Musíme přidat v osobních soubojích, říká trenér Marek Sýkora

K a r l o v y V a r y - Své první vystoupení v letošní sezóně mají za sebou hokejisté Lasselsbergeru Plzeň. V Karlových Varech prohráli brankou svého dlouholetého kapitána Josefa Řezníčka v poslední minutě 1:2. Na to, že je 1. srpna, se hrálo s velkým nasazením a diváci se měli na co dívat. "Vary byly v první třetině lepší, rychlejší, asi jim ten jeden zápas k dobru pomohl. Ve druhé části jsme s nimi srovnali krok a v té třetí jsme měli možná trochu navrch. Soupeř působil živějším dojmem, ale to bych připsal na vrub naší nerozehranosti. Měli bychom více hrát do těla, v osobních soubojích nás Varští předčili, i díky tomu se dočkali vítězství," zhodnotil utkání trenér modrobílých Marek Sýkora.

Svůj první zápas v plzeňském dresu absolvovali obránce Jiří Malinský a útočníci Richard Král, David Ludvík a Igor Rataj, mezi dospělými si za Plzeń poprvé zahrál navrátilec z Ameriky Ladislav Kouba. Jejich výkony však trenér Sýkora ještě hodnotit nechtěl. "Co se týče nových tváří v týmu, jsou přípravné zápasy ideální pro jejich sledování. Zatím samozřejmě nemá cenu hodnotit jednotlivce, ale názor na ně si děláme už od teď."

Přes letní datum i malou váhu přípravného zápasu se hrálo s nasazením a silově. Během loňské přípravy se Plzeň hodně trápila a velkou většinu přípravných zápasů prohrála. "Řekli jsme si s hráči, že nezopakujeme výsledky z loňské přípravy a i v těchto zápasech budeme chtít vyhrávat. Chtěli jsme začít už zde, ale nepodařilo se to. Škoda pěkné šance v závěru zápasu, kterou měli Král s Cartellim, litoval Sýkora.

Mario Cartelli se v závěru zápasu snažil v téměř akrobatické pozici zkrotit vzdušnou nabídku Richarda Krále do prázdné karlovarské branky, ale neuspěl. Cartelli byl při chuti po celý zápas a v závěrečných samostatných nájezdech, v nichž Plzeň Karlovarské pokořila, pak nedal brankáři domácích šanci skvělým blafákem. "Mám velkou chuť do hokeje. V závěru loňské sezony to z mojí strany nebylo bůhvíjak valné, takže teď tomu chci podřídit úplně všechno. Navíc tento tým má letos na velký výsledek a to je další motivace. Škoda té šance v závěru utkání, dostal jsem přihrávku moc na nohy a už jsem nedokázal puk nasměrovat do sítě. V rozhodujícím nájezdu jsem zvolil protisměrnou kličku, kterou už na tréninku dělat nesmím, protože mě naši brankáři mají přečteného. Ale kdo to nezná, toho obvykle zaskočím," vyprávěl Mario Cartelli.

Richard Král se už ve dvacáté sekundě ocitl sám před brankářem domácích a zvolil kulišácké zakončení s hokejkou mezi bruslemi. Je to snad trik, na který se mohou plzeňští fanoušci pravidelně těšit? "Vzhledem k tomu, že na začátku zápasu byl led ještě dobrý, se mi to málem podařilo, ale bohužel jsem přestřelil. Zkusil jsem něco takového poprvé a v lize asi podobné blbosti dělat nebudu. Plzeňský stadion je známý velikostí svojí ledové plochy a tak se určitě se svými spoluhráči o nějaké pěkné kombinace budeme pokoušet, usmál se Richard Král.

O osudu zápasu rozhodl v poslední minutě parádní ránou přímo do růžku Málkovy svatyně explzeňský Josef Řezníček. Zápasy proti svému bývalému týmu bere pořád prestižně. "V derby je rivalita a prestiž vždycky a podle toho vypadá i přístup hráčů. I v přípravě tak bylo vidět velké nasazení a občas se na ledě i zajiskřilo. Z té trefy mám samozřejmě radost, ale je to záludné. Trefit se v prvním zápase, nemám s tím dobrou zkušenost, dodal na závěr.