Výsledky v přípravě Málek nepřeceňuje

P l z e ň - Ani na čtvrtý pokus se hokejisté Lasselsbergeru v přípravě nedočkali vítězství. V prvním utkání před docela slušně zaplněnou ČEZ Arénou dokonce ani nedokázali za šedesát minut hry vstřelit jedinou branku. O výsledku zápasu tak musely rozhodnout až samostatné nájezdy, ve kterých alespoň částečné vítězství Plzeňským zajistil Richard Král. Jedním z mála pozitiv přípravného západočeského derby byly výkony gólmanů, které jasně čněli nad marnou snahou obou útoků. “Dneska bylo jedno, jak zápas dopadne, vše začíná až 8. září,“ upozorňuje brankář Roman Málek.

Velmi slušná divácká kulisa se sešla k prvnímu domácímu utkání Lasselsbergeru v přípravě na novou sezónu. Více než tisícovka fanoušků nakonec viděla "fotbalovou" remízu 0:0. Až jeden proměněný nájezd určil rozdíl mezi soupeři. "Jsem rád, že jsme neprohráli a vyhráli alespoň na nájezdy, mužstvo už vítězství potřebovalo jako sůl," uvědomuje si důležitost penaltové výhry gólman Roman Málek. Sám se svým výkonem mohl být určitě spokojen, vychytaná nula se cení i v přípravě, přesto plzeňský brankář říká: "Dneska bylo jedno, jak zápas dopadne, vše začíná až 8. září." Přesto si cení možnost vyzkoušet si samostatné nájezdy: "Určitě je to dobrý trénink, v sezóně by mohly být penalty důležité."

Čistých kont bývá v přátelských utkáních snad ještě méně než v sezóně. "Ani nevím, kdy naposledy se mi v přípravě povedlo nedostat gól," přiznává muž, který se kromě svého umění může spoléhat i na nadprůměrnou dávku štěstí. V duelu s Karlovými Vary se za jeho zády dokonce třikrát rozezněla branková konstrukce. "Každý brankář potřebuje k dobrému výkonu trochu štěstí a já ho dneska měl," stroze konstatuje Málek a znovu dodává: "Důležité je, aby mi to vydrželo do začátku extraligy."

Hlavně v úvodu utkání zůstával Málek často sám proti karlovarským útočníkům. "Je pravda, že v první třetině jsme byli kvůli přesilovkám hodně pod tlakem, ale v dalším průběhu zápasu hráli kluci zodpovědně a hodně mi pomohli," chválí známý kliďas pod brankářskou maskou své spoluhráče. K výkonu útočníků jenom poznamenává: "Na tréninku dostávám branek dost, teď je třeba tuhle produktivitu přenést do utkání." Na herním projevu je stále znát nerozehranost a tréninkové zatížení, ze kterého hokejisté do zápasů nastupují. "Ráno trénujeme pořád stejně, ať odpoledne hrajeme, nebo ne," vysvětluje Málek.