Plzeň míří do Liberce

V posledním utkání si Lasselsberger připsal další výhru na domácím hřišti. Hladce 4:0 porazil poslední Vsetín. Jenže utkání před fanoušky soupeře jsou tvrdším oříškem. Naposledy Plzeňáci neudrželi vedení ve Varech. Teď je navíc čeká hned dvojice těžkých duelu. K prvnímu z nich zajíždí do Liberce a tam se vyhrává jen těžko. Dva týmy to letos dokázaly. Budou Západočeši čtvrtí, kteří oloupí Bílé Tygry? Byl by to zázrak, keramikům se totiž proti Severočechům vůbec nedaří, v extralize je porazili naposledy 12. ledna roku 2003.

Utkání začíná v liberecké Tipsport Aréně v 17:00.

HC BÍLÍ TYGŘI LIBEREC
Postavení v tabulce - 1. místo, 70 bodů/ 37 zápasů, skóre 108:79
Aktuální forma - SPA - LIB 2:0, LIB - KLA 6:1, ZLI - LIB 2:4, LIB - PCE 2:3, VIT - LIB 1:3
Hvězdy týmu - Hnilička, Novák, Pletka, Šachl, Vaic

Tipsport Aréna již není neporaženou tvrzí

Nová aréna se stala Bílým Tygrům opravdu ideálním domácím prostředím. Od jejího postavení drželi Liberečtí na svém ledě neporazitelnost. O tuto jedinečnou sérii však již přišli. V této sezóně prohráli doma dokonce dvakrát, nejdříve 1:0 zvítězili hokejisté Třince a tři body si za konečný stav 3:2 připsali také hráči Pardubic. Bude Lasselsberger třetím do party?

Nejlepší obrana extraligy

Liberec se vyhřívá na prvním místě extraligy, kde má dvoubodový náskok nad druhými Českými Budějovicemi. Toto umístění si Bílí Tygři vydobyli především dobrou defenzivní činností. Je to však především díky výkonům Milana Hniličky, který stále dokazuje, že nepatří do starého železa. Rezervy má severočeský tým v útočné fázi. V kanadském bodování vyčnívá pouze Jan Víšek, který si svými výkony řekl o pozvánku do reprezentačního výběru pro právě skončený Channel One Cup. Za očekáváním jsou například výkony L´ubomíra Vaice, který se v loňské sezóně umístil na špici kanadského bodování extraligy.

Hvězda posledních dnů
Václav Pletka

Forvard, kterého známe hlavně z jeho třineckého působení se znovu dostal do střelecké formy. Patří k tahounům týmu, ale ani on nedokázal na Spartě vstřelit gól.

Statistiky Bílých Tygrů

Přestože jsou Liberečtí zatím na čelní pozici v extralize, jejich hráči první příčky v kanadském bodování soutěže sledují poměrně zdaleka. Nejvýše postaveným útočníkem je v tomto směru na 34. příčce v hodnocení produktivity Jan Víšek s 21 body za 9 branek a 12 přihrávek. Na pozici tabulkového lídra vynesla Bílé tygry především precizní obranná práce. Obrovskou jistotou zadních řad je protřelý reprezentační gólman Milan Hnilička. S úspěšností zákroků lehce pod 95 – ti procentní hranicí (94,55%) kraluje v této "disciplíně" ostatním brankářům.

Severočeši řešili otázku brankářů

Náhradní brankář Jiří Stejskal opouští dres Bílých Tygrů. Nejedná se však o odchod definitivní, jelikož branku prvoligové Kadaně bude hájit pouze v rámci střídavých startů. Bílí Tygři tak částečně vyřešili přetlak na pozici gólmanské dvojky. Příležitost ukázat se tak místo Stejskala dostane Michal Nedvídek, který se již brzy vrátí z MS dvacítek ve Švédsku. Ten bude taktéž jezdit na střídavý start do Jablonce, kde působil také Stejskal.

Na Spartě Liberec gól nevstřelil

Bílým Tygrům se nepodařilo navázat na dobré výsledky na hřištích soupeřů z minulých kol a ve šlágru kola nestačili na pražskou Spartu. Dokonce nevstřelili jedinou branku, Pražanům k třem bodům stačily dva zásahy. Druhou prohrou Libereckých byla soutěž fanoušků v přetahování lanem na ledě o sud piva - i tu vyhráli domácí.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
Postavení v tabulce - 13. místo, 46 bodů/ 37 zápasů, skóre 94:122
Aktuální forma - KLA - PLZ 10:4, SPA - PLZ 3:0, PLZ - TRI 6:2, KVA - PLZ 4:2, PLZ - VSE 4:0
Hvězdy týmu - Málek, Divíšek, Šindel, Matějovský, Fabuš

Předposlední porazil posledního

V posledním duelu v plzeňské ČEZ Aréně viděli diváci souboj posledních dvou týmů průběžné tabulky. Vsetín přijel se sestavou plnou mladíků, Valaši již totiž definitivně vzdali boj o vyšší příčky a smířili se s pozicí na chvostu. Lasselsberger tak byl jasným favoritem a svoji úlohu zvládl. V pohodovém tempu si Plzeňáci dokráčeli pro tři body, když se dvakrát trefil Matějovský, jednou Divíšek a Adamský.
Radek Matějovský
Radek Matějovský se raduje z vítězství

Málek vychytal druhou nulu

Mohlo by se zdát, že Roman Málek se v utkání se Vsetínem dočkal laciného shut-outu. Ale není to zcela pravda. Valaši měli několik nebezpečných příležitostí, zkušený mazák Stantien nabídl svým spoluhráčům několik pěkným přihrávek, ti je v čestný úspěch nepřeměnili. Proti stála plzeňská gólmanská jednička. Málek se dočkal zaslouženě druhé nuly v probíhající sezóně. Tu první zaznamenal v 5. kole, když vychytal střelce Pardubic a končné skóre bylo jako ve fotbale 1:0.

Kapitán se vrátil a dal dvě branky

Bojovník Radek Matějovský chyběl v posledních kláních svým spoluhráčům. V duelu se Vsetínem byl zpátky a bylo to znát. Zařadil se do druhé formace k Fabušovi s Kracíkem a hned se dokázal střelecky prosadit. Trefil se dokonce dvakrát. Nejdřív si svou důsledností vybojoval místo na brankovišti, počkal na odražený kotouč a uklidil do odkyté branky a poté prokázal dávku šikovnosti, když tečoval nahození Čakajíka. Hlasatel na stadiónu sice nejdříve oznámil jako střelce slovenského obránce, ale následně byl opraven - puk doputoval do sítě díky zásahu Matějovského hole, který zcela změnil dráhu puku a Štefl neměl šanci reagovat.

Minulé kolo
HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Netík (Kratěna), 60. Hlinka.
Liberec: Hnilička - Jiruš, Krstev, Čutta, Zíb, Rýgl, Žabka, Kočí - Vaic, Podkonický, Novák - Dušek, Plodek, Víšek - Čermák, Šachl, Pletka - Procházka, Pabiška, Hruška.

HC Lasselsberger Plzeň - Vsetínská hokejová a.s. 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 12. Divíšek (Vampola), 22. Matějovský (Vampola), 24. Adamský (Šindel), 48. Matějovský (Čakajík).
Plzeň: Málek - Cartelli, Čakajík, Benák, Derner, Dobrovolný, V. Čech, Martinec, Pulpán - Vampola, Divíšek, Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Zelenka, Kubalík, Šaffer.