Notes #16: Třetí skalp favorita?

V posledním domácím utkání před reprezentační pauzou přivítá Lasselsberger v ČEZ Aréně Pardubice. Uvidíme, zda se jeden z týmů dočká mikulášské nadílky. Plzeňští to budou mít těžké, na marodce je již takřka polovina týmu, a tak šanci dostane řada juniorů. Naopak kladným impulzem bude divácká kulisa, díky symbolickému vstupnému se dá očekávat slušná návštěva.

Utkání začíná v plzeňské ČEZ Aréně tradičně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC MOELLER PARDUBICE

31. kolo – úterý 5. prosince – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Jsou týmu, u kterých se ne hledí na postavení tabulce a jsou vždy nepříjemným soupeřem. Pardubice sice nestojí na vrcholu extraligové tabulky, přesto přijedou do Plzně v roli favorita. Stejně jako souboje se Zlínem, Slavií či Spartou i boje proti Moelleru vždy přitáhnou velké množství fanoušků, které se těší na duel s favorizovaným soupeřem. Lasselsberger totiž několikrát před domácím publikem ukázal, že právě proti silným soupeřům předvádí nejlepší výkony. Vždyť Východočeši byli poraženi v obou letošních duelech. Symbolické vstupné navíc pomůže zajistit ideální diváckou kulisu, která modrobílé požene za cenným skalpem. Dalším tahákem je bezpochyby návrat Dušana Andrašovského na místo činu. Očekávání jsou tedy obrovská, teď zbývá je naplnit.


HC MOELLER PARDUBICE
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Statistiky mluví jasně, Pardubice musejí prohrát

Pardubičtí hokejisté se stále nedokázali dostat do ideální herní pohody. Ve vyrovnané tabulce jim patří 6. místo. Nevyrovnané výkony Východočechů nejlépe dokresluje série, která začala v 23. kole a která může v Plzni dostat další potvrzení. Výsledky Moelleru jsou jako na houpačce. Hráči s koněm na prsou prohráli tři utkání v řadě, následně ve třech zvítězili a teď museli znovu dvakrát sklonit hlavu před svým soupeřem. Dočkáme se v Plzni třetího skalpu a pokračování zvláštního pravidla?

Lašák přišel o konkurenci

Adam svoboda odchytal v pardubickém dresu tři utkání a jeho statistiky byly opravdu fantastické. Průměr jedna branky na zápas a procentuální úspěšnost překračující hranici 96%. Přesto musela dříve opora týmu bojujícího o mistrovské tituly přenechat své místo již uzdravenému Jánu Lašákovi.Ten tak měl před sebou nelehkou úlohu, musel dokázat, že si post brankářské jedničky skutečně zaslouží. Povedlo se mu to, statistiky jej řadí mezi extraligou elitu a jako bonbónek přidal dvě vychytané nuly.

Střelec Petr Sýkora zpět na scéně

Nejzářivější hvězdou v pardubickém dresu je rychlík Petr Sýkora. Rodák z východu Čech se potkal na začátku sezóny s výbornou formou, kterou si drží i pop polovině soutěže. S dvaceti zásahy vede tabulku střelců celé extraligy, celkem si na svůj účet připsal již dvacet sedm kanadských bodů, což znamená průměr skoro celého jednoho bodu na utkání, statistika veskrze záviděníhodná. Sýkora vloni zkoušel štěstí v kanadskoamerické NHL, nakonec před právě probíhající sezónou zvolil návrat do rodného města. Deset startů v nejprestižnější lize světa za Washington Capitals zatím patří k největším zážitkům českého reprezentanta. Teď jej čeká boj o místo v nominaci na mistrovství světa a s Moellerem o mistrovský titul.

Sympaťák Hlinka

S kapitánským „C“ na prsou vede Moeller kupředu slovenský hokejista Miroslav Hlinka. Ten působí v Pardubicích již druhou sezónu, ale v českou nejvyšší soutěž již zná řadu let, dříve pět let oblékal dres pražské Sparty a letmo jej poznali i diváci v Karlových Varech a Zlíně. Hlinkovi se dařilo v úvodu nového ročníku, v posledních zápasech již tolik produktivní není. Přesto se s šestnácti body (osm branek a stejný počet asistencí) řadí mezi nejaktivnější koně pardubického souboru. Hráč, který ve své bohaté kariéře prošel ruskou, finskou i švédskou ligou, také kandiduje v anketě sympaťák roku a je jedním z největších soupeřů plzeňského Radka Matějovského.

Andrašovský vyléčil zranění a střílí branky

Explzeňský útočník, který 8. prosince oslaví své třicáté narozeniny, bojoval v průběhu sezóny hned s dvojicí zranění, přesto se dostává do herní pohody. Ve čtyřiadvaceti odehraných utkáních nasbíral deset kanadských bodů a zajímavostí je, že hned sedm jich je za vstřelené branky. Dříve bránící levé křídlo tak potvrzuje, že ani útočení mu není cizí. V minulém utkání Moelleru v ČEZ Aréně se Dušan Andrašovský nepředstavil, návrat na dobře známý led ta k prožije až teď.

Sestava z minulého utkání

Lašák – Píša, Havíř, Snopek, M. Čech, Čáslava, Linhart – P. Sýkora, M. Hlinka, Rolinek – F. Mrázek, Tvrdík, Ondřej – Kolář, Koukal, Blažek.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Marodka se stále nevyprázdnila

Do utkání proti Vítkovicím se do sestavy opět vrátili zadáci Derner, Mazanec, Nedoma i forvard Král. Ovšem v neděli se mezi nemocné přidal další obránce Jiří Malinský, jenž má problémy s kolenem. S nachlazením laborovala i brankářská opora Roman Málek. Na ledě znojemských Orlů tak dostal příležitost Petr Jež. Po utkání v Českých Budějovicích, ve kterém odstoupil ze hry Mario Cartelli, zůstává obránce nadále mimo hru, ale jeho zranění není vážné. Měl by se do hry zapojit v průběhu první poloviny prosince. Cestou do Znojma se přitížilo Václavu Benákovi, jenž onemocněl střevní chřipkou. Viróza trápí i kapitána týmu Radka Matějovského, Petr Jež je zase po ráně pukem v nemocnici a Adam Šaffer má poraněný palec na pravé ruce.

Proti Vítkovicím opět zmar

Po překvapivé výhře na ledě Českých Budějovic, které svádějí s Libercem souboj o první místo, přišla porážka s Vítkovicemi, se kterými Plzeň svádí boj o dvanácté místo. Vstup do utkání nebyl špatný, ale Vítkovice hned v úvodu druhé třetiny otočily skóre. Plzeň navíc totálně propadla v přesilových hrách. „Já tohle opravdu vůbec nechápu. Každý trénink přesilovky trénujeme, ale pak přijde v zápase situace, kterou máme nacvičenou a hráči ji provedou úplně jinak," zoufal si trenér Kučera po Utkání.

Na duel s Moellerem za symbolickou korunu

Na dnešní duel proti HC Moeller Pardubice stanovil prezident klubu Tomáš Král jednotnou cenu vstupného, která činí symbolickou jednu korunu. Reagoval tím tam na velmi špatné výsledky z posledních utkáních. "Klukům se v posledních zápasech nedaří, tak jak si všichni přejeme a jak si přejí i oni sami. Stíhá nás neuvěřitelné množství zranění a smůly. Chceme proto týmu pomoci vším, co je v našich silách a zaplněný stadion byl vždy v Plzni dalším hráčem na ledě, proto jsem se rozhodl k tomuto kroku," uvedl prezident klubu. Majitelé permanentních vstupenek ovšem zkrátka nepřijdou. "Naši nejvěrnější fanoušci rozhodně nepřijdou zkrátka a vymyslíme pro ně v následující části sezóny adekvátní kompenzaci," doplnil prezident klubu Tomáš Král. Plzeň z posledních sedmi utkání vyšla pouze jednou vítězně.

Ve Znojmě skvělý úvod, ale tragická koncovka

Cestou do Znojma se u zadáka Benáka ozvaly střevní potíže. Nahradil jej v sestavě Boháč. Západočeši nastoupili do zápasu slušně. Ve 3. minutě se ujali trefou Zelenky vedení, v dalším průběhu třetiny se trefil ještě i Fabuš. Ovšem pak Plzeň inkasovala půl minuty před koncem úvodní části kontaktní branku. Vyrovnávací trefa Orlů přišla v 53. minutě. A aby toho nebylo málo, tak čtyři minuty před koncem v rozmezí dvanácti sekund Znojmo poslalo Plzeňským K.O.

Sestava z minulého utkání

Jež - Čakajík, Derner, Benák, Pulpán, Nedoma, Boháč, Mazanec - Důras, Šindel, Adamský, Vampola, Kracík, Šaffer, Zelenka, Fabuš, Matějovský, Heřman, Kepl, Sakata.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Tradiční extraligoví účastníci se v dosavadní historii samostatné české nejvyšší soutěže jednou potkali ve vyřazovacích bojích, základní část je svedla proti sobě celkem 52x. Ačkoli jsou v lize dlouhodobě úspěšnější Východočeši, vzájemná bilance mluví pro Plzeň.

Celková bilance Plzeň vs. Pardubice
5927923166:158

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Pardubicemi? Jedním z hlavních trumfů při předloňském čtvrtfinále měla být domácí úspěšnost Plzně v zápasech s Perníkáři. Že bude tento trumf tak silný, ovšem věřil málokdo. Západočeši třikrát doma Pardubice přehráli, a to vždy v základní hrací době. Pardubické nezdary na ledě Plzně dostaly v play-off pro Východočechy ničivé rozměry. Až v minulé sezóně zlomili Východočeši své prokletí a po sedmi zápasech dokázali na západě Čech vyhrát, i když hubeně 1:0. Ironií osudu bylo, že vítěznou branku vstřelil Marek Vorel, hráč hostující v týmu Moelleru z Plzně.

Vzájemná bilance na plzeňském ledě
29195594:55

Historie vzájemných soubojů na plzeňském ledě nabízí i další "šňůry" zápasů. Hned v prvním vzájemném zápase úvodní sezóny samostatné ligy Perníkáři vyhráli 3:0 (listopad 1993), další vítězství si však připsali až po 14 zápasech v listopadu roku 2001 (3:2), což byl zároveň první zápas Richarda Fardy jako hlavního kouče Keramiky Plzeň. Mezi listopadem 1996 a říjnem 2000 sehráli oba soupeři na ledě Plzně sedm utkání, ve kterých Perníkáři nedokázali vůbec bodovat. Na stejný počet zápasů se natáhla také poslední série pardubických "nevýher".