důležitém zápase o naději na play off byli lepší Pražané, vyhráli 5:3, přestože Plzeň vedla 3:2, na potopení plzeňských nadějí se aktivně podílel Viktor Ujčík, který v utkání nasbíral 3 kanadské body!(1+2)
    Duel poznamenala častá vyloučení, jedno z nich popsal Marek Sýkora: “Na videu jsme si ověřili, že vyloučení Eiselta na konci první třetiny na 2+2 minuty za sekání a drobné krvavé zranění bylo hrubou chybou. Slávistu Supa zranil jeho spoluhrač Martínek. Eiselt byl v tu chvíli několik metrů od místa činu.“ Slavia v přesilovce srovnala skóre na 2:2.

  • Út 2.10.2001-10. kolo Plzeň (14.) – Slavia (7.) ČASOMÍRA ZMAŘILA VÍTĚZSTVÍ
    Co se vlastně stalo? Za stavu 1:0 (Andrašovský ve 38. minutě) byl vyloučen slávistický forvard Radel Matějovský a všichni již věřili ve výhru Plzně. Slavie odvolala brankáře necelou minutu před koncem a bylo to 5 na 5. V čase 39:52 Barta vyrazil střelu vypálenou od modré čáry a zalehl puk v rohu kluziště. Přerušení ale nezaznamenala časomíra, která běžela stále dál. Slavia nakonec získala 10 sekund, Viktor Ujčík nakonec 2 vteřiny před koncem dotlačil puk za Bartova záda. Videorozhodčí branku uznal, v prodloužení již gól nepadl. Lidem povolují nervy a někteří z nich se rozhodli potrestat časoměřiče. Nastupuje policie.

  • Ne 18.11.2001-23.kolo Slavia (5.) – Plzeň (10.) KOUZELNÍK FARDA PROTI SVÝM
    Druhý zápas stál Richard Farda spolu s Milanem Razýmem a současným asistentem áčka Radkem Kampfem na lavičce Plzně, a hned proti svým... V sezoně 1993/1994 pomohl vytáhnout tým z Edenu do nejvyšší soutěže a v sezoně 1997/1998 dotáhl tým k 6. místu! Richard Farda si tehdy zavzpomínal na spolupráci s někdejším kapitánem a nynějším lodivodem Slavie Vladimírem Růžičkou takto:“ Vláďa neměl rád dlouhé porady, trénink musel odsýpat. V kabině měl velké slovo, ale mančaft jsem si kočíroval podle svého. Panovala mezi námi taková dohoda. Říkal jsem mu ´pokud něco máš, přijď po tréninku, promluvíme si, na ledě si nech připomínky pro sebe.´ Když hrál dobře, byl jako mílius, ale běda, jakmile se mu přestalo dařit. To bylo zle. Dostával málo přihrávek, zlobil se na to či ono. Jednou mě dožral takovým způsobem, že jsem ho poslal do kabin se slovy, že to odehraju radši sám. Po tréninku se přišel omluvit. Ať už byl jakýkoliv, hokej ´Růža´ uměl“.

    Plzeň podlehla Slavii především kvůli skvělému Málkovi, prohra 1:2 v Edenu však tým stmelila a kouzelník Farda poté vykouzlil z potápějící se Plzně štiku ligy, Plzeň 9x za sebou vyhrála a historické tabulky se třásly. Magických 10 vyhraných utkání v řadě se však nekonalo, Plzeň tehdy odjížděla z Havířova pouze s remízou 4:4. Richard Farda tehdy vytáhl tým z barážových příček do play off.

  • Út 26. 2. 2002 – 49. kolo Slavia (6.) – Plzeň (7.) JATKA V EDENU
    Slavia vyhrála jasně 7:3, zajímavostí ovšem byl počet vyloučených 12:15, tedy celkem 27 hráčů a navíc Josef Beránek dostal 5 min. a do konce utkání. Michal Dvořák dostal exemplární trest: 2x 5 min. a do konce utkání a navíc dal v utkání 2 góly.
    Útočník Plzně Kamil Brabenec měl po utkání nadvakrát zlomený nos a Zdeněk Sedlák dostal po odpískání od Josefa Beránka krošček a musel odejít na šití. Tato dvě zranění se stala za pouhých 10 minut hry! Na druhé straně v 53. minutě neudržel nervy na uzdě Michal Dvořák a svůj výše uvedený trest si vysloužil nejen za napadení Kadlece, při odchodu z ledu píchl holí Nováka a rozhodčí Vokurka mu trest zdvojnásobil.

  • Ne 17.11. 2002 – 22. kolo Plzeň (10.) – Slavia (2.) PIKANTNÍ SOUBOJ SESTŘELIL FARDU
    Utkání domácí prohráli 1:3. Výsledek utkání ukončil účinkování Richarda Fardy v roli hlavního trenéra po 58 mistrovských zápasech. Přesně před rokem byl tým z Edenu na počátku neskutečného Fardova obratu v plzeňském týmu, dnes mu však zasadil K. O.
    Utkání mělo mediální předehru: Plzeňské vedení spolu s trenéry nebylo schopno přinutit rebela Radka Dudu, ke zklidnění, který proto byl poslán spolu s Alešem Krátoškou v pondělí 21. října 2002 do Slavie, výměnou za tehdejší slávistickou ikonu Viktora Ujčíka. Ihned po přestupu Radek Duda mediálně napadl postavení a chování kapitána Josefa Řezníčka v kabině, což jistě klimatu v týmu neprospělo, a možná právě proto pokračovala Plzeň v nevýrazných výkonech. Jak se později ukázalo, Viktorovi Ujčíkovi nesvědčilo odloučení od rodiny, a nebyl takovou posilou, jakou Plzeň potřebovala. V tomto utkání ale korigoval stav na 1:3 v 60. minutě hry, kdy prostřelil po spolupráci a Matějovským Romana Málka. Radek Duda s přestávkami působí ve Slavii dodnes.

  • Pá 21. 2. 2003 – 48. kolo Slavia (2.) – Plzeň (10.) ŘEZNÍČEK FAULOVAL DUDU A TEN ROZHODL
    V důležitém zápase o play off vyhrála Slavia nad Plzní 3:2. Za stavu 2:1 pro Slavii fauloval Duda Straku, a Plzni se tak nabídla dlouhá přesilovka 5 na 3, kterou faulovaný Straka využil. Rázem to bylo 2:2 - po druhé třetině přitom vedla Slavia na střely 35:12! Ve 46. minutě zápasu byl ale Radek Duda faulován osobním hlídačem Řezníčkem, v přesilovce si Duda vybruslil od zadního mantinelu a zastrčil kotouč k nehlídané tyčce - 3:2. Po vstřelené brance se přijel Duda uklonit kotli, který mu před druhým plzeňským gólem děkoval za nabídnutou výhodu 5 proti 3.

  • So 31. 1. 2004 – 45. kolo Plzeň (11.) – Slavia (3.) MÁLEK VYMAZAL “SVÉ“ STŘELCE
    Na konci roku 2003 vybuchla přestupová bomba, Roman Málek byl Vladimírem Růžičkou vyměněn do konce sezony do Plzně za Zdeňka Šmída a Aleše Krátošku. Málek si svými výkony okamžitě získal plzeňské publikum a stal se obrovskou jistotou pro zadní řady Plzně. Den před tímto utkáním na něj mířilo ve Zlíně 70 střel, Plzeň prohrála 0:5. O necelých 24 hodin později vymazal své bývalé spoluhráče před televizními kamerami, Plzeň vyhrála 5:0, a Roman si tak mohl vychutnat další nádhernou plzeňskou děkovačku! Plzeňský Josef Straka zaznamenal v utkání 2 góly a 1 asistenci.

  • Čt 20. 1. 2005 – 41. kolo Slavia (5.) – Plzeň (8.) PLZEŇ ZAZÁŘILA V HOKEJOVÉM CHRÁMU
    Plzeň rozdrtila Slavii v jejím chrámu 7:3. Radek Duda, který byl vyměněn do Plzně za Jaroslava Špačka, dostal Plzeň do vedení 2:1. Jenže tohle byl pouze začátek! Když Martin Straka již svým druhým gólem v zápase zvyšoval na 4:1, bylo jasné, že 3 body se přesunou do západočeské metropole.