Antonín Štelmach se dočkal premiéry a nezklamal

P l z e ň - V době, kdy Lasselsberger trápí přeplněná marodka, dostávají šanci mladí hráči. Jedním z nich byl v utkání s Pardubicemi brankář Antonín Štelmach. Mladý muž ještě dopoledne trénoval v druholigových Klatovech a večer si odbyl svou premiéru v extralize. Roman Málek mu přenechal místo na posledních dvacet minut hry. Plzeňský odchovanec se tak konečně dočkal a důvěru trenérů rozhodně nezklamal.

Před třetí třetinou duelu s pardubickým Moellerem bylo o osudu utkání prakticky rozhodnuto. Stále s nachlazením bojující Roman Málek tedy přenechal místo v brance svému mladšímu kolegovi. Ten si s nelehkou situací poradil. „Premiéra se mi povedla, kluci mi hodně pomohli, už jsem nemusel chytat tolik střel, Pardubice neměly takový tlak jako v předchozím průběhu zápasu,“ pochvaloval si Antonín Štelmach. Lasselsberger sice zastavil tlak Východočechů, ale již nedokázal zdramatizovat zápas. Mladý gólman přesto ve zvrat věřil: „Otočit zápas se dá kdykoliv, každý v týmu si to přál, sice se nám to nepovedlo, ale alespoň jsme poslední třetinu dohráli docela dobře.“

Štelmach musel dlouho čekat, než naskočí do extraligového zápasu, několikrát stál na střídačce v roli dvojky, ale to je podle jeho vlastních slov něco zcela jiného. Stejně tak při působení v 1. lize nezažil takovou atmosféru jako v plzeňské ČEZ Aréně. „Nemůžeme čekat, že diváci budou bůhvíjak fandit, když výsledky tomu nenapomáhají, ale jsme rádi, že stále chodí,“ chválil věrné fanoušky. O svém nasazení do zápasu se dozvěděl na ranním rozbruslení, i když věděl, že nejspíše bude v úloze náhradníka. „Bavil jsem se s Romanem, on říkal, že se cítí dobře, že do brány půjde, takže jsem si tak na devadesát procent byl jist, že do zápasu naskočí,“ popisuje události před utkáním. V jeho se přesto své šance dočkal. J_aké bylo naskočit do rozjetého vlaku? „Připravil jsem se, chytil jsem první střelu a pak už to šlo samo. I díky tomu, že mi kluci pomohli. Jsem za to rád,“ líčí prozaicky sled událostí ze svého pohledu.

Muž s číslem čtyři na zádech si připsal několik cenných zákroků. Několikrát vychytal i Petra Sýkoru. Přestože pardubického střelce předchází varující pověst, speciálně na něj se mladý brankář nesoustředil. „Věděl jsem, že má žlutou hokejku, takže jsem si jí občas všiml, ale naštěstí mu střely moc nesedali, takže mi práci ulehčil,“ popisuje Štelmach své souboje s nejlepším extraligovými kanonýrem. V soutěžích, ve kterých v poslední době nastupoval, je úroveň útočníků přece jen jiná. „V druhé lize je všechno jiné - tréninky, příprava na zápas i samotné zápasy. První liga je sice zase o krok výš, ale v extralize je vše rychlejší a hlavně má každý tvrdší střelu,“ líčí závěrem své zkušenosti. O tom, ve které soutěži zakotví, rozhodnou možná nejbližší měsíce.