Nováčci předvedli skvělý výkon, přesto jsou zklamaní

P l z e ň - Celá řada nových tváří se v duelu se Slavií představila v plzeňském modro-bílém dresu. První útok Fabuš – Král - Ludvík byl útokem nováčků a byl formací, která táhla mužstvo. Pohledná kombinace této trojice vedoucí k druhé brance Lasselsbergeru patřila k vrcholům utkání. I přes dobré individuální výkony nezářili nováčci nadšením. „Sice jsem dal gól, ale hlavní jsou výsledky mužstva a s tím dnes nemůžeme být spokojeni,“ vystihuje přesně jejich pocity Peter Fabuš.

„Soupeř byl asi opravdu o gól lepší, i když, kdybych za stavu 2:3 proměnil samostatný nájezd, mohlo být všechno jinak,“ hodnotí kvalitu dnešního soka a lituje neproměněné šance Richard Král. Lasselsberger vedl po první třetině 2:1, po druhém dějství však již prohrával, dokonce dvoubrankovým rozdílem. Zažili domácí hokejisté v prostřední části hry herní výpadek? „Nemluvil bych zrovna o výpadku, ale udělali jsme dvě chyby a soupeř je potrestal,“ vypráví prozaicky šestatřicetiletý forvard a odmítá všechny spekulace nad drobnou krizí.

Sám Král byl na ledě při jedné obdržené brance. Hodně nezvykle se hrálo pouze ve třech proti třem a Plzeňáci si s nestandardní situací neporadili zrovna ideálně. Zcela zapomněli na volného Špilu, který měl dost času na překonání bezmocného Málka. „Takové situace se stávají, spoluhráči si špatně přebrali hráče a dostali jsme gól,“ popisuje centr prvního útoku. Jako lídr týmu hrál Král i v závěrečné power-play domácích. Plzeň byla ke gólu blízko, jenže kotouč se dostal v nepřehledné situaci za brankovou čáru zřejmě až po odpískání. „Česťa Šindel v poslední vteřině ještě dorážel, brankáři propadl puk teploměrem a skončil za brankovou čárou,“ vypráví jeden z přímých aktérů a přidává část debaty s hlavním sudím: „Rozhodčí tvrdil, že puk v brance nebyl a navíc se vše stalo až po konci zápasu, což asi bude pravda.“

A jaká byla premiéra pro dalšího nováčka Petra Fabuše? „Abych pravdu řekl – nepovedená. Sice jsme dal gól, ale hlavní jsou výsledky mužstva a s tím dnes nemůžeme být spokojeni.“ Slovenský útočník musel v závěru přípravy dohánět fyzické manko, které během léta nabral, přesto v utkání se Slavií nevypadal nikterak vyčerpaně. „V poslední třetině jsem byl přece jen unavený, ale na zimáku bylo docela teplo, takže to může být i tím,“ přiznává.

Po prvním utkání a prvních dojmech nemůže na nového hráče v plzeňském kádru mířit jiná otázka než: Jaký dojem zanechali fanoušci, kterých se v ČEZ Aréně sešlo, jak bývá zvykem, opravdu dost. „Diváci byli fantastičtí. Už v přípravných zápasech dokázali, že nás umí povzbudit, a dnes to opět potvrdili,“ chválí Fabuš a přidává prognózu snad do blízké budoucnosti: „Pokud začneme vyhrávat, bude to ještě lepší.“