NOTES#22: Kdo si zachová šanci?

Těsnou prohrou v Pardubicích si Lasselsberger zkomplikoval stíhací jízdu za play-off, odstup na desátou příčku činí již sedm bodů. Jen o málo lépe na tom je litvínovský Chemopetrol. Severočeši si sice poradili s Karlovými Vary přesto také jen sní o vyřazovacích bojích. Páteční souboj hodně napoví o ambicích obou celků. Prohra může být těžkou ránou do postupových plánů.

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC CHEMOPETROL LITVÍNOV

45. kolo – neděle 26. ledna 2007 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně

Utkání Plzně s Litvínovem bude zajímavé nejen bojem přímo na ledě, ale zároveň se setkají zajímavé osobnosti na střídačkách obou týmů. Chemici totiž, stejně jako keramici v průběhu sezóny změnili složení realizačního týmu. Do funkce lodivodů žlutočerného korábu byli jmenováni Jaroslav Hübl a Petr Rosol, proti sobě tak najednou budou stát dva bývalí parťáci od reprezentační šestnáctky Kučera a Rosol. Dva extraligoví začátečníci v trenérské funkci si mohou popovídat o tom, jak těžké je jejich řemeslo. Vždyť jsou oba takřka ve stejné pozici, vzájemný souboj hodně napoví o tom, který z dvou bývalých excelentních útočníků bude blíž vytčenému cíly – postupu do play-off.


HC CHEMOPETROL LITVÍNOV
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Litvínov má play-off na dohled, ale bude to těžké
Chemici jsou v podobné pozici jako plzeňský Lasselsberger, stále koukají s odstupem na týmy, které okupují příčky zajišťující postup do play off. Litvínovští však mají ztrátu podstatně menší, je jen tříbodová. Chemici hrají v posledních osmi kolech čtyřikrát doma a doufají, že je výborná atmosféra Stadionu Ivana Hlinky dokáže dotlačit k cenným výhrám, přesto ani ty by na účast ve vyřazovacích bojích nemusely stačit. Chemopetrol musí uspět i na některém z výjezdů a to bude těžký oříšek. Kromě Plzně zavítá Reichlova družina ještě do Třince, na Slavii a do Pardubic.

Statistikám vládne Reichel
Nejproduktivnějším hráčem týmu je Robert Reichel. Forvard, který do velkého hokeje vstoupil v litvínovském dresu a který působil také ve NHL, přišel zpět do svého klubu, aby mu vrátil to, co z něj udělal – hvězdu a exkapitána reprezentace. Několikanásobný mistr světa a olympijský vítěz odehrál všech čtyřicet čtyři zápasů a nasázel již dvacet čtyři branek a sedmnáct jich připravil svým spoluhráčům. Pětatřicetiletý útočník se tak pohybuje v popředí tabulky střelců i nejproduktivnějších extraligových hráčů.

Obrana, ze které jde strach, ale...
Reichlův dlouholetý kamarád a parťák z národního týmu Jiří Šlágr taktéž okusil NHL a taktéž je olympijský vítěz. Jiří Šlégr je známý tím, že pro ránu nejde daleko a svoje gólmany brání před dotírajícími útočníky velmi bedlivě, tvrdě a agresivně. Každý tým by jistě měl velmi rád v kádru takového obranáře. Má to ale i svá mínus. Důrazný bek často oslabuje svůj tým a je třetím nejtrestanějším hráčem extraligy.

Tři vyrovnaní brankaři – jedničkou je Hübl
V roce 2004 získala Kadaň Jaroslava Hübla jako brankářskou dvojku. Ovšem brzké zranění tehdejší jedničky Petra Ježe pomohlo ke hvězdám právě litvínovskému odchovanci. Hned v prvních zápasech se chytil a dělal jedničku až do začátku letošní sezóny. To Litvínov řešil problémy s brankaři a tak si stáhl bratrance českobudějovického Viktora zpět. Hübl byl velmi vděčný, že se mohl vrátit do svého mateřského klubu v roli jedničky a chytil šanci za pačesy, v napínavém závěru základní části drží roli brankařské jedničky. Přitom konkurence není malá, na šanci čeká talentovaný mladík Fiala a naopak velezkušený Altrichter.

Souboj o krále Podkrušnohoří chemici zvládli
Úvod čtvrtého letošního souboje o vládu nad Krušnými horami vyzněl jednoznačně pro chemiky, kteří se chtěli rehabilitovat za debakl v Liberci. Litvínovští během dvaceti minut nasázeli soupeři tři branky a prakticky rozhodli utkání. V druhé části sice Karlovarští se střídajícím Lukášem Sáblíkem v brance výrazně ožili a přesilovkové branky Michala Dobroně a Františka Skladaného přinesly na led znovu napětí, přesto si již žlutočerná rozjetá mašina nenechala tři body ukrást. Další příležitosti Energie již vyšly naprázdno a naopak domácí v samém závěru skórovali počtvrté.

Sestava z posledního utkání
J. Hübl - Hranáč, Šlégr, Punčochář, Skuhrovec, Nikolov, Poživil - Kubinčák, Reichel, Prorok - Jenáček, Branda, Benda - Trávníček, Lukeš, Jánský - Bednařík, Kopecký, Sklenička.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Vladimír Hudáček se po sedmi letech vrátil do Plzně
Že Plzeň bere stále vážně boj o play off, dala najevo angažováním nové brankářské dvojky Vladimíra Hudáčka. Gólman, který v Plzni již působil na konci devadesátých, let, když tehdy kryl záda Dušanu Salfickému, přišel z ruského Novokuzněcku, kde mu vedení nečakně oznámilo, že s jeho službami nepočítá poté, co angažovalo lotyšského brankáře Peterise Skuhru. Ačkoliv to už vypadalo, že sezónu dokončí v druholigovém německém Landshutu, na poslední chvíli se dohodl s plzeňským Lasselsbergerem. "Petr Jež je z důvodu onemocnění mimo hru do konce sezóny. Nechceme po letošních zkušenostech s nemocemi a zraněními riskovat, že bychom se v závěru sezóny dostali do problému na postu gólmana, a tak jsme se rozhodli angažovat Vladimíra Hudáčka, aby kryl záda Romanu Málkovi. Jsem rád, že dal Vladimír na poslední chvíli přednost Plzni před nabídkou ze zahraničí," uvedl prezident klubu Tomáš Král.

Nová posila nastoupila už proti Pardubicím
Jelikož plzeňskou jedničku Málka trápily horečky, Hudáček se musel postavit do plzeňské svatyně hned v prvním zápase po jeho příchodu. Plzeň v Pardubicích svědomitě bránila. První gól přišel až krátce před koncem druhé třetiny a vstřelil jej bývalý plzeňský forvard Dušan Andrašovský. "Šel jsem v oslabení, Miro Hlinka mi to pěkně nahrál, nadvakrát jsem to tam dorazil,“ popsal svůj první gól proti klubu, kde léta působil. Jeho zásah byl v utkání, ve kterém vyhrály Pardubice 2:1, klíčový. Větší motivaci pociťoval, ovšem trému si nepřipouštěl. "Mám vždy smíšené pocity. Dneska se mi hrálo zatím nejlépe, nejméně jsem si připouštěl trému. Předtím jsem byl takový vyklepaný, dneska už to šlo,“ uvedl po utkání. Ačkoliv Plzeň v Pardubicích domácí tým přehrávala, bodu se nedočkala. Hrála útočnější hokej na úkor obrany. "Když chcete dát gól, musíte někde nechat otevřená vrátka. Chtěli jsme vyhrát," prohlásil těsně po zápase Vladimír Hudáček.

Sestava z posledního utkání
Hudáček - Cartelli, Čakajík, Benák, Derner, V. Čech, Pulpán, Nedoma, Dobrovolný - Vampola, Divíšek , Ludvík - Fabuš, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Šaffer, Kubalík, Laš.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Plzeň a Litvínov jsou dva dlouholetí extraligoví rivalové, dvě tradiční české hokejové bašty. A také dva vyrovnané týmy. Neustále se přetahují o vedení v dlouhodobé tabulce vzájemných zápasů. Momentálně má na svém kontě o dvě vítězství více Litvínov, kterému je zároveň celkem výrazně nakloněno skóre.

Celková bilance Plzeň vs. Litvínov
5020822148:162

Jak to bylo v domácích utkáních Plzně? Na vlastním ledě se Plzeňanům proti Litvínovu dlouho dařilo. Porážka 5. prosince 2000 byla na dlouhou dobu poslední, následující tři sezóny doma neprohráli. Ovšem v ročníku 2004/05 chemici na plzeňském ledě kralovali. Tým posílený slavnými odchovanci nejprve zvítězil v Plzni 2:1, poté si Lasselsberger povodil krutým způsobem – 7:1. A právě tyto prohry nakonec rozhodly, že si play-off zahrál Litvínov, pro který rozhodla lepší vzájemná bilance s Plzní. Nejvyšším vítězstvím Plzně nad Litvínovem na domácím ledě je výsledek 5:2.

Vzájemný zápas na plzeňském ledě na začátku minulé sezóny střelecky opanoval Aleš Padělek, který dal svůj první, druhý a třetí plzeňský gól, a tedy zároveň i premiérový hattrick. Nakonec Padělek zachraňoval alespoň bod s chemiky. Druhý zápas, na ledě Litvínova, Lasselsberger střelecky vůbec nezvládl a prohrál 0:4. Pak doma zvítězil 3:1 a nakonec venku podlehl Severočechům 4:5.