Laciné góly nás sráží, zlobí se Málek

P l z e ň – Hokejový Lasselsberger stále v sezóně 2007/2008 nepoznal na svém ledě přemožitele. Dalším týmem, který z horkého plzeňského ledu odcházel se sklopenou hlavou, se stal HC Geus Okna Kladno a to po porážce 4:5 na samostatné nájezdy. Adrenalinového zakončení zápasu se diváci v ČEZ Aréně dočkat nemuseli, kdyby domácí uhlídali alespoň jedno ze svých vedení. „Vstřelili jsme gól, pak jsme lacině inkasovali... to nás zbytečně sráží,“ zlobil se jeden z hrdinů v plzeňském dresu Roman Málek.

Plzeňský tým si na své konto další dva body po výhře nad kladenskými hokejisty. Přestože domácí třikrát vedli, nakonec zachraňovali alespoň remízu po základní hrací době. Hosté se vždy dokázali rychle vrátit do zápasu a Tenkrát dokonce v závěrečných minutách poslal kladenské do vedení. „Nelíbila se nám první třetina, ve které jsme hráli špatně. Ve druhé jsme se již zvedli, vyrovnali hru, někdy byli i lepší. Bohužel v závěru třetí třetiny nás rozhodčí nepustil do pěti a penalty, to už je loterie,“ hodnotil kladenský kouč Petr Kasík. Plzeňský asistent František Černý se ve svém rozboru utkání nejvíce věnoval třetí dvacetiminutovce. „Hlavně kvůli častému vylučování to bylo hodně roztahané, hrálo se pořád nahoru, dolů a nakonec tam padlo i hodně branek. Teď jsme rádi za dva body, když jsme asi minutu před sirénou inkasovali branku na 3:4,“ řekl. I v minulém domácím utkání se rozhodovalo až v samostatných nájezdech, za Plzeňské se do středového kruhu postavila stejná trojice, jako minulý pátek proti Vítkovicím – Šindel, Fabuš a Vlasák. „Těmto hráčům jsme prostě věřili. Peter Fabuš sice gól proti Vítkovicím nedal, ale z tréninků víme, že nájezdy proměňuje. O Jakubovi a Tomášovi netřeba hovořit, to jsou excelentní střelci, kteří mají navíc i výhodu, že jsou oba praváci,“ vysvětloval Černý.

Svou pověst skvělého střelce v utkání proti Kladnu potvrdil Peter Fabuš, na jehož konto přibyly čtyři kanadské body za branku, dvě přihrávky a rohodující proměněný samostatný nájezd. „Utkání bylo těžké, všichni to museli vidět. Kladno dobře bránilo a vždycky, když jsme vstřelili branku, dokázali vyrovnat. Kdybychom snad odskočili na rozdíl dvou branek, mohli jsme brát i body tři,“ hodnotil. Trenérské duo Kučera, Černý před zápasem sáhlo do sestavy, když právě Fabuše prohodilo s dalším křídlem Dvořákem. „Je to možné, že mi to pomohlo a já pevně věřím tomu, že se to i v dalších utkáních prokáže,“ doufá Fabuš. Přestože při posledním samostatném nájezdu branku nevstřelil, jako jeden ze trojice exekutorů se puku ujal i tentokrát. „Cítil jsem důvěru od trenérů a já jsem také věřil, že už to tam musí spadnout. Jsem šťastný, že se to povedlo,“ pokračoval.

Jedním z hrdinů čtvrtečního televizního utkání byl bezesporu i brankář domácích Roman Málek. “Skoro celý zápas se mi chytalo dobře, až tedy na tu třetí třetinu, kdy jsme dostali tři branky. Mohli jsme vyhrát i tříbodově, což bohužel nevyšlo,“ hodnotil ze svého pohledu. Dodal také, že na jeho názor inkasuje Plzeň příliš mnoho gólů, což by se dalo napravit tím, kdyby tým začal hrát více odzadu. “Je teprve třetí kolo, klidně teď můžou přijít tři vychytané nuly. Dělám pro to maximum a věřím, že s poctivostí se všechno dostaví. Máme teď čtyři body, zaplaťpánbůh za ně, horší by bylo, kdybychom třikrát prohráli 1:2,“ snadno hledal poztiva. Naopak nespokojený byl s tím, že Plzeň neudržela vedení po delší dobu. „Vstřelili jsme gól, pak jsme i docela lacině inkasovali… to nás pak zbytečně sráží,“ zlobil se. Potvrdil pak také slova, která se z kabiny ozývala před zápasem, že na nepovedená utkání z minulé sezóny nikdo navazovat nechce. „Loni nám to samozřejmě moc nešlo, sice jsme hráli zase v televizi, ale nikdo si to už nepřipouštěl,“ uzavřel.

Václav Benák třicet sekund před sirénou dokázal utkání posunout do prodloužení. Svědomitý bek ale svou ránu nepřeceňoval. „To nebyla ani střela, jen jsem do toho plácnul a ono to přes hokejku spadlo do branky. Prostě šťastný gól pro nás,“ smál se. Plzeň se tedy raduje z dvoubodového zisku, ale naopak ji může strašit čtyřka v kolonce inkasovaných branek. „Mezi beky si nenadáváme, já si totiž myslím, že to jenom na obráncích neleží. Měli by nám více pomáhat útočníci. Celý herní projev je ale příliš upracovaný, všichni totiž máme v hlavách, že všechno je postavené na jedné chybě a to nás svazuje,“ myslí si. Hlavní rozdíl mezi přípravou a ostrou soutěží vidí v hlavách samotných hráčů. „Teď všichni moc chceme a ono se to jako na potvoru nedaří. Ale věřím, že se vše zlepší k všeobecné spokojenosti,“ zakončil.