Konečně vítězství?

Jen dvě kola zbývají do konce základní části extraligy. Lasselsberger se naposledy představí v utkání na hřišti soupeře, míří do Vsetína. V souboji s posledním týmem tabulky chce jen vítězství, vždyť už je třeba ukončit narůstající sérii proher, počítadlo již je na čísle sedm. Valaši však nebudou chtít dát kůži lacino, mají sice notně omlazený kádr, přesto zvláště v domácím prostředí dokáží se soupeři držet krok. Kdo vyhraje souboj posledního s předposledním?

Utkání začíná na stadiónu Na Lapači v 17:30.

Poslední místo jasně obsazeno

Začátek sezóny nevypadal ze strany Vsetína špatně. Valaši byli jasným favoritem na obsazení poslední příčky, přesto dokázali potrápit řadu silných týmů, ale pak jim došel dech. V 21. kole ještě porazili na domácím ledě 2:0 Lasselsberger, ale do dnešního dne již dokázali jen dvakrát zvítězit, když si poradili s Třincem a Slavií. V neúspěšné sérii zeleno-žlutí dokonce zaznamenali hned devět utkání, ve kterých nevstřelili jediný gól.

Valaši se v reprezentacích neztratili

Valaši jsou sice na posledním místě extraligové tabulky, přesto měli více než symbolické zastoupení o nedávné pauze na reprezentačních akcích nejrůznější úrovně. Hned devět současných či nedávných hráčů HC Vsetín vyrazilo za reprezentačními povinnostmi a nebyl to jen dres České republiky, který na sobě tito hráči měli. Asi každý fanoušek zaznamenal start vsetínského odchovance Josefa Hrabala, toho času ve službách ruského Čerepovce, na Švédských hokejových hrách, ale největší účast měli Valaši na turnaji Polese Cup v běloruském Gomelu, kde se představili Guntis Galvinš, Janis Andersons, Lauris Darzinš a Armands Berzinš. Další zástupci Vsetína pak startovali v mládežnických kategoriích a představili se i v dresu Slovenska.

Ve Vsetíne dostává šanci mládí

Hned deset juniorů najdeme na soupisce Vsetína, to už dlouho extraliga nezažila. V poslední době řádí hlavně útočník Marek Knebl, který je nejproduktivnějším hráčem juniorské soutěže a pomalu začíná vystrkovat drábky i v seniorské soutěži. Proti Kladnu zaznamenal Knebl svoji první extraligovou trefu. Stejně tak další mladíci dokazují, že ve Vsetíně roste nová generace hokejistů. Právě na vsetínskou juniorku by v play-off mohli narazit stejně staří mladíci Plzně.

Stantien a Rob opustili potápějící se loď

Dva zkušení mazáci Luboš Rob a Roman Stantien již opustili Vsetínský tým, v závěru soutěže přesídlili do týmů, které mají jistotu postupu do play-off. Rob zamířil do Sparty, kde se setkal s explzeňským Zelenkou. Stantien se vydal pomoci zraněními zmítaným Českým Budějovicím. Nedávní spoluhráči se tak mohou letos ještě setkat, tentokrát ale jako soupeři ve vyřazovacích bojích.

Letos zatím úspěšnější Plzeň

První vzájemný duel se hrál hned den po odvolání trenérské dvojice Sýkora-Kampf a noví lodivodi Jiří Kučera a František Černý své angažmá zahájili ziskem tří bodů. Domácí Lasselsberger totiž ihned od začátku začal naplňovat roli favorita a kráčel za úspěchem. Valaši se sice hned třikrát dokázali domácím přiblížit na dostřel jediné branky, modrobílí ale pokaždé nalezli odpověď.
V druhém zápase se pro změnu radovali Valaši, v bojovném utkání bylo krásných akcí jako šafránu a branek ještě méně. Gólu se diváci dočkali až ve 38. minutě zásluhou domácího Sabola. Výhru ještě pět minut před koncem zpečetil Rob.
I třetí klání vyhrál domácí tým. Se po polovině první části se ujali vedení zásluhou šťastné branky Tomáše Divíška a o svém vítězství rozhodli na počátku druhého dějství, kdy se trefili za záda brankáře Martina Štefla hned dvakrát v rychlém sledu za sebou. V závěrečné části přidal poslední zásah nejlepší plzeňský hráč zápasu Radek Matějovský, a pečetil tak výhru 4:0. Druhé čisté konto sezóny si připsal Roman Málek.

Lukáš Martinec se dočkal první extraligovém trefy

Alespoň jeden z modrobílých byl po zápase Plzeň – Karlovy Vary v relativně dobrém rozpoložení. Junior Lukáš Martinec se totiž při svém pátém startu za "A-tým" poprvé zapsal do střeleckých statistik. "Je to nádherný pocit. Šel jsme na přesilovou hru, pan Černý už asi nevěděl, koho má postavit. Sám jsem se divil. Viděl jsem, že mám hodně prostoru, tak jsem zavřel oči a vystřelil," popisoval s lehkým úsměvem trefu, jež znamenala snížení na 3:4. Za premiérovou branku musí přispět do společné pokladny. "Ještě nevím, kolik to bude, maximálně si na zaplacení vezmu úvěr," smál se.

Minulé kolo

HC Vítkovice Steel - Vsetínská hokejová a.s. 5 : 2 (0:1, 1:1, 4:0)
Branky a nahrávky:
39. Tomášek (R. Procházka), 42. Krenželok, 45. Irgl (Vala), 57. T. Káňa (R. Procházka), 60. Jurečka - 17. Haluza, 32. Darzinš (Šmach).
Vsetín: Štefl - Michael Procházka, Bobček, D. Mocek, Šmach, Andersons, Pokora - R. Hubáček, J. Hruška, Haluza - Davídek, Sabol, Grill - Hrňa, Podešva, Därzinš.

HC Lasselsberger Plzeň - HC Energie Karlovy Vary 3:5 (1:0, 1:2, 1:3)
Branky a nahrávky:
13. Kracík, 25. Fabuš (Ludvík), 55. Martinec (Vampola) - 33. Pech (Tvrdek), 36. Pech (Němec), 49. Skuhravý(Kristek), 55. Skuhravý (Kumstát), 60. Kumstát (Skuhravý).
Plzeň: Málek - Dobrovolný, Čakajík, Benák, Mazanec, V. Čech, Pulpán, Martinec - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vampola, Kracík, Matějovský - Důras, Šindel, Adamský - Laš, Kubalík, Šaffer.