Dorost válí, gólově ožil Martin Vild

Plzeňský dorost zatím vede tabulku nejvyšší soutěže a v posledních kolech předvedl několik parádních výkonů. Osm branek si ze západu Čech odvezl Litvínov, devět Liberec a sedm Karlovy Vary. Na gólových přestřelkách se podílely všechny čtyři formace, je těžké ve vyrovnaném kádru vyzdvihnout jednoho, dva hráče, přesto svými třemi gólovými akcemi zaujal útočník Martin Vild. Mladík, který se již dříve prezentoval sympatickými výkony, ale v zakončení se trápil.

Kvůli zranění ruky měl Martin Vild zkomplikovanou letní přípravu, poté nastupoval v druhé formaci a až po příchodu nové trenérské dvojice se posunul do prvního útoku. „Pan Kampf mne postavil ke klukům, se kterými si rozumím, takže jsem maximálně spokojený,“ libuje si a hned dodává vysvětlení své střelecké potence z posledních zápasů: „Mnou to určitě není, hrál jsem s Honzou Kovářem a Martinem Šimkem, kteří patří mezi nejlepší v celé extralize, a hodně mi pomohli.“ Kouzlo souhry elitního útoku je prý zcela jednoduché: „Honza je super technik, dokáže přejít bez problému přes dva hráče, Martin je zase skvělý bruslař a já se jenom snažím klukům vyrovnat, hodně bruslit a nahrávat.“

Trochu negativněji se mladého forvarda dotkl fakt, že od nástupu nových lodivodů dostávají v utkáních prostor všechny čtyři formace. „Někdy je to dobře, protože máme hodně vyrovnaný tým, nejde říct, že by někteří kluci byli slabší, ale je fakt, že by se první a druhá formace potřebovaly dostat víc do tempa,“ popisuje své pocity z pozice hráče, který si díky přesilovkám a oslabením na nedostatek odehraného času stěžovat nemůže.

Dorostenci Lasselsbergeru se v této sezóně prezentují gólově bohatými duely. „V útoku všechno klape, obránci nás podporují, ale někdy se nám nechce bránit,“ říká sebekriticky za každého stavu bojující útočník. Ani dvojice výtečných gólmanů není v některých případech schopná čelit nájezdům soupeře. „Kluci nám to vyčítají, ale mi je nenecháváme ve štychu schválně,“ vysvětluje hráč nosící číslo sedmnáct. Plzeňáci také několikrát ukázali, že dokáží vybojovat zdánlivě ztracené utkání. „Právě v tom je naše síla, máme čtyři vyrovnané formace a svým útočným hokejem dokážeme soupeře zcela přehrát,“ prozrazuje Vild klíč k úspěchu.

Extraliga má za sebou první polovinu, a tak se začínají rodit favorité celé soutěže. „Ze začátku byl hodně silný Rabat, ale v reprezentační pauze se jim zranil nejproduktivnější hráč, Mužík, a trochu se propadli. Nám dělaly problém Karlovy Vary, podcenili jsme Ústí. Těžko říct, kdo je nejlepší, prvních pět týmů je úplně vyrovnaných,“ zamýšlí se plzeňský mladík. Ještě loni by v této fázi soutěže následovaly výlety na Moravu, jenže došlo ke změně rozlosování a celou základní část odehrají družstva v národních skupinách. Většinu hráčů tento fakt netrápí. „Určitě je nevýhoda, že se s nimi potkáme až v play-off. Nebudeme zvyklí na jejich styl hokeje, protože jsou rychlejší, živější, ale nevadí mi to,“ říká jeden z nich. Závěrem ještě tradiční otázka – jaké jsou cíle v tuto chvíli vedoucího týmu? „Ty nejvyšší, určitě play-off a pak se chceme dostat co nejdál, tým na to máme,“ prozrazuje sympatický mladík.