Na prohru chtějí mladíci zapomenout, ve Vítkovicích půjde o všechno

Po čtyřiceti minutách prvního utkání předkola play-off juniorské extraligy byl stav 2:1 pro Plzeň. Mladíci Lasselsbergeru tak měli nakročeno k první metě na cestě přes nebezpečné Vítkovice. Jenže devět minut na začátku posledního dějství vše změnilo. Západočeši nakonec prohráli 2:5. Ač po zápase neskrývali zklamání, myslí již na páteční odvetu. „Musíme to hodit za hlavu, ve Vítkovicích dál bojovat a uhrát lepší výsledek,“ vyhlašuje střelec první branky keramiků Martin Holý.

Zápasy předkola play-off jsu typické tím, že na sebe narážejí týmy, které se v průběhu ročníku nepotkaly. Mladí keramici tak šli do neznáma. Přesto právě úvod utkání jim vyšel. „Proti Vítkovicím jsme nikdy nehráli a nevěděli jsme jak proti nim hrát, takže jsme na ně vlétli a čtyřicet minut to šlo, i když jsme udělali některé individuální chyby a nebýt Dominika prohrávali jsme hned zkraje,“ hodnotí střelec první branky Martin Holý. Ani Severomoravané se však neztratili. Ač hráli na hřišti soupeře, působili aktivně. „Hodně nás napadali, nezalezli a to na nás platilo,“ potvrzuje jeden z tahounů týmu. Vyrovnaný boj v prvních dvou dvacetiminutovkách přinesl řadu šancí na obou stranách. Lasselsberger si zajistil vedení 2:1. „Honza Stránský mi hodil puk, já jsem sice špatně zpracoval, ale přesto nakonec propasoval puk skrz gólmana,“ popisuje druhý gól v utkání sám autor Tomáš Kubalík.

Kubalíkova trefa byla však byla poslední radost, kterou takřka pětistovka fanoušků v ČEZ Aréně zažila. „Říkali jsme si, že musíme hrát ze zajištěné obrany a nedostat gól, to se nepovedlo,“ vrací se Holý ke smloné 41. minutě, která otočila vývoj duelu. Souhlasí s ním Kubalík. „Špatně jsme do poslední třetiny vstoupili a soupeř toho využil,“ říká k situaci, kdy po pouhých třiceti sekundách posledního dějství hosté vyrovnali na 2:2. Pak sice mladíci Lasselsbergeru znovu zabrali, ale rozjetý soupeř se nedal. "Chtěli jsme se hnát víc do útoku, jenže pořád si přihráváme, kombinujeme až do branky a to je špatně. Musíme víc střílet,“ láteří v základní části nejproduktivnější Západočech. Pozastavuje se i nad přesilovkami, které v jednom z nejdůležitějších utkání sezóny vůbec nevycházely: „Kolikrát jsme ani nezavezli do pásma a nebo soupeř hned vyhodil.“ Když už se Plzeňáci do střelecké pozice probojovali, měli výtečného soka v hostujícím gólmanovi Voškrdovi. „Je to brankář reprezentační osmnáctky a chytá opravdu výborně. Je velký, pokryje branku a nevyráží puky,“ uznává spoluhráč z národního týmu kvality současného soupeře.

Minulost už zklamaní hokejisté nezmění, dívat se musí k nadcházejícím duelům v Ostravě. „Musíme to hodit za hlavu, ve Vítkovicích dál bojovat a uhrát lepší výsledek,“ přitakává Holý a přidává nástin taktického plánu: „Budeme hrát zezadu a čekat na brejky, buď to vyjde, nebo ne. Teď už nám nezbývá nic jiného než to zkusit.“ Motivace uspět je opravdu veliká, Plzeňáci nechají na ledě vše. „Pět let jsme v Plzni nebylo juniorské play-off, teď jsme konečně postoupili, ale chceme ještě výš,“ uzavírá hráč, který má před sebou poslední šanci s juniorkou uspět.