NOTES#21: Podruhé doma, znovu vítězně?

Lasselsberger hraje podruhé za sebou před domácími diváky. V minulém duelu si poradil s druhými Českými Budějovicemi a opět se přiblížil postupu do play-off. Ztráta činí pět bodů a utkání se Znojmem opět napoví. V ČEZ Aréně se domácímu týmu tradičně daří, naposledy 5. prosince odcházeli diváci nespokojeni, od té doby si čtyřikrát vychutnali závěrečnou děkovačku.

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ZNOJEMŠTÍ ORLI

43. kolo – neděle 21. ledna 2007 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Rozlosování závěrečné čtvrtiny extraligy je pro Lasselsberger příznivé. Do konce základní částí zbývá deset kol a Plzeň bude hrát šestkrát před domácími diváky, postupně přivítá Znojmo, Litvínov, Kladno, Spartu, Karlovy Vary a Liberec. Jak v posledních kolech keramici dokazují, v ČEZ Aréně si umí poradit s každým soupeřem. Naposledy to odnesly v té době v tabulce druhé České Budějovice. Po skvělém výkonu proměněném v gólovou podívanou si Mountfield odvezl debakl 7:2. Dalším hostem Plzeňanů je Znojmo, které již letos jednou ze západu Čech odjelo s prázdnou. Jestli se bude historie opakovat napoví šedesát minut napínavého boje, který bude i střetem dvou týmů rvoucích se o play-off.


HC ZNOJEMŠTÍ ORLI
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Znojmu se venku nedaří
Moravané vcelku s přehledem zvládají domácí zápasy, ale na hřištích soupeřů předvádějí zcela jiné výkony. Mezi 13. a 26. kolem dokonce prohráli šest venkovních utkání v řadě. Až poté vydřeli výhru 2:1 na Spartě a od té doby ještě porazili Vsetín a zvládli i gólovou přestřelku na Kladně. Přesto nemohou být trenéři spokojeni. Sedmigólový debakl v Třinci měl být varováním, přesto se Znojemští museli sklonit i před Pardubicemi a Vítkovicemi, v těchto duelech dokonce nevstřelili jediný gól a konečné skóre bylo 4:0 a 2:0.

Ofenzíva zatím bezzubá
Znojemští letos vstřelili jen 92 branek a v této statistice je v extralize horší jen Vsetín. Ostatních dvanáct celků již překonalo stogólovou hranici. Od týmu, který k úspěchům táhne zkušený Jiří Dopita a ve svém středu má i další ofenzivní hrozbu v podobě Romana Erata, bychom čekali přece jen impozantnější bilanci. Jenže orli se vydali jinou cestou, spoléhají se na obranu, vždyť obdrželi jen 105 branek, což je o více než 30 méně než plzeňský Lasselsberger.

Nejvytíženějším gólmanem extraligy je Trvaj
Znojemští si letos zakládají na pečlivé defenzivě, za jejíž zády mají skvělého Jiřího Trvaje. Nejvytíženější gólman extraligy patří jak s průměrem 2,3 obdržených branek na zápas, tak s úspěšností zásahů přes 93% ke špičce celé soutěže. Gólman, který ochutnal hokejovou atmosféru také ve Vítkovicích a Třinci, nenechává nikoho na pochybách, kdo je v týmu jasnou brankářskou jedničkou. Náhradníci odchytali dohromady jen 260 minut. Zkušený Kameš, věčná dvojka Tuček i mladík Adamec tak zatím jen paběrkovali.

Jiří Dopita stále na scéně
Přestože se o exolomouckém centrovi v poslední době mluvilo spíše v souvislosti se stěhováním extraligového týmu ze Znojma do hanácké metropole, Jiří Dopita zaujme i svými výkony. Hráč, který se jindy naplno rozjíždí až v play-off prožil skvělý start sezóny a i ve finiši základní části patří ke střeleckým tahounům mužstva. Jeho 14 gólů sice převyšuje se 16 trefami Erat, ovšem hrající legenda českého hokeje má k dobru více asistencí, s 22 kanadskými body ovládl klubové statistiky. Navíc v tabulce pravdy – plus/ minus bodech má zápis +10.

Pucherova nesmazatelná stopa
Útočník Peter Pucher byl ikonou Znojemských orlů, přesto po sedmi letech „svůj“ tým opustil. Za orly odehrál 427 utkání, ve kterých vstřelil 129 gólů a připsal si 236 asistencí. Jelikož mu po sezóně končí smlouva, není vůbec jisté, zda se do Znojma nevrátí a nebude pokračovat v rozšiřování své bilance. Ač slovenský forvard již obléká dres Pardubic, stále je na třetí pozici ve statistice kanadského bodování jihomoravského klubu.

Gól, nebo ne?
Duel Znojmo - Sparta přinesl zajímavou situaci a přímými aktéry byli dva explzenští hráči – Aleš Padělek a Tomáš Duba. Klíčovým momentem zápasu, který byl diskutován snad ve všech sdělovacích prostředcích, byla sporná Padělkova dorážka z devětačtyřicáté minuty, která by Moravany v té chvíli poslala do jednobrankového vedení. Po Němečkově střele ležel odražený puk v brankovišti. Nejprve se po něm natahoval Dopita, ale v pádu ho nezasáhl dostatečně razantně. Přijíždějící Padělek ho zase trefil tak nešťastně, že putoval po čáře napříč brankou a zastavil se těsně za levou tyčí, kde ho rukavicí přikryl brankář Duba. Videorozhodčí prozkoumal tři záběry a nebyl si jist, zda kotouč přešel brankovou čáru, proto se stav neměnil. Veškeré protesty Znojemských během zápasu i po něm již nic nezměnily, zbyla jen zatrpklost a ukřivděnost.

Sestava z posledního utkání
Trvaj - Kříž, Jareš, Bičánek, Němeček, Kotaška, Chvátal - Selingr, Dopita, M. Růžička - A. Padělek, Haman, Tvrdík - Meidl, J. Svoboda, V. Říha (37. Beroun).


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Matějovský s Fabušem v Plzni prodloužili
S plzeňským útočníkem Radkem Matějovským je vedení západočeského klubu velice spokojeno. Nejen, že dostal důvěru v kapitánské céčko po Pavlu Trnkovi, ale mělo i velký zájem na prodloužení kontraktu plzeňského bojovníka ve svém klubu. "Zájem byl z obou stran a proto bylo jednání velmi rychlé," upřesnil prezident klubu Tomáš Král. Matějovský prožívá nejlepší sezónu kariéry, čímž si letos vysloužil i pozvánku do reprezentačního výběru.

Letošní posila Peter Fabuš také vedení nezklamal, proto mu rovněž bylo nabídnuto prodloužení smlouvy. Usadil se napevno v útoční formaci s Kracíkem a Matějovským a tato spolupráce mu zevně vyhovuje, jelikož je nejlepším střelcem modrobílých a čtvrtý nejproduktivnější hráč týmu.

Plzeň šokovala Jihočechy
Po krutém výprasku 1:7 ve Vítkovicích málokdo věřil v úspěch Plzně o dva dny později. Plzeň však vyrazila dech soupeři z jihu Čech, který měl myšlenky na tříbodový zisk a vyhoupnutí se do čela tabulky extraligy. Plzeň deklasovala HC Mountfield vysoko 7:2. Utkání zahájil v brance hostí Chábera, ale po šesté brance byl vystřídán Turkem. V prvním utkání na plzeňském ledě, které Lasselsberger vyhrál 5:3, naopak zahajoval Turek, ale byl vystřídán Cháberou. Plzeň stejný počet branek vstřelila naposledy téměř přesně před rokem. 10. ledna 2006 deklasovala stejným poměrem HC Rabat Kladno.

Petr Vampola specialistou na České Budějovice
K výhře nad Českými Budějovicemi přispěl i dvěma přesnými zásahy Petr Vampola. Dal by se tak nazvat specialistou na Jihočechy, jelikož v posledním vzájemném duelu v Budvar Aréně přispěl také jedním zásahem. Tři ze čtyř svých branek dal právě HC Mountfieldu. „Já bych to však nebral nějak zvláštně, že se mi daří proti Budějovicím. Spíš bych řekl, že jde asi o náhodu,“ řekl Vampola.

Sestava z posledního utkání
Málek - Cartelli, Čakajík, Benák, Derner, Pulpán, V. Čech, J. Dobrovolný, Mazanec - Vampola, Divíšek, Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Šaffer, Kubalík, Laš.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Znojmo spolu sehrály v historii samostatné české extraligy 29 zápasů. Nikdy se nepotkaly v play-off, bilance vzájemných zápasů je hodně vyrovnaná, včetně skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Znojmo
311421580:82

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Z patnácti zápasů dokázali Západočeši plně bodovat hned v jedenácti, pouze třikrát za sedm let svého extraligového působení dokázali Jihomoravané v Plzni zvítězit.

Poprvé 21. listopadu 2000, kdy přehráli domácí tým v poměru 3:1. Druhá výhra zůstane jistě dlouho v paměti Tomáši Dubovi. Bývalý gólman Plzně podal 30. prosince 2003 ještě ve znojemském dresu na plzeňském zimním stadionu jeden ze svých nejlepších výkonů a přispěl rozhodující měrou k výhře Orlů 2:1. Poměr střel činil 36:13, ovšem Duba v brance rozhodl. Do třetice se Jihomoravané v Plzni radovali 28. listopadu 2004, kdy se na západě Čech výborným výkonem prezentoval mistr světa z roku 2005 a bronzový olympionik z roku 2006 Tomáš Vokoun. Orli z Plzně "odlétli" s výhrou 3:0.

V sedmnáctém kole téhle sezóny Plzeňští doma porazili Znojmo 5:1. Dva góly dal Cartelli po přihrávkách Divíška, jednou si role vyměnili. Šindel asistoval u zbývajících dvou branek. Díky vysokému vítězství Západočeši ještě zvýraznili jednoznačné skóre z domácích zápasů – dohromady vstřelili dvakrát víc gólů než Jihomoravané.

Domácí bilance Plzeň vs. Znojmo
15111350:24