Bessonov klíčovou brankou odčinil neproměněnou penaltu

P l z e ň - Když se ve 37. minutě trefil podruhé v zápase Vladimír Stejskal, vypadalo to s Plzní hodně bledě. K obratu nastartoval Plzeňany gól Vladimíra Bessonova, který 97 vteřin před druhou sirénou skóroval nohou. Bessonov si najel před branku na přihrávku Karla Nováka, prudce zabrzdil a v tu chvíli se od něj odrazil puk do odkryté Klestilovy klece. Hosté reklamovali kopnutí puku a dožadovali se odvolání branky, ale sudí Bacílek viděl situaci hodně zblízka a gól uznal. "Karel Novák střílel a puk se odrazil přímo na moji nohu. Právě jsem brzdil a puk se od nohy nechtěně odrazil do branky. Opravdu je to tak," říkal po zápase Vladimír Bessonov.

K situaci se poté vyjádřil i hlavní trenér Českých Budějovic Karel Soudek. "Já si myslím, že tam tu nohu posunul. Rozhodnutí rozhodčích se už změnit nedá, ale máme dojem, že hráč soupeře posunul nohu směrem ke kotouči a bráně. Kdyby mu ten kotouč trefil nohu, neřeknu ani půl slova."

První branka Plzně přišla těsně před koncem druhé třetiny a modrobílé pořádně před závěrečnou částí nabudila. "Na začátku zápasu jsem Budějovice trochu podcenili, nebyli jsme tak soustředění jako včera. V šatně jsme si pak o druhé přestávce řekli, že to musíme uhrát," uvedl Bessonov, který brankou odčinil neproměněné trestné střílení z prvního zápasu série v Českých Budějovicích. Tam mohl v 52. minutě srovnat na 2:2, ovšem nájezd neproměnil a Plzeň prohrála.

"Už jsem jednou trestné střílení jel a proměnil ho. Pan Kučera se mě zeptal, jestli ho dám, a já jsem odpověděl, že jo. Chtěl jsem naznačit kličku do bekhendu, stáhnul jsem si to na forhend a už jsem vystřelil špatně," krčí rameny nad neproměněnou příležitostí. "Kdybych vyrovnal, mohli jsme zápas dotáhnout do prodloužení. Cítil jsem se za to trochu zodpovědný," pravil Bessonov, který svým nejdůležitějším gólem sezóny své zaváhání odčinil.

Vladimír Bessonov přišel v průběhu sezóny z pražské Sparty a na rozdíl od řady jiných hráčů, kteří v posledních letech posílili v kategoriích dorostu a juniorů Lasselsberger Plzeň z pražských klubů, zanechává v Plzni dobře viditelnou stopu. "Na Spartě mi to nešlo, byl tam špatný kolektiv a měl jsem tam problémy s trenérem. Příští rok v Plzni na 90 procent zůstanu," uvedl Bessonov, který má ruské státní občanství a s hokejem začal až v osmi letech, kdy se jeho rodiče přestěhovali do Olomouce. Po dalším stěhování do Prahy zakotvil v pražské Spartě.

Bessonov patří k hráčům, kteří se dokáží výborně individuálně prosadit v soubojích jeden na jednoho - v tomto směru patří v týmu k nejlepším. Někdy však volí na úkor přihrávky lépe postavenému spoluhráči další kličku. "Většinou si udělám pár hráčů a snažím se pak nahrát. Někdy se ale do toho trochu moc zatáhnu a už pak raději volím střelu," říká.

V úterý a ve čtvrtek ochutnají jeho kličky kladenští dorostenci. Snad jim moc chutnat nebudou...