NOTES#1: Jde se na to!

P l z e ň - Dlouhých 206 dnů nebyl na plzeňském zimním stadionu k vidění extraligový hokej. Doufejme, že nová sezona, kterou pro Lasselsberger odstartuje souboj s Vítkovicemi, začně stejně dobře, jako skončila ta minulá. Pokud už si nevzpomínáte, tak Plzeňští v posledním kole předchozího ročníku porazili Liberec 8:4...

HC LASSELSBERGER PLZEŇ
vs.
HC VÍTKOVICE STEEL

1. kolo – pátek 14. září v plzeňské ČEZ Aréně

Před startem nové extraligové sezóny se na kluzištích i mimo ně událo spoustu věcí. Pojďme si alespoň trochu některé z nich připomenout. Původní plán pro letošní ročník počítal s patnácti hokejovými týmy. Bohužel však došlo k dalším problémům Vsetína a ten byl kvůli svým finančním dluhům nakonec z hokejové elity vyloučen. Dlouho se táhnoucí spor zatím nemá definitivního konce. Tým z Lapače zatím ani neví, jakou že to ligu bude v novém ročníku hrát, hráči se rozutekli po světě a budoucnost hokejového A-týmu v tomto městě je velmi ohrožena. Nový ročník O2 extraligy tak začne, co se počtu týmů týče, beze změn. Diváci se ale mohou těšit na nováčka z Ústí nad Labem, jehož ambice jsou pro novou sezónu jasné. Nehrát druhé housle a zůstat mezi hokejovou smetánkou. Jejich snažení může pomoci i nový model baráže o udržení. S vítězem první ligy se neutká tým na posledním místě extraligové tabulky, nýbrž týmy, které skončí na 11. až 14. místě po 52. kole se utkají mezi sebou a zachraňovat nejprestižnější ligu musí ten, na kterého zbude po vzájemných zápasech Černý Petr.
Další novinkou před letošním startem O2 extraligy bylo i znovuoživení letního poháru pod názvem Tipsort Hockey Cup. Jeho vítězem se stalo mužstvo Pardubic, které zdolalo ve finále tým Karlových Varů.
Jak si všechny týmy povedou během letošního ročníku O2 extraligy, teď nevíme, ale rozhodně se máme na co těšit, tak se na vše psychicky připravte, zanedlouho začínáme...


PLZEŇSKÝ ZÁPISNÍK
výsledky hráčské statistiky
aktuální sestava zajímavosti a aktuality

Plzeň přes léto posilovala

Klub ze západu Čech před letošní sezónou trochu pozměnil zavedené zvyky. Téměř s celým týmem podepsal smlouvu ještě před skončením uplynulé sezóny, a v Lasselsbergeru se tak přes léto vystřídalo pouze třináct hráčů. To je oproti minulým ročníkům téměř polovina. Jiří Kučera navíc v kádru uvítal posily zvučných jmen. Obranu vyztuží zkušení Stanislav Jasečko s Angelem Nikolovem a mladík Jan Dresler, do útoku se pak povedlo přilákat plzeňskému publiku dobře známého Michala Dvořáka a trojnásobného mistra světa Tomáše Vlasáka. Nejlépe placený hokejista týmu to ale nebude mít vůbec lehké, očekávání fanoušků jsou velká stejně jako tlak na jeho osobu. „Já jsem na podobný tlak zvyklý a doufám, že se mi s tím podaří nějak vyrovnat. Ale sám tu žádný zázrak udělat nemůžu. Úspěch musíme vybojovat jako tým,“ snaží se zachovat hlavu sám hráč. Plzeňský tým zaznamenal i několik odchodů. Z hostování se vrací do Kladna Vratislav Čech, do Ústí nad Labem přestoupili Adam Šaffer s Janem Heřmanem a tým opustili také Trnka s Hudáčkem a mladý obránce Pulpán.

Co bude povedená příprava znamenat v extralize?

Již dlouho platí, že povedená příprava vyústí v play-off. Bude tomu tak i letos? Lodivod plzeňského týmu Jiří Kučera je zatím pochopitelně s výsledky spokojen. Příprava na nový ročník extraligy začala již v dubnu a byla prošpikována atletickými i boxerskými tréninky. „Tým se výrazně změnil, má úplně jiný duch. S novými posilami se tu vytvořila parádní parta, kluci se semkli a chtějí úspěch. Jediné, čeho se bojím, jsou zranění,“ prozradil nám kouč. Lasselsbergeru se letní zápasy povedly na jedničku, ve dvanácti utkáních okusili hokejisté porážku pouze ve čtyřech případech, na domácí půdě neztratili ani bod a semifinále letního Tipsport Hockey Cupu jim uniklo pouze vinou horšího skóre. To nemohlo nechat chladnými diváky, o jejichž zájmu svědčí i to, že na novou extraligovou sezónu se prodalo více než dva tisíce permanentek, což je vzhledem k výsledkům z minulých sezón uspokojivý fakt. Navíc na přípravné zápasy chodilo hokejisty povzbuzovat pravidelně více než 1500 fanoušků.

Dobrý start zaznamenali mládežníci, vyrovná se jim A-tým?

Mladíci Lasselsbergeru zatím ve svých soutěžích hledají přemožitele jen velmi těžko. Povede si podobně i vlajková loď klubu, A-tým? Vše ukazuje, že je dobře připraven, a netrpělivě se čeká na zahájení extraligy. Již v pátek se dozvíme, zda modrobílí vstoupili do sezóny správnou nohou.


HC VÍTKOVICE STEEL
situace soupeře změny v kádru
předpokládaná sestava zajímavosti a aktuality

Vítkovice přes léto mohutně posilovaly

Loňský osud vítkovického týmu byl dost podobný tomu plzeňskému. „Vítky“ se nevešly ani do desátého místa, které by zaručovalo účast v předkole play off, takže jim sezóna skončila rovněž již 20. února. Vítkovický management měl tedy dost času na shánění nových hráčů, kteří by dovedli mančaft do play-off, a rozhodně zlanařil do svých řad velmi zajímavé posily. K reprezentačnímu brankáři Marku Pincovi přišel Martin Prusek, jenž má také zkušenosti s reprezentací, ale i s NHL, kde nastupoval v týmech Ottawy a Columbusu. Do Vítkovic přišel z ruského Petrohradu. Otázkou ovšem je, kdo ze zkušené brankářské dvojice bude zastávat roli jedničky. Další hráč s bohatými zkušenostmi z NHL připutoval z Plzně oklikou přes Malmö – Pavel Trnka. Ovšem největší posilu získaly Vítkovice z finského celku Kärpät Oulu. Je jím ostrostřelec Viktor Ujčík, jenž stejně jako Trnka nebo další posila Prorok v minulosti působil v Plzni. Během krátké západočeské anabáze v sezóně 2002-03 nastřílel v třiadvaceti zápasech dvanáct branek.

Zbyněk Irgl se vydal do Ruska

Loňskou sezónu táhl Vítkovice, stal se nejproduktivnějším hráčem týmu, ale klub do vyřazovacích bojů nedotáhl. Play-off si zahrál alespoň ve Švýcarsku, kde s týmem HC Davos slavil ligový titul. Ve finále nastoupil proti svému kamarádovi z Vítkovic Petru Hubáčkovi, jenž rovněž utekl do švýcarské ligy po skončení základní části české extraligy. Pro letošní sezónu si Irgla vyhlédli milionáři z ruské ligy, kde bude hájit barvy Lokomotiv Jaroslavle. Kromě něj z Vítkovic odešli Tomáš Káňa do St. Louis nebo Dresler s Janečkem, kteří posílili Plzeň.

V Tipsport Hockey Cupu byly Vítkovice spíše průměrné

Do staronového přípravného turnaje před sezónou Vítkovice sice vstoupily třemi výhrami v prvním triu zápasů. Záhy ovšem druhou trojici utkání prohrály. Navíc dvě výhry získaly nad Vsetínem, který již nastupoval ve velmi okleštěné sestavě. Dále Vítkovice sehrály ještě čtyři přípravná utkání, ve kterých pokaždé zvítězily. Nutno však podotknout, že to bylo dvakrát s prvoligovou Sarezou Ostrava, jednou s Havířovem a vysokou výhru 15:0 zaznamenaly v duelu s polským týmem JHK Czarne Jastrzebie.

Ostravané budou hrát na domácím ledě v přímém televizním přenosu pouze jediné utkání

Všechny extraligové kluby vyslaly do sídla České televize dva své hráče, aby natočily televizní upoutávku pro hokejové přenosy. Vítkovice však do Prahy nepustily ani Ujčíka, ani Burgera, kteří měli natočit televizní spot. České televize teda odvysílá jediné utkání Vítkovic na domácím ledě, které Česká televize podle smlouvy musí přenášet povinně. A důvod, proč Vítkovice nevyslaly do Prahy svá útočná esa? Podle prezidenta Vítkovic Františka Černíka to bylo kvůli špatnému počasí, Ujčík se stěhoval a Burger měl doma těhotnou manželku.


HISTORIE
VS.

bilance

hráči

statistiky

HISTORICKÁ BILANCE

Bilance vzájemných zápasů s Vítkovicemi je stále příznivější pro Plzeň, i když v minulých třech duelech zvítězily Vítkovice. Lasselsberger se radoval dosud naposled skoro přesně před rokem – 12. září 2006 přehrál svého soupeře 4:2, přestože dvakrát prohrával.

Celkem bylo sehráno 62 zápasů, ve kterých bylo zaznamenáno 27 výher Vítkovic, 7 remíz a 28 výher Plzně – z toho dvě v prodloužení. Skóre je příznivější pro Vítkovice.

Celková bilance Plzeň vs. Vítkovice
6228727163:184

Jak to bylo v domácích zápasech Plzně s Vítkovicemi? Mnozí fanoušci si jistě vzpomenou na utkání Plzně na vlastním ledě proti Vítkovicím v sezóně 1997/98, které skončilo velkým skandálem a bylo posledním v kariéře rozhodčího Paskera. Rozzuřený stadion tehdy způsobil půlhodinové přerušení utkání kvůli chybnému rozhodnutí hlavního arbitra, který připravil v závěrečně třetině Plzeň o vyrovnávací branku. Utkání skončilo nakonec 0:2.

28. 11. 1993 se na ledě Vítkovic do aktivního hokeje po autonehodě vrátil asistent trenéra Plzně Marka Sýkory Radek Kampf. Plzeň prohrála 0:3, ale Kampf byl vyhlášen nejlepším hráčem utkání.

24. 10. 1995 přišla na utkání s Vítkovicemi nejnižší návštěva za dobu působení Plzně v české extralize. Zápas shlédlo pouhopouhých 1887 diváků. Věrní fanoušci viděli remízu 1:1, branky stříleli Kucharčík a Vůjtek.