NOTES#20: Po Super Six znovu do boje

Plzeň odehrála tři utkání v řadě na ledě soupeřů v nichž vytěžila pouhé dva body za vítězství v prodloužení na ledě pražské Slavie. Posledně utrpěla vysokou porážku 1:7 na ledě Vítkovic, se kterými svádi Plzeň boj o poslední místo v play off. Nyní do Plzně přijíždí tým z druhého konce tabulky. Famózní výkony HC Moutfieldu, jenž se nadechuje k spanilé jízdě pro vstup play off, dokázaly vyprodat domácí Budvar Arénu čtyřikrát v řadě, což je v základní části nový rekord extraligy. Plzni se desáté místo vzdaluje, Mountfield se naopak po dnešním zápase může dostat do čela průběžné tabulky extraligy.

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC MOUNTFIELD

41. kolo – úterý 16. ledna 2007 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Již dávno jsou pryč doby, kdy vybrané týmy hrály hokejovou obdobu slavné fotbalové Ligy mistrů. Tehdejší soutěž žádného věhlasu nedosáhla, stála tak trochu mimo zájem médií, diváků a nakonec i samotných klubů. Až v loňském roce jsme se dočkali myšlenky vzkřísit souboje mistrů jednotlivých lig. Turnaje Super Six se letos zúčastnila pražská Sparta, výsledky nikterak nenadchla a výkony jsme vidět nemohli, ani tentokrát žádná z českých televizí práva nezakoupila. A tak se můžeme jen domnívat, proč Žilina i díky gólu Michala Straky přehrála českého mistra.


HC MOUNTFIELD
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Statistikám vládne Hübl
Nejproduktivnějším Jihočechem je Viktor Hübl. Forvard, který do velkého hokeje vstoupil v litvínovském dresu a který působil také ve Slavii, hraje v Českých Budějovích již druhým rokem. A již loni byl velkou oporou, nasbíral pětatřicet bodů, z toho šestnáct gólů. Bratranec lirvínovského gólmana Hübla má však letos nakročeno ještě k impozantnějším číslům. Ve čtyřiceti odehraných zápasech již nasázel dvacet branek a čtrnáctkrát nahrál svým spoluhráčům. Devětadvacetiletý útočník se tak pohybuje v popředí tabulky střelců i nejproduktivnějších extraligových hráčů.

Příspěvek obránců je znát
I letos mají Budějovice ofenzivně laděné beky. Petr Gřegořek již nastřílel osm branek a právem je druhý nejproduktivnější obránce naší nejvyšší soutěže. Osmadvacetiletý zadák Mountfiledu se prosazuje hlavně při přesilových hrách, ve kterých na soupeřovy brankáře vysílá tvrdé a přesné rány.

Roman Stantien v Českých Budějovicích
HC Mountfield získal pro zbytek ročníku 2006 / 2007 obrovskou posilou. V nejbližších dnech by se jí měl stát sedminásobný extraligový vítěz a momentálně třetí muž kanadského bodování vsetínského klubu Roman Stantien. „Roman je nesmírně zkušený hráč. Jeho příchodem se navíc snažíme vyřešit složitou situaci na pozici centra,“ vysvětlil sportovní manažer českobudějovického klubu Jaromír Látal. Jihočeši v současnosti usilovně jednají se Vsetínem o datu, od kterého začne Roman Stantien na jihu Čech působit. „Děláme všechno pro to, aby naskočil už v pátečním šlágru proti Liberci,“ ujistil Látal. Jasné tak je, že diváci v ČEZ Aréně zkušeného forvarda v červeném dresu neuvidí.

Mountfield má problémy s marodkou
Nedostatek středních útočníků potkal Jihočechy ve finiši extraligového ročníku. U centra Václava Nedorosta se totiž opět vyskytly problémy s operovanými koleny, klub navíc čeká na to, jak lékaři rozhodnou v případě Ondřeje Veselého. Ten se možná bude muset podrobit artroskopickému zákroku. Šanci tak zatím dostanou mladíci, finálním řešením bude angažování Romana Stantiena.

Jihočechům skončila úspěšná série
Jihočeši stejně jako Plzeňáci neměli o víkendu volno ve Vítkovicích předehrávali utkání 48. kola. České Budějovice vyhrály čtyři zápasy v řadě, a tak cestovali na sever Moravy s velice dobrou náladou. Domů se však ve stejném rozpoložení rozhodně nevraceli. Na úvodní branku domácích sice ještě stačil v první třetině odpovědět Ondřej Veselý, během té prostřední ale Mountfield inkasoval hned třikrát, a to se pro něj po zbytek zápasu, jak se později ukázalo, stalo již přetěžkým oříškem.

Sestava z posledního utkání
Turek - Toman, Gřegořek, Posmyk, Vydarený, Vágner, Kutlák, Mucha, od 43. min. navíc Macháček - M. Hudec, V. Hübl, Brabenec - Kotrla, Vak, Veselý - Šimánek, Mertl, Sailer - Gulaš, L. Květoň, Hřebejk.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Ze Slavie si Plzeň přivezla letos první vítězství z prodloužení
Dalo by se říci, že v pražské Sazka Aréně nastoupila Plzeň ke svému existenčnímu zápasu. Západočeši museli za každou cenu přivézt domů body. Začátek zápasu vyšel nad očekávání dobře. Po první třetině Plzeň vedla 2:0 a trenér Slavie Růžička si musel po druhém zásahu vybrat oddechový čas. Do druhé třetiny však vstoupila špatně Plzeň, když nechala Slavii hned v úvodních minutách vyrovnat. Tentokrát si vybral oddechový čas trenér Kučera. Ve zbytku zápasu ještě oba dva týmy přidaly po jednom zásahu a muselo se prodlužovat. Když už se pomalu schylovalo k samostatným nájezdům, tak 12 vteřin před koncem prodloužení napřáhl od modré Benák a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Plzeň si tedy připsala letos první vítězství v nastaveném čase. Vítězství se cenilo dvojnásob, jelikož Plzeň dohrávala utkání jen se čtyřmi obránci. Lukáš Pulpán již delší dobu bojuje se zvýšenou teplotou, Maria Cartelliho ještě dopoledne vyřadila horečka. Stejný osud potkal i Lukáše Dernera, který byl dokonce připraven naskočit do utkání, ale nakonec vypadl ze hry. Další ránou byly obnovené srdeční potíže Milana Nedomy, zkušený bek naskočil jen ve třech střídáních. A aby smůly nebylo málo, pukem do obličeje dostal Jiří Dobrovolný. Ten však utkání s nateklým obličejem se sebezapřením dohrál.

Plzeň v letošní sezóně v nastaveném čase vybojovala jen 3 body
Pouhé tři body za jednu porážku v samostatných nájezdech a jednu výhru v prodloužení získala Plzeň letos v nastaveném čase. Po šedesáti minutách skončil výsledek nerozhodně jen ve dvou případech. To je jednoznačně nejméně ze všech týmů v extralize. Podobnou bilanci mají akorát čtvrté Pardubice, které prohrály všechna tři nastavení. Získaly tedy stejně jako Plzeň tři body. Nejvíce těží páté Karlovy Vary, které z jedenácti nastaveních vydolovaly 18 bodů, což je 27% z celkových 66 bodů. Plzeňské 3 body znamenají 5,9% z celkového počtu bodů. Poslední Vsetín v nastavení vydoloval 8 bodů.

Plzeň klíčový zápas ve Vítkovicích nezvládla
V předehrávce 42. kola přijela Plzeň na led Vítkovic, které jsou jedním z týmů, se kterými Plzeň bojuje o postup do play off. V případě výhry Západočechů, by se Plzeň dostala před svého soka a na desátou příčku by ztrácela momentálně jen dva body. Modrobílí zápas však vůbec nezvládli. V první třetině dostali tři góly. Stejný počet branek obdrželi i ve druhé třetině. Po šesté brance přenechal Málek své místo v brance Štelmachovi. Mladý plzeňský odchovanec už Málka letos vystřídal potřetí. Poprvé se postavil mezi tyče 5. prosince před domácím publikem. Málek vystřídal po páté brance, kterou inkasoval proti Pardubicím a Štelmach dochytal poslední třetinu bez obdržené branky. Po měsíci a dvou dnech dostal opět příležitost, když plzeňská jednička vystřídala po šesté brance, kterou inkasovala v Liberci. Štelmach dochytal zbylých deset minut a opět bez obdržené branky. A v úterý se Štelmach dostal do branky po šesté brance 23 minut před koncem zápasu. Tentokrát s čistým štítem však nevydržel. V 53. minutě jej překonal Krenželok. Štelmach tedy za Plzeň odchytal již 53 minut, v nichž inkasoval zatím jedinou branku. Plzeň si však z důležitého utkání ve Vítkovicích odvezla debakl 1:7.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Dva tradiční soupeři se stabilně setkávají v české extralize až na jednu výjimku každý rok. V první "české" sezóně nedokázala Plzeň Jihočechy ani jednou porazit, i s úroky však někdejší keramici Českým Budějovicím opláceli v sezóně 2001/02, kdy je čtyřikrát porazili. Ve vzájemných utkáních zaznamenali hned dva plzeňští hráči hattrick - Martin Špaňhel doma v září 1999 a Dušan Andrašovský venku před necelým rokem. Zajímavostí je, že už tři utkání skončila vítězstvím 1:0 pro České Budějovice. Další perličkou je to, že úplně první tři plzeňské branky proti tomuto soupeři v české extralize vstřelil Michal Straka. Vzájemná bilance hovoří pro Západočechy.

Celková bilance Plzeň vs. Č. Budějovice
6330924173:170

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Nejkrásnější vzpomínky na druhý vzájemný zápas téhle sezóny má Jakub Šindel. Plzeňský útočník pomohl domácím v výhře 5:3 hattrickem! Jeho tři góly spolu s trefou Fabuše zařídily obrat z 0:1 na 4:1. Pak vystřídal brankáře Turka Chábera, který za 25 minut pustil už jen Dernerovu střelu. Nedařilo se Nedorostovi, jenž byl na ledě u čtyř inkasovaných branek, zatímco plusový bod si nepřipsal ani jeden.

Pamětníci jistě nezapomenou na duel ze sezóny 1996/97. Ještě 55 vteřin před koncem celého zápasu Plzeň prohrávala 1:3, ovšem Jiří Kučera protlačil puk do sítě a snížil. 15 vteřin před koncem pak Tomáš Jelínek vyrovnal. Plzeň sice prohrála následující buly, ovšem Jaroslav Špaček, který přihrával na všechny góly v poslední minutě, nahodil puk na zadní mantinel a současný trenér Plzně Jiří Kučera potěšil tehdejšího kouče Marka Sýkoru, pro něhož to byl první zápas po návratu na plzeňskou střídačku, vítězným gólem. Nevídanému obratu nevěřícně přihlížel trenér Jihočechů Vladimír Caldr. Po zápase ani nedorazil do šatny, své mužstvo nechtěl vidět. „Bouchly mi saze,“ vtipně glosoval své rozpoložení.