Pro tři body na Valašsko

Extraliga nabrala strhující tempo a utkání přichází v nejkratších možných intervalech. Dva dny po západočeském derby čeká Lasselsberger boj o tři body ve Vsetíně. Valaši jsou papírově slabším soupeřem, přesto jejich mladý bojovný kádr umí potrápit i řadu favoritů. Plzeňáci však podle vlastních slov nesmí hledět na sílu soupeře, chtějí plný bodový zisk a vzestup ve vyrovnané tabulce.

Utkání začíná na stadiónu Na Lapači v 17 hodin.

Vsetín podává nevyrovnané výkony

Valaši jsou zatím na posledním místě tabulky, ale jejich výkony i výsledky se oproti loňské sezóně zvedly. Extraligová tabulka je letos velice vyrovnaná, přesto již Vsetínští začínají pomalu nabírat citelnou ztrátu, na 10. příčku zaručující play-off již ztrácí 10 bodů. Vsetín je silný hlavně v domácím prostředí, většinou boduje se silnými soupeři, i když při vyrovnanosti soutěže je těžké označit silného a slabého soupeře. Čili z týmů umístěných na vrcholu tabulky dokázali Na Lapači naplno bodovat pouze vedoucí České Budějovice a momentálně pátý Litvínov. O body zde přišly celky Pardubic, Sparty, Zlína či Liberce.

Na zkoušce Kucharčík, hrozit bude i duo Stantien - Demel

Bývalý vynikající slávistický útočník Tomáš Kucharčík je na měsíční zkoušce ve Vsetíně. Odchovanec jihlavského hokeje se v české nejvyšší soutěži naposledy ukázal před dvěma lety v dresu Znojma. Do valašského klubu přichází ze slovenské Nitry. O kvalitách současného kádru Valachů svědčí i pozvánka do reprezentace pro jejich beka Josefa Hrabala. V produktivitě je na klubovém výsluní zkušenost v podobě Romana Stantiena. Obrana by si pak měla dávat velký pozor na nejlepšího střelce týmu Tomáše Demela.

Zraněný Hrabal Vsetínu může chybět až měsíc

Listopad, krizový měsíc pro obránce Josefa Hrabala. Přesně před rokem se rekonvalescence po operaci levého ramene nečekaně protáhla ze dvou týdnů na skoro dva měsíce. A letos jej potkala premiéra v reprezentaci s hořkou příchutí zranění a opět nucená pauza. „Příští rok asi v listopadu zalezu na měsíc do sklepa,“ plánuje si s nádechem černého humoru jednadvacetiletý bek. „Odhaduji to na několik týdnů klidu, nejde zatím říct, kolik to bude přesně,“ řekl Hrabal, kterému pochroumané rameno fixuje ortéza. Místo cesty do Finska na Karjala Cup čeká mladého obránce delší pauza. Se službami šéfa vsetínské defenzívy klub nemůže počítat minimálně do konce měsíce.

Zadní řady posílil mladík Šmach

Již v utkání proti Vítkovicím měli vsetínští hokejisté nastoupit s novou tváří v obranných řadách. Žlutozelený dres byl připraven obléci reprezentační bek české dvacítky Ondřej Šmach. Talentovaný obránce přišel na Valašsko z kádru Znojemských orlů výměnou za Lubomíra Štacha, do souboje s předposledním týmem tabulky však nenaskočil, premiéry v novém týmu se tak dočká možná proti Plzni. Nová vsetínská akvizice má zkušenosti z dorosteneckých a juniorských nejvyšších soutěží a vlastní dvě bronzové medaile z mistrovství světa - za rok 2004 v kategorii osmnáctiletých a z loňského roku v kategorii do dvaceti let.

V plzeňském kádru boj o posty

Dvě třetiny v utkání s Karlovými Vary hráli Plzeňští na čtyři útočné formace. A právě ta čtvrtá ve složení Šaffer, Kubalík, Fabuš si dokázala vytvořit řadu slibných příležitostí. Obě křídla dokonce hrála i po zúžení kádru na tři lajny. Sedět naopak zůstala zkušená dvojice Matějovský, Zelenka. Konkurence je velká, navíc se blíží návrat pátého centra Richarda Krále. Mezi obránci naopak řeší trenéři opačný problém, derby nedohrál Milan Nedoma a podle prvních zpráv bude mimo hru delší dobu. Stejně tak Lukáš Derner skončil s otřesem mozku na 24 hodin v nemocnici na pozorování a jeho start ve Vsetíně je nejistý.

Poslední kolo:

Vsetínská hokejová, a. s. - HC Vítkovice Steel 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 55. Demel (Všetečka) - 28. Irgl (Chmelíř), 41. Kropáč (Burger).

HC Lasselsberger Plzeň – HC Energie Karlovy Vary 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)
Branky a nahrávky: 29. Dobroň (Řezníček), 59. Skuhravý, 60. Skuhravý (Skladaný).

Sestavy soupeřů z posledního kola:

Vsetín: Vehviläinen - Všetečka, Kučný, Galvinš, Bobček, Bolf, Balčík (41. Ostrčil) - Demel, Stantien, Sakrajda - Rob, Berzinš, Dubec - Sabol, Kraus, Grill - Davídek, Duba, Kucharčík.

Plzeň: Málek - Cartelli, Derner, Benák, Mazanec, Dobrovolný, Trnka, Nedoma, Pulpán - Zelenka, Divíšek, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - A. Padělek, Kracík, Ludvík - Fabuš, Kubalík, Šaffer.