NOTES#18: O poslední body v roce 2006

Lasselsberger dvakrát za sebou prohrál a je na čase nepříznivou sérii zastavit. Do cesty se Plzeňákům postaví Oceláři Třinec. Slezané si narozdíl od Západočechů v posledním duelu poradili s Kladnem a nebudou lehkým soupeřem. V posledním klání před koncem roku však musejí keramici konečně zabrat a přiblížit se play-off, potřetí v řadě nebodovat si nemohou dovolit. Navíc budou pod bedlivým dohledem zvědavých fanoušků.

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC OCELÁŘI TŘINEC

35. kolo – pátek 29. prosince – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Rok 2006 neúprosně pádí ke svému konci. Extraliga v něm stihne již jen jediné kolo. Lasselsberger v ČEZ Aréně přivítá třinecké Oceláře. Alespoň v závěru roku by Plzeňáci chtěli zvítězit a třemi body se přiblížit vysněnému cíli – play-off. Ztráta je stále velká, ale do konce soutěže zbývá ještě dost kol a tak druhá polovina sezóny 2006/ 07 může přinést ještě několik posunů ve stále dosti vyrovnané tabulce. Zvítězí plzeňští hokejisté a připraví si do nového roku výhodnější pozici? Rozhodně posledních šedesát minut hokejového klání v tomto roce.


HC OCELÁŘI TŘINEC
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Před pauzou skončila úspěšná série

Přelom listopadu a prosince třineckým hokejistům svědčil. Slezané vyhráli pět utkání v řadě a vyhoupli se na třetí místo extraligové tabulky, jenže ještě před reprezentační pauzou přišel šok. Oceláři utrpěli krutý debakl na Slavii. Dokonce ještě horší než Lasselsberger na Kladně. Po první třetině tomu přitom nic nenasvědčovalo, stav byl 0:0, pak se ale roztočil nevídaný kolotoč a v třinecké brance skončilo celkem osm střel. Výsledek 8:1 z pohledu Pražanů uťal slibně narůstající šňůru rozjetého soupeře.

V týmu trio Danečků

Málokdy se stane, že by si z týmu někdo udělal takový rodinný podnik jako v Třinci. Otec Jan Daneček trénuje své dva syny. Lukáš si vede výborně, po odchodu Radovana Biegla dostal příležitost chytat a zhostil se i na jedničku. To poznali i plzeňští hráči, když v domácím utkání s Oceláři střelecky vyhořeli. Jan Daneček mladší již v mládežnických kategoriích dokazoval, že je jednou z velkých nadějí, teď ale musí těžce bojovat. V šestadvaceti utkáních si připsal pouhý jeden bod za asistenci, aby se rozehrál dostává šanci v prvoligovém Havířově.

V útoku vyčnívá Peterek

Ofenzivu slezského mužstva táhne Jan Peterek. Havířovský rodák nakoukl do naší nejvyšší soutěže již v roce 1989 v dresu Vítkovic. Ve své kariéře v Čechách vystřídal jen tři severomoravské kluby - Vítkovice, Havířov a Třinec. Zahrál si však také tři sezony v Rusku. Pětatřicetiletý Peterek letos nasbíral v jednatřiceti zápasech šestadvacet bodů za čtrnáct branek a dvanáct nahrávek. Je tak v čele kanadského bodování Ocelářů. Statistiky kazí jen čtyři záporné plus/ minus body.

Druhé P - Polanský

V kanadském bodování týmu šlape Peterkovi na záda další muž, jehož jméno začíná na P - Jiří Polanský. Ten má dvacetdva bodů, brankáře soupeře však pokořil jen devětkrát. Čtyřiadvacetiletý forvard má nakročeno ke své nelepší sezoně. Pro srovnání - loni získal Polanský v základní části jen sedmadvacet bodů, což bylo tehdy i maximum v jeho kariéře. Pokud však bude pokračovat ve výkonech, které letos předvádí, nemusí mít strach, že by tuto hranici nepřekonal. Navíc sedm plusových bodů je vizitkou hráče, který je pro tým nepostradatelný.

Vůjtek nekončí, hraje v Třinci

Zkušený forvard s reprezentačními zkušenostmi Vladimír Vůjtek přehodnotil své plány. Před sezónou se nepohodl s funkcionáři Vítkovic a chtěl ukončit kariéru. Teď je vše jinak hráč, který prošel mimo jiné pražskou Spartou a zkoušel i zahraniční angažmá, působí v jiném slezském klubu, zamířil do Třince. A v novém působišti již odehrál třináct utkání, zaznamenal dvě branky a čtyři asistence.

Biegl byl odejit, znovu dostal šanci Vojtek

Radovan Biegl je gólman, který by mohl, zkušenosti opravdu rozdávat. Prožil v extralize boje o titul i řadu špatných chvílí. Teď se musí vyrovnat s další těžkou situací, nesplnil očekávání třineckých trenérů a musel mužstvo opustit. O uvolněné místo se strhla bitva. Výborně chytal mladík Lukáš Daneček, ale v posledních kláních dostává šanci tradiční jistota Martin Vojtek, brankář, který již několikrát ukázal, že je připraven naskočit do rozjetého vlaku a předvádět stabilní výkony.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Jaroslav Kracík i v příští sezóně v plzeňském dresu

Jeden z nejlepších extraligových nahrávačů loňské sezóny Jaroslav Kracík prodloužil v Plzni smlouvu o jeden rok. Kracík měl po loňské úspěšné sezóně už jednou nohou nakročeno do NHL, když jej chtěl do svých řad získat Columbus. Kracík však nedostal jednocestnou smlouvu, kterou požadoval, proto se rozhodl zůstat i nadále v plzeňském klubu. I letos však byl o Kracíka velký zájem ze zahraničí, ale rozhodl se ještě jednu další sezónu zůstat v klubu, kde vyrostl v oporu.

Na Kladně krutý výprask

Debakl, jaký Plzeň už dlouhá léta nezažila, si odvezla z Kladna z posledního kola před Vánoci. Západočeši však nastoupili do utkání dobře a už po necelé minutě se ujali zásluhou Divíška vedení. Pak se ovšem spustila kladenská lavina. Během první třetiny nastřílelo Kladno Plzni pět branek. Po čtvrté inkasované brance přenechal Roman Málek své místo Petru Ježovi. Ovšem než se plzeňská dvojka stačila zabydlet v brance, už lovila puk ze sítě. Ve druhé třetině střelecké hody pokračovaly a poslední, desátou branku vstřelil Plzni tři minuty před koncem Diviš.

Duba vychytal své bývalé spoluhráče

Dokonce dvojice explzeňských gólmanů se sešla ve Spartě. Tentokrát se do branky proti Lasselsbergeru postavil Tomáš Duba a chytal skutečně výborně. Za svá záda nepustil jedinou střelu. Všichni střelci si vylámali zuby a Pražané tak měli jednoduchou cestu za třemi body.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Sezóna 1995/96 byla premiérovým ročníkem severomoravského týmu, který do nejvyšší hokejové soutěže vstoupil pod názvem HC Železárny Třinec. Plzeň se poprvé s Třineckými utkala 3. října 1995 a Železáři doma Plzeňáky před 4520 diváky 5:4 přehráli. První gól vstřelil syn bývalého kouče Plzně David Trachta. Přestože tedy nefiguruje dnešní soupeř Lasselsbergeru v nejvyšší soutěži dlouho, odehráli spolu oba soupeři již přes pět desítek utkání.

Nevídaná série výher proti Třinci se Plzni podařila v minulých třech sezónách. Deset vítězství s jedním soupeřem v řadě, navíc všechna v základní hrací době, to je vizitka specialisty na lámání železa. Třinečtí byli zralí na psychiatra, teprve letos v únoru zlomili plzeňské prokletí. Pomohla jim k tomu špatná situace v západočeském týmu. Plzeň opustilo několik opor a v Třinci hrála den po domácím zápase s Libercem. Televizní utkání ukončilo, nebo aspoň přerušilo, plzeňský komplex třineckého mužstva. Ve vzájemných zápasech však mají pořád jasně navrch Západočeši.

Celková bilance Plzeň vs. Třinec
5529224179:170

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Třincem?V domácím prostředí došlo také ke dvěma měřením sil v play-off. Ze čtvrtfinále vyřazovacích bojů na konci sezóny 1998/99 postoupil Třinec, který poté prohrál až finále se Vsetínem. O rok později se však role vyměnily, byli to tehdejší keramici, kteří v poměru 3:1 na zápasy přešli přes Třinec do semifinále. Obě série byly velmi tvrdé, protknuté emotivními výroky.

Oceláři mají pověst útočného mužstva, s brejkovými choutky na hřištích soupeřů. To dřív nebyl styl, který by Plzni právě vyhovoval. Bilance na domácím hřišti to naznačuje. Ze sehraných šestadvaceti duelů vyhráli Třinečtí v Plzni osm, tedy skoro každý třetí duel. Na ledě Plzně se také urodily jediné dvě (!) remízy ve vzájemných zápasech.

První vzájemné utkání v letošní sezóně ukončilo osmizápasovou sérii výher Plzně na domácím ledě. Ve zmíněných osmi duelech dokázali Oceláři domácí obranu překonat pouze jedenáctkrát, 1. října však v plzeňské ČEZ Aréně zvítězili 4:1.

Jubilejní 100. gól do třinecké sítě dal 21. listopadu 2004 na plzeňském zimním stadionu Martin Straka.

Vzájemná bilance na plzeňském ledě
271629111:81