Plzeň jede do Třince, utkání vysílá ČT

V době, kdy pánové v České televizi vybírali televizní utkání pro tuto sobotu, zdál se být duel mezi Třincem a Plzní správným rozhodnutím. Jenže od těch chvil se situace radikálně změnila. Plzeň velmi rychle ztratila kontakt s osmičkou postupující do play-off a v konci sezóny již nemá o co hrát. To dokázaly i odchody několika opor. Naopak domácí Třinec se v závěru základní části stále rve o své místo ve vyřazovacích bojích. Tak by se mohlo zdát, že utkání bude mít předem jasný průběh, ale uvidíme, třeba se Plzeňští přece jen vzchopí a před televizními kamerami se rehabilitují za výkony v posledních utkáních.

5-6 týmů se v závěru soutěže porve o čtyři místa v play-off. Nebudou mezi nimi chybět třinečtí Oceláři. Slezané podávají po celý rok vyrovnané výkony a neustále se drží na dohled magickému osmému místu. V souboji s Plzní se mohou opět výrazně přiblížit. Případná bodová ztráta by jim situaci hodně zkomplikovala, v dalších duelech je totiž čekají silné týmy Slavia, Zlín a Vítkovice a stále ještě nic nevzdávající Karlovy Vary.

Oceláře táhne explzeňský Kudrna

Třinec sice před sezónou přišel o vůdce týmu Richarda Krále, který zamířil do Zlína, a o jeho dvorní křídlo Marka Melenovského, který samozřejmě odešel stejným směrem, ale Oceláři získali snad více než adekvátní náhradu v podobě Jaroslava Kudrny. Šikovný útočník loni působící v Plzni je v současnosti nejproduktivnějším hráčem týmu. Za svoji skvělou formu si dokonce vysloužil nominaci do české reprezentace na Euro hockey tour. Proti Plzni se Kudrnovi tradičně daří. V minulém utkání však ztroskotal na Málkovi, nyní ho čeká souboj s Petrem Ježem.

Letošní vzájemné zápasy:

HC Lasselsberger Plzeň - HC Oceláři Třinec 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 35. M. Straka (Důras, Vorel), 37. Tvrdoň (Cartelli, Zelenka), 53. Trnka, 54. J. Straka z trestného střílení - 39. Pletka, 53. Polanský (Frolo, Kroupa). Rozhodčí: Turčan - Bádal, Rozlílek. Vyloučení: 6:3. Využití: 0:2. Diváci: 4 987. Střely na branku: 34:19. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Až v devátém extraligovém utkání se hokejisté plzeňského Lasselsbergeru dočkali a vybojovali pro své fanoušky první vítězství. V duelu s Třincem se na modrobílé konečně usmálo dlouho nepřející štěstí. Plzeňští se po nervózní první polovině utkání nečekaně dostali do dvougólového náskoku a neznervóznilo je ani bleskové snížení Slezanů. V závěrečné části se historie opakovala, domácí opět rychle inkasovali kontaktní gól. Vše nakonec rozhodlo precizně provedené trestné střílení v provedení Josefa Straky.

HC Oceláři Třinec - HC Lasselsberger Plzeň 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Huna (Pletka, Martynek) - 10. Šindel (Jindřich), 50. Trnka (Matějovský), 60. Adamský (D. Moravec). Rozhodčí: Jebavý - Bláha, Kareš. Vyloučení: 3:9. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 3572. Střely na branku: 48:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Před druhým vzájemným utkáním měl Třinec před Plzní náskok čtyř bodů a úkol byl jasný - neprohrát. Západočeši plnili úkol hned od začátku utkání svědomitě. Již v 10. minutě strhl vedení na stranu Plzně Jakub Šindel. Jenže domácí nechtěli pustit body lacino, ve druhé třetině vyrovnali a měli šance dostat se do vedení. V poslední třetině však dal vítězný gól hostí Trnka a výhru korunoval 30 sekund před koncem Adamský.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Oceláři Třinec 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 15. Cartelli (Padělek, Kracík), 22. Andrašovský (A. Padělek), 24. Adamský (Zelenka, Moravec), 48. D. Moravec (Adamský, Důras), 52. Cartelli (Kracík, Padělek) - 2. Kudrna (Peterek, Martynek), 30. Martynek (Peterek, Pácal). Rozhodčí: Hodek - Bláha, Bádal. Vyloučení: 7:12 + Výborný (PLZ) 10 min. Využití: 1:1. Diváci: 5 082. Střely na branku: 33:29. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 5:2.

Třinečtí ukázali svou sílu hned zpočátku, kdy se z druhé vážnější příležitosti prosadil explzeňský útočník Jaroslav Kurdna. Pak už ale padaly branky převážně do hostující sítě. Plzeňští otočili třemi zásahy vývoj zápasu, vyrovnali se i se snížením Ocelářů a v závěrečné části své vítězství patřičně zvýraznili. Řadu nebezpečných příležitostí Třince vychytal skvělý Roman Málek, v poslední minutě útočil na hattrick ve velké pohodě hrající Mário Cartelli.

Statistiky soupeřů:

vs. HC Oceláři Třinec HC Lasselsberger Plzeň
Bilance týmů v extralize
Postavení v tabulce 8. 11.
Skóre 119:127 119:125
Výhry 20(1) 15(1)
Remízy 5 7
Prohry 20(1) 22(2)
Body 68 56
Hráči
Nejproduktivnější hráč Kudrna - 40 (20+20) A. Padělek - 29 (20+9)
Nejlepší střelec Kudrna - 20 Padělek - 20
Nejlepší nahrávač Peterek - 27 Kracík - 24
Nejvíce trestných minut Kudrna - 108 Adamský - 75
Nejlepší +/- Hašek, Chmelíř,
Kudrna - +6
Šindel - +9
Brankáři Biegl - 92,51% Jež - 89,89%
Marodka
- Andrašovský
Kurs na výhru podle Tipsportu
1,30 6,00


Sestavy soupeřů z posledního kola:

Třinec: Biegl - Výtisk, Pácal, Tesařík, Chmelíř, Kroupa, Frolo - Huna (41. Fabuš), Skořepa, I. Padělek - Kudrna, Peterek, Hašek - Janků, Polanský, Tomas - od 41. navíc Paroulek.

Plzeň: Jež - Pulpán, Jindřich, Cartelli, Vobořil, Nedoma, Hučko, Mazanec - A. Padělek, Kracík, Tvrdoň - Zelenka, Vorel, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Freiberg, Kepl, Vítek.