Důras věří, že branky přijdou v extralize

P l z e ň - Pouze dvou branek ze hry se dočkali diváci v ČEZ Aréně v souboji Plzně s Kladnem. Jediný plzeňský přesný zásah si na své konto připsal Michal Důras. Šestadevadesátka v bílém dresu si sjela na přesnou příhru Lukáše Pulpána a poslala Lasselsberger do vedení. Soupeř však takřka ihned vyrovnal a přes některé další šance se již skóre neměnilo. Čím to je, že v přípravě padá tak málo branek? „Sám nevím, máme hodně šancí, ale góly nedáváme,“ odpovídá čtyřiadvacetiletý forvard.

V začátku přípravy trápilo Michala Důrase nepříjemné zranění stehenního svalu, týden před začátkem sezóny však již naplno trénuje a pravidelně nastupuje k utkáním. „Na tréninku jsem dostal od Pavla Trnky koňára a týden jsem s tím marodil a další týden trvalo, než ustoupil otok. Teď už je ale všechno v pořádku,“ vysvětluje hráč, který se v utkání proti Rabatu dočkal premiérové branky v sérii přátelských zápasů. „Jsem rád, že jsem se dočkal, protože v přípravě jsem se ještě netrefil, určitě mi to před ligou zvedne sebevědomí,“ pochvaluje si.

Přes osobní úspěch nemůže být Důras spokojen s produktivitou celého týmu. Vždyť jednogólových utkání sehrála Plzeň víc než dost. „Sám nevím, čím to je. Máme hodně šancí, ale góly nedáváme, stejně tak soupeři, s kterými hrajeme, jsou na tom stejně. Snad se nám bude dařit v lize, to je nejdůležitější,“ neztrácí jihlavský odchovanec optimismus. Lasselsbergeru se nedařilo ani v trestných stříleních, ze tří proměnili Západočeši jediné. Ani to bojovného útočníka nezneklidňuje: „Nájezdy jsou taková loterie. Je to hodně o gólmanech, v extralize budeme mít Romana Málka, což bude naše výhoda oproti soupeřům.“

Těžkou fyzickou zátěž připravili trenéři hráčům dvojicí domácích utkání. Dva zápasy hned po sobě jsou poslední prověrkou před startem extraligy. „Je dobře, že takhle hrajeme, protože stejná zátěž bude i v lize. Navíc budeme mít týden pauzu,“ hodnotí Důras a prozrazuje lehce zákulisní informaci: „Zítra by měla hrát sestava, která nastoupí v pátek na Slavii.“ Nadměrné ztráty sil se ani těsně po náročném utkání s Kladnem nebojí: „Budeme hrát na čtyři kompletní formace, takže se zátěž rozloží. Alespoň si vyzkoušíme, jak na tom fyzicky jsme.“

Po pátečním utkání čeká Plzeňáky týdenní herní pauza. Důras toto řešení finální části přípravy chválí: „Je dobře, že si trochu odpočineme. Navíc na úterý trenér naplánoval odpolední trénink zaměřený na hru, kdy budeme hrát jednotlivé formace proti sobě, takže z herního zatížení úplně nevypadneme.“ Všechny přesuny v sestavě se loni třetímu útoku vyhnuly, a tak bude trojice mladíků moci spoléhat na perfektní sehranost. „My hrajeme s Martinem a Kubou snad od loňského října. Teď jen záleží, kolik dostaneme prostoru, pokud ho budeme mít hodně bude se nám i víc dařit,“ doufá.