NOTES#10: Poslední body před pauzou

Počtvrté se hokejisté Lasselsbergeru v letošním ročníku extraligy objeví před televizními kamerami. Sobotní duel s Kladnem bude vysílat ČT2. Po dvou prohrách se Plzeňáci pokusí ještě před reprezentační pauzou urvat cenné tři body a udržet kontakt s konkurencí. Proti Kladnu se Západočechům tradičně daří, potvrdí tuto pověst i tentokrát?
Utkání začíná v plzeňské ČEZ Aréně v 17:00.


HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC RABAT KLADNO

21. kolo – sobota 4. listopadu 2006 – 17:00 v plzeňské ČEZ Aréně

Poprvé v letošní sezóně se extraligový kolotoč na chvíli zadrhne. Nejvyšší soutěž čeká reprezentační přestávka. Páteční respektive sobotní 21. kolo tak bude poslední příležitostí před více než týdenní pauzou získat body. Zároveň se budou chtít vytáhnout nominovaní hráči. Zvláště mezi beky a útočníky ještě proběhne boj o místo v sestavě, někdo bude muset z kola ven. V Plzeňském dresu uvidíme Radka Matějovského a Romana Málka. Naopak překvapením je, že Rabat nemá v současném národním mužstvu žádného zástupce. Kladenský hokej tak zastupuje zprostředkovaně Ivan Huml, který v současnosti válčí ve finské lize. Jak se předvedou reprezentanti a kdo ještě poskočí v tabulce?


HC RABAT KLADNO
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Na soupisce stejná jména

Kádr kladenského Rabatu se přes léto příliš nezměnil. Odešel velezkušený veterán Josef Zajíc, hostování z týmů 1. ligy skončilo Lukáši Musilovi a Janu Besserovi. Z týmu také odešel plzeňskému publiku dobře známý zadák Jaroslav Špelda, jemuž skončila smlouva a zamířil do Košic. Všechny hlavní opory v čele s Procházkou, Paterou, Orctem či reprezentačním obráncem Ševcem však zůstaly a tým doplnil další mistr světa Martin Štěpánek, který předčasně skončil v Plzni. Další tři posily - Pavlas, Kuchler, Havel - přišly z týmu neúspěšného barážisty Ústí nad Labem.

Jednou jsi dole, jednou nahoře

Hokejisté Rabatu dokáží své fanoušky v jednom utkání potěšit, ale ve druhém je úplně zklamou. Výsledky Středočechů jsou jako na houpačce. V brankových přestřelkách dokáží uspět, ale také totálně propadnout. V posledním kole Kladno zdolalo poměrem 6:3 Karlovy Vary, 7:1 rozneslo Znojmo a již v 6. kole nadělilo Zlínu dokonce osm branek. Jenže prohry Kladenských jsou stejně kruté, stačí zmínit výsledek 7:0 v Pardubicích či 7:4 v Litvínově. V utkáních na ledě soupeřů nasbíral Rabat jen šest bodů, uvidíme, jestli si další připíše v Plzni.

Bílek v popředí statistik

Velkým překvapením, nejen pro kladenské fanoušky, jsou výkony mladého útočníka Vítězslava Bílka. Kladenský odchovanec střílí branky, nahrává a jen málokdy se nechá vyloučit. Třiadvacetiletý forvard je čtvrtým nejproduktivnějším hráčem Kladna, s devíti brankami se dělí o třetí příčku mezi všemi extraligovými kanonýry a spolu s Radkem Gardoňem je na špici klubových statistik plus/minus bodů. Přestože má Rabat celkově záporné skóre, Bílek nasbíral 4 kladné body.

Ani zkušení se nenechají zahanbit

Kromě dvojice Gardoň – Bílek spoléhají Středočeši na světoznámou dvojku skutečných hokejových matadorů. Do velké herní pohody se v posledních zápasech dostal velezkušený forvard Martin Procházka. Ten se v prvních zápasech letošního extraligového ročníku moc neprosazoval, ale nyní se rozjíždí jak dobře namazaná mašina. Procházka, který byl na přelomu tisíciletí prakticky u všech úspěchů českého národního týmu, se již vyhoupl na druhé místo klubové produktivity. Ve dvaceti zápasech nasbíral devět branek, na dalších osm nahrál. V bilanci +/- má však čtyřiatřicetiletý hráč zápornou bilanci, s -4 patří v kladenském týmu k nejhorším. Ve statistice pravdy je na tom o něco lépe Pavel Patera, jenž má účast při vstřelených a obdržených brankách přesně stejnou. V kanadském bodování klubu je pátý, má 12 bodů, což je stále více, než nasbíral nejlepší Plzeňák Jakub Šindel.

Sestava Kladna z posledního kola

Orct - Ševc, Zeman, Pavlas, M. Štěpánek, Trončinský, Hájek, V. Čech - Horna, Patera, Martin Procházka - Bílek, Gardoň, Frolík - M. Havel, Kalla, Hluchý - Čurilla, Tatíček, Kuchler.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Plzeň oslaví výročí

Plzeň vstoupila do ligy před 55 lety a hned na úvod porazila Karlovy Vary 6:2. První vítězství hokejistů Škodovky, tak dobový tisk přivítal vstup hokejového celku Škody Plzeň do ligy tehdy nazývané Celostátní mistrovská soutěž. Od premiérového zápasu na krytém stadionu v Plzni dnes uplynulo přesně na den 55 let. Tehdy v sobotu 3. listopadu 1951 Plzeňáci vedeni trenérem Františkem Mašatem porazili před devíti tisícovkami natěšených diváků Slavii Karlovy Vary 6:2 po třetinách 2:1, 1:0, 3:1. Hokejový Lasselsberger si historické výročí připomene před televizními kamerami, kde nebudou chybět ani dosud žijící aktéři utkání.

Radek Matějovský a Roman Málek v reprezentačním výběru

Do výběru pro finský Karjala Cup se probojovali i dva plzeňští hráči. Roman Málek se už předvedl v úvodním turnaji seriálu Euro Hockey Tour v Liberci a za Plzeň podává přesvědčivé výkony, proto ho kouč národního týmu Alois Hadamczik povolal i pro finský turnaj Karjala Cup. Zato Radek Matějovský si na svůj comeback musel počkat o něco déle než Málek. Naposledy oblékl reprezentační dres v dubnu 2001. O místo v sestavě na Karjala Cup však bude muset ještě bojovat. Pozvánku dostal i bývalý plzeňský ostrostřelec Josef Straka, který si o nominaci řekl svými výbornými výkony ve finské lize, kde vévodí tabulce kanadského bodování. Útočník Lukko Rauma se do reprezentace vrací po dvou a půl letech. Výběr trenéra Aloise Hadamczika se představí v Plzni 7. listopadu od 17,30 hod. Změří své síly s úřadujícími olympijskými vítězy a mistry světa ze Švédska.

Až v 19. kole si zahrála Plzeň prodloužení a samostatné nájezdy

V pátečním 19. kole předvedli Plzeňští hokej, který oko plzeňského diváka dlouho nevidělo. Do Plzně přijel Litvínov, jenž momentálně okupoval přední pozici tabulky, a na utkání dorazilo přes šest tisíc diváků. Atmosféra byla od prvních vteřin velice bojovná. Vše umocnilo i úspěšně sehrané oslabení tří proti pěti, ve kterém Plzeň dokonce nastřelila tyčku litvínovské branky. Plzeň vždy vedla o branku, ale Litvínov pokaždé srovnal. V posledních pěti minutách si vytvořil drtivý tlak, který Plzeň ustála. Ale deset vteřin před koncem Litvínov přece jen dosáhl vyrovnávací branky. Puk dloubnutý Kubinčákem putoval mimo branku, ale Mazanec stál tak nešťastně, že se kotouč odrazil od jeho těla přímo do branky. Plzeňského zadáka svůj „vlastenec“ velmi mrzel: "Samozřejmě si to vyčítám, mohl jsem stát o deset centimetrů jinde, ale teď už to nezměním. Je štěstí, že není z ledu slyšet, co jsem si říkal," uvedl bezprostředně po utkání, které dospělo přes pětiminutové prodloužení až k samostatným nájezdům. V nich se prosadil jen Cartelli, zatímco za Litvínov se trefili Reichel a Jenáček. Plzeň si tedy v nádherném utkání po vynikajícím výkonu připsala na své konto pouhý jeden bod.

Sestava Plzně z posledního kola

Málek - Cartelli, Derner, Benák, Mazanec, Nedoma, Trnka, Pulpán, Dominik Boháč - Zelenka, Divíšek, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - A. Padělek, Fabuš, Ludvík - J. Heřman, Kubalík, Šaffer.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Kladno je jedním z nejslavnějších klubů českého hokeje. Líheň, ze které vzešlo mnoho vynikajících hokejistů, však v posledních letech dává zapomenout na někdejší úspěchy. Nezdary dokonal sestup do první ligy, ze kterého se však Středočeši rychle oklepali, a po roční přestávce se vrátili do nejvyšší hokejové soutěže.

Celková bilance Plzeň vs. Kladno
4522617160:131

A jak to bylo v domácích zápasech? Nejvyšším brankovým rozdílem byla výhra Plzně 8:0. 2. února 1996 ale Kladeňáci deklasovali Plzeň na jejím ledě 10:3! 25. ledna 1998 tehdejší Keramika roznesla Kladno 7:1. Hattrick tehdy zaznamenal Jaroslav Bednář, na všechny góly mu přihrál Pavel Geffert. Asistenci v tomto zápase zaznamenal i gólman Dušan Salfický, který ve 24. minutě přihrál Mojmíru Musilovi na gól na 4:0. První „plzeňský“ hattrick ale zaznamenal již o pět let dřív Pavel Metlička, 9. listopadu 1993 v zápase Kladno-Plzeň 1:4.

Domácí bilance Plzeň vs. Kladno
24143793:44

Jágr v mlze

První měření sil v sezóně 2004/05 opticky nafouklo plzeňský zimní stadion, výraz „praskat ve švech“ byl vidět v praxi. Na západ Čech totiž přijelo Kladno s Jaromírem Jágrem. A bylo se na co dívat, přestože v teplém podvečeru na led pomalu padala mlha. Jágr byl u dvou gólů, diváky několikrát zvedl ze sedadel individuální akcí, gólman Rudolf Pejchar dokonce uspěl tváří v tvář největší kladenské hvězdě. Podle očekávání se současný útočník newyorských Jezdců stal nejlepším mužem zápasu a stejně jako několikrát v průběhu zápasu se i na konci dočkal uznalého potlesku plzeňského publika.