Chceme uspět i proti Kladnu, říká kapitán dorostu Karel Novák

P l z e ň - V úterý od 15 hodin nastoupí plzeňští dorostenci k prvnímu čtvrtfinálovému zápasu play-off na kladenském zimním stadionu, kde změří síly s jasným lídrem základní části extraligy dorostu. Plzeň v osmifinále udolala na samostatné nájezdy nebezpečné České Budějovice a s jídlem roste chuť. I s Kladnem se chystají plzeňští mladíci poprat o postup. "Chceme dokráčet co nejdále. Pro nás starší z ročníku 1989 je to poslední možnost v dorostu něco dokázat. Jsme všichni nabuzení a teď jde o to, abychom ze sebe na ledě dostali maximum," říká kapitán mužstva a jeden z klíčových mužů rozhodujícího duelu s Budějovicemi Karel Novák.

Kladno v podstatně silnější české skupině dorostu zcela dominovalo, vyhrálo ji o sedm bodů před pražskou Slavií, nastřílelo nejvíce branek a zároveň jich nejméně inkasovalo. Kanadské bodování dorostu opanoval s nebývalým náskokem pětadvaceti bodů Tomáš Knotek (97 bodů ve 47 zápasech), který bude moci za dorost nastupovat i v nadcházející sezóně. Druhý pak skončil jeho spoluhráč z útoku Jan Eberle. Oba jsou syny slavných Kladeňáků minulosti. Radek Knotek, jenž v uplynulé sezóně stál na lavičce Loun, proslul doslova legendárním ukončením kariéry, kdy v dresu Slaného v osmatřiceti letech ve svém posledním soutěžním utkání inzultoval kompletní trojici rozhodčích. Druhým nejproduktivnějším obráncem soutěže je syn bývalého reprezentanta Radko Gudas. V brankářských statistikách je na druhém místě Marek Bína, těsně před naším Pavlem Francouzem. Po zranění se dává dohromady útočník Eberle, ale pravděpodobně již proti Plzni nastoupí, chybět by měl jen obránce Jan Látal.

"Sestava Kladna je pro nás velká neznámá. Když Kladno nastoupí ve své největší síle, bude to těžké. Vyhráli základní část a mají velké ambice," přemýšlí Novák.

V prvních dvou vzájemných zápasech Plzeň Rabatu podlehla, ale v posledním vzájemném utkání na Kladně uštědřila svému soupeři debakl 7:2. "V kladenské sestavě byli někteří mladší hráči, ale hrál tam třeba taky Knotek, který vede kanadské bodování extraligy, a toho jsme nepustili k ničemu," vzpomíná plzeňský útočník.

Plzeň na začátku prosince třikrát prohrála o gól, ovšem pak se modrobílí rozjeli a začala spanilá jízda. V posledních 18 (!) zápasech základní části Plzeň prohrála pouze 0:1 v Brně s Kometou a jeden další bod za remízu ztratila v Českých Budějovicích. Všechny ostatní soupeře ve zbytku základní části Lasselsberger porazil! "Na Moravě jsme se zvedli a začali jsme podávat výborné výkony. Naše psychika šla nahoru a přišla herní pohoda. Myslím, že bychom přes Kladno mohli postoupit," věří kapitán Novák.

Ten v rozhodujícím zápase s Českými Budějovicemi přihrál Bessonovovi na gól na 1:2 a poté proměnil rozhodující samostatný nájezd. "Je to trochu o štěstí, že mi to tam padá. Důležité je, že se daří a že vyhráváme," říkal Karel Novák, který právě mířil k holiči, aby si nechal obarvit vlasy na modro. "Je to tradiční rituál, když se někam postoupí. Někteří kluci se ještě cukají, ale nikoho nutit nebudeme. Je to jen legrace, mělo by nás to ještě víc nabudit," usmívá se.

Zatímco plzeňské áčko už dohrává sezónu víceméně z povinnosti, dorost se po pěti letech probojoval do play-off a všimla si toho i plzeňská veřejnost. "Určitě nás hodně potěšilo, že na nás přišli diváci. Chtěl bych jim za tom moc poděkovat. Přišlo jich celkem dost, takovou kulisu jsme nezažili."

Zápas Plzně s Kladnem začíná na kladenském zimním stadionu v úterý v 15 hodin. Z utkání vám přineseme původní zpravodajství - podrobný on-line přenos, reportáž ze zápasu a ohlasy hráčů a trenérů po utkání. Odveta se hraje v plzeňské ČEZ Aréně ve čtvrtek od 18 hodin.

V úterý od 18 hodin na kladenském zimním stadionu hraje play-off i juniorka, která se střetne s Opavou.