Rozhodla naše týmová hra, tvrdí Vampola

P l z e ň – Po dlouhých 206 dní se v plzeňské ČEZ Aréně nehrál extraligový mužský hokej a jak fanoušci, tak hráči se na zápas proti Vítkovicím velmi těšili. Přestože do utkání nevstoupili ideálně a po první dvacetiminutovce prohrávali 1:3, na své konto do tabulky si připíšou dva body za výhru na samostatné nájezdy. Velkou měrou se na výsledku podílela čtvrtá plzeňská lajna Důras, Vampola a Laš, která vstřelila dvě branky. “ Naše týmová hra, k níž podle mého každý přistoupil tak, jak měl, ukázala, že se tady v Plzni sešla super parta a že na to máme. Dva body jsme si tak nakonec zasloužili,“ tvrdí centr této lajny Petr Vampola.

Plzeňský Lasselsberger vstoupil do nového ročníku O2 extraligy pravou nohou, když na vlastním ledě zdolal Vítkovice 5:4 po samostatných nájezdech. Kouč hostů Miroslav Fryčer takový první zápas předpokládal. “Celých šedesát minut bylo vyrovnaných, následné prodloužení a penalty byly už o něčem jiném. Bylo vidět, že každý má takový ten elán a přemíru snahy, z čehož poté vyplývají chyby, kterých my jsme se bohužel dopustili více. Přece není možné, abychom utkání za stavu 3:1 pustili. Nakonec jsem ale spokojený s bodem z venku,“ řekl. V hodnocení vzájemného duelu se oba trenéři shodli. I lodivod Plzeňských Jiří Kučera označil závěrečné samostatné nájezdy za loterii. “Bylo to velmi těžké utkání, Vítkovice jako první mančaft, to je velké sousto. Na klucích jsem už od rána viděl, že jsou nervózní a první třetina tomu také odpovídala. V té druhé to už nás spadlo, hráli jsme hokej, na který jsme zvyklí, a bylo to vyrovnanější. Škoda jen, že Kuba Šindel netrefil minutku před koncem prázdnou branku,“ hodnotil. S výkonem jedné ze svých největších útočných hvězd – Tomášem Vlasákem – byl spokojený. “Všichni očekávali, že Tomáš přijde a dá tři góly. Plzeň přece nedělá on sám, je tady celé mužstvo. Myslím si ale, že Tomáš svůj úkol splnil, vstřelil branku při nájezdech,“ uzavřel Kučera.

Ve velmi dobrém světle se představila plzeňská čtvrtá lajna – Důras, Vampola, Laš. Hráli agresivně a vynucovali si chyby soupeřů, které dokázali přetavit ve dvě branky. Centr Petr Vampola byl dokonce vyhlášen nejlepším hráčem celého utkání. “Na utkání jsme se všichni těšili, však ta příprava byla už dlouhá. Nervozita se určitě projevila, nevěděli jsme, co od toho máme očekávat. Všichni jsme do zápasu vlítli po hlavě,“ hodnotil úvod utkání. Po první dvacetiminutovce, kdy domácí prohrávali 1:3, se podle jeho slov v kabině nekřičelo. “Řekli jsme si, že se uklidníme a to jsme splnili. Starší hráči řekli, co bychom měli hrát. My jsme se k tomu připojili a pak se správně nahecovali. Poté přišli trenéři, kteří nás také uklidnili,“ popisoval situaci v kabině. Z nelehké situace se Plzeňané vylízali a v poslední třetině dokonce útočili na plný bodový zisk, když právě Petr Vampola vstřelil čtvrtou branku domácích. “Naše týmová hra, k níž podle mého každý přistoupil tak, jak měl, ukázala, že se tady v Plzni sešla super parta a že na to máme. Dva body jsme si tak nakonec zasloužili,“ pokračoval. I toto utkání potvrdilo slova, které se z modrobílé kabiny o přípravě hrnula jako na běžícím pásu – že Plzeňané mají čtyři vyrovnané pětky, z nichž každá dokáže rozhodnout zápas. “Naše pětka musí těžit z každé chvilky, co je na ledě. Snažíme ses hrát agresivní hokej a náš výkon tomu odpovídal. Všechny formace hrály po první třetině dobře a také se všechny prosadily,“ uzavřel Vampola.

Jaroslav Kracík v desáté minutě jako první Plzeňák rozjásal domácí publikum v této sezóně. Přesnou prudkou ranou poslal puk za Pruskova záda. Na tiskové konferenci ale přiznal, že si v průběhu utkání vzpomněl na nepovedená utkání z minulé sezóny. “Začali jsme úplně špatně. Celou dobu jsem ale věřil, jako věřím pořád, že už je tu situace jiná, že makáme pořád stejně. Přineslo nám to ovoce v podobě vyrovnání,“ pochvaloval si další šikovný centr. Přestože v předchozím ročníku platil spíše za špílmachra, který branky připravuje pro své spoluhráče, v tomto utkání ale nekompromisní střelou překvapil výborného Pruska. “Bylo to už takové dlouhé střídání a Míša (Dvořák) mi to nahrál do strany a já musel vystřelit, k brance už bych asi nedojel. A padlo to tam,“ “popisoval. I on byl se dvěma body spokojený, i když také vzpomněl neproměněnou šanci z poslední minuty třetího dějství. “Ale Kuba pak dal ten nájezd, takže to napravil,“ smál se.

Jedna z velikých posil do nového ročníku extraligy, Tomáš Vlasák byl se startem týmu do sezóny 2007/2008 spokojený, na svou osobu ale seslal kritiku. “Sám se sebou moc ne, šel jsem do toho až moc a vlastně udělal tu chybu v přesilové hře, po které padl vítkovický druhý gól. Naše lajna sehrála takové průměrné utkání, ale ostatní lajny to zvládli za nás,“ řekl. Jako už v přípravě, tak i v úvodním kole extraligy se postavil do středového kruhu jako exekutor samostatného nájezdu. A byl opět úspěšný! “Věřil jsem v to, že utkání můžu rozhodnout. Konec dobrý, všechno dobré. Snažím si nepřipouštět to, že se o mně pořád píše, jak proměňuji nájezdy. Určitě přijde doba, kdy to tam padat nebude. Dokud to jde, jsem za to rád,“ pokračoval Vlasák. S Jiřím Kučerou se domluvil, že pojede jako třetí, přestože v dřívějších zápasech figuroval na prvním místě seznamu nájezdů. “Asi bych nikdy trenérovi neřekl, že nepojedu. Dneska jsem ale ještě vydýchával to poslední střídání z prodloužení,“ s úsměvem prozradil. Jedna z věcí, na které je v Plzni v ČEZ Aréně spolehnutí, je hlasitá divácká kulisa, která nezaostala za svou pověstí a hnala domácí po celé utkání. “Já jsem věděl, jak super fanoušci tady jsou. Ač můj výkon nebyl úplně ideální, jsem rád, že se to takhle povedlo. Fanouškům tedy děkuju a doufám, že nás budou chodit podporovat i dál,“ vysekl na dálku poklonu modrobílým příznivcům.