NOTES#25: Vyhraje Plzeň čtvrté derby?

Počtvrté a naposledy se v této sezóně potkají dva západočeské týmy. Plzni už tři kola před koncem jde jen o čest, naopak Karlovy Vary bojují o co nejvýhodnější pozici pro play-off. Prozatím všechna tři letošní klání vyhráli hráči z největších českých lázní. Plzeňáci nedokázali najít cest přes pozornou obranu a hlavně skvěle chytajícího Sáblíka. Povede se jim to při čtvrtém pokusu?

Utkání začíná v ČEZ Aréně v 17:30.

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC ENERGIE KARLOVY VARY

48. kolo – pátek 16. února 2007 – 17:30 v plzeňské ČEZ Aréně


HC ENERGIE KARLOVY VARY
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Vary udolali Spartu, jsou v play-off
Karlovarští nezačali zápas, který jim mohl zajistit účast ve vyřazovacích bojích dobře. Po první třetině prohrávali díky přesné střele Hlinky 0:1. Jenže během čtyř minut v polovině utkání strhli vedení na svou stranu a dvoubrankový náskok již nepustili. Snížení z Hole Vykoukala sice přineslo drama, ale nakonec bylo jen kosmetickou úpravou. Energetici si tak zajistili historicky první účast v play-off.

Přípravu překazila chřipka
Nejen nepřítomnost reprezentantů Skuhravého a Skladaného, ale především chřipková epidemie řádně zkřížila plány kouče Zdeňka Venery k přípravě na nejdůležitější zápasy sezony. Během reprezentační pauzy postupně zaplnili marodku Dobroň, Kristek, Brňák, Kloz, Procházka, Tvrdek, Zaťovič a Bauer. Namísto některých tréninků tak dostali energetici úkolem odpočinek na lůžku a pojídání vitaminů.

Straka se usadil, Gálik ani neohřál
Nedlouhé trvání mělo působení slovenského forvarda Martina Gálika v české extralize. Po čtyřech zápasech v dresu Energie, ve kterých si připsal jednu branku a dvě trestné minuty, se vrací zpět na Slovensko, kde bude působit v dresu týmu MHC Martin. Naopak své místo v sestavě si našel explzeňský Michal Straka, který spolu s Gálikem přišel z krachující Žiliny. Straka zatím v šesti zápasech zaznamenal dva kanadské body za branku a asistenci. V kolonce plus/minus bodů má jeden záporný bod.

Václav Skuhravý prodloužil smlouvu
HC Energie si udržela jednu ze svých největších osobností i pro následující extraligovou sezónu. V uplynulém týdnu totiž klub uplatnil opční právo na služby kapitána týmu a zároveň jeho nejproduktivnějšího hráče Václava Skuhravého. Centr první formace tak v karlovarských barvách setrvá dle prodloužené smlouvy minimálně do 30. dubna 2008. Václav Skuhravý patří k základním stavebním kamenům kádru energetiků, vyniká fyzicky náročným pojetím hry i velkou odolností. V posledních čtyřech sezónách totiž vynechal pouze jediný soutěžní zápas. Karlovarský kapitán je zároveň jediným karlovarským hokejistou, který se stabilně objevuje na reprezentačních akcích.

Josef Řezníček útočí na historický rekord
Karlovarský obránce Josef Řezníček, kterého dobře znají i plzeňští fanoušci, útočí na pozici hráče, který odehrál v československé a české nejvyšší soutěži nejvíce utkání v historii. Rekordu Ladislava Lubiny, v podobě 910 zápasů v nejvyšší soutěži, může však v letošní sezóně dosáhnout jen v případě úspěšného tažení Karlových Varů v play-off. A oproti původním informacím se až do vyřazovacích bojů posunuje i jubilejní devítistý zápas. Podle dvou nezávislých průzkumů, které provedlo hokejové oddělení České televize a společnost eSports.cz pod vedením redaktora Aleše Komínka, by měl Řezníček sehrát 900. zápas v prvním utkání případného play-off. Samozřejmě za předpokladu, že ve zbylých zápasech základní části nebude ani jednou chybět.

Sestava z posledního utkání
Sáblík - Ustrnul, Řezníček, Duben, Jiří Hanzlík, Brňák, Mudroch, Dobroň, Němec - Zaťovič, Chrenko, Kumstát, Straka, Milan Procházka, Košťál, Skuhravý, Tvrdek, Skladaný, Pech, Dvořák, Kristek.


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Mario Cartelli podstoupil operaci křížových vazů
Pilíř obranných řad plzeňského Lasselsbergeru musel na operační sál, kde se podrobil operaci kolena. Letošní sezóna tím pro něj definitivně skončila. Bolesti ho provázely od utkání s Českými Budějovicemi, kdy dostal do kolena náraz. Od té doby se bolest stále zvyšovala, až dosáhla nesnesitelné síly a Cartelli musel okamžitě podstoupit operaci. Stalo se tak v úterý Olomoucké nemocnici. Nyní jej čeká zhruba tříměsíční rehabilitace.

Oceláři vyhráli nad Lasselsbergerem
Po reprezentační přestávce se opět rozjela nejvyšší česká soutěž. Ve středečním čtyřicátém devátém kole přijela Plzeň na led třineckých Ocelářů, kteří usilují o poslední možná místa v play off. V nepříliš pohledném utkání měl Třinec po většinu utkání převahu. V první třetině se trefil Martynek, na začátku třetí části přidal druhou branku bývalý plzeňský forvard Juraj Štefanka. Už se zdálo, že Plzeň odjede domů bez jediné vstřelené branky, ale drama se na konci utkání přece konalo. Při power play v závěrečné minutě dorazil 27 sekund před koncem třetí třetiny Adamský Divíškovu střelu za Čechmánkova záda. Power play pokračovala i po vstřelené kontaktní brance, avšak zisk pro Plzeň už nepřinesla.

Sestava z posledního utkání
Málek - Dobrovolný, Čakajík, Benák, Mazanec, V. Čech, Pulpán - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vampola, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

19. září 1997 se začala psát historie vzájemných soubojů mezi Plzní a Karlovými Vary v rámci samostatné české ligy. Dlouho nemohli Karlovarští vybojovat první vítězství nad západočeským kolegou. Dočkali se až na vlastním ledě v březnu roku 1999, kdy porazili keramiky těsně 2:1. Vzájemná bilance ovšem přesto hovoří jasně ve prospěch Plzně. Kuriozitou jsou zápasy, které skončily nerozhodným stavem. Z celkových devíti remíz jich celkem čtyři skončily totožným výsledkem 4:4.

Celková bilance Plzeň vs. K. Vary
3919911116:100

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Karlovými Vary? Z devatenácti utkání jich pět skončilo remízou, tři z nich shodně 4:4. Čtyřikrát dokázali Karlovarští v Plzni plně bodovat. Poprvé na konci sezóny 2002-03, divoká přestřelka tehdy skončila vítězstvím Karlových Varů 6:4. Poslední dvě domácí porážky Lasselsbergeru se urodily v nedávné minulosti. V závěru minulého ročníku oslaben o řadu hráčů podlehl 3:4 a v aktuální sezóně prohrál 0:3. Celkově je bilance pořád příznivější pro domácí, kteří zvítězili celkem desetkrát.

Domácí bilance Plzeň vs. K. Vary
19105464:49