Pokračuje boj o další body, vyhlašuje Důras

Plzeň - Tak jsme se všichni dočkali. Na konto Lasselsbergeru letí první tři body v ročníku O2 extraligy! Loňský stříbrný tým - HC Moeller Pardubice - modrobílí porazili 2:0 a mohli si tak se svými fanoušky vychutnat tu pravou chuť z vítězství. Hosté se již dlouho trápí a prokletí nezlomili ani v Plzni. Nepomohl jim ani výborný výkon uzdraveného gólmana Lašáka. „Nevím, jestli on byl tou překážkou, nebo jestli jsme to nebyli my sami. Chytal dobře, to se mu musí nechat. My se od tohoto výkonu určitě odrazíme a jedeme bojovat o další body,“ vyhlašuje Michal Důras.

Rozuzlení dlouho bezbrankového utkání přinesla čtyřiačtyřicátá minuta, kdy se v rozmezí pouhých deseti vteřin radovali Divíšek a Důras. Z Miloše Říhy, hlavního kouče hostů, po utkání sálalo zklamání. „Přestáli jsme tlak Plzně během prvních pěti minut, pak jsme byli lepší. Vytvořili jsme si šance, a dokonce nastřelili i tyčku. Kdybychom vstřelili branku, domácí by ještě více znervózněli. Ale bohužel. Už jsme 120 minut nedali gól, sedí to na nás.Musím však pochválit Janka Lašáka, chytal výborně,“ hodnotil trenér Východočechů. Jiří Kučera si na střídačce určitě oddechl, optimismem ale po prvním tříbodovém vítězství neoplýval. „Na výhru jsme museli čekat devět kol a přišla po vyrovnaném utkání. To, co se nám stalo s Litvínovem, že jsme inkasovali dvě branky během okamžiku, se teď obrátilo. Ale takový už je hokej. Rozhodlo to, že jsme vstřelili góly narozdíl od utkání v Třinci, kde jsme snad měli ještě větší šance,“ řekl Kučera.

Bezesporu hlavním hrdinou nedělního večera byl Roman Málek. Uzdravený mág z plzeňské branky si několikrát vysloužil bouřlivé ovace více než pěti tisíců diváků. A dokonce si pohlídal i první čisté konto v sezóně! „Teď jsem strašně rád. Nula na mém kontě, to je taková ta třešnička, důležitější jsou tři body. Myslím, že jsme viděli těžké utkání a my jsme si výhru vybojovali,“ hodnotil uplynulých šedesát minut. Zároveň ale svůj výkon nijak nepřeceňoval. „Pořád se mluví o nějakém štěstí, my jsme ho dneska měli. V první třetině nedaly Pardubice dvakrát do prázdné branky, to alespoň mně hodně pomohlo. Dlouho to bylo 0:0. Kluci tam pak dali dva rychlé góly, hlavně ten Michalovo je poslal do kolen,“ nezapomněl pochválit spoluhráče. V minulých domácích utkání inkasoval dohromady šestnáct branek, proto Pardubicím nepustil ani jednu střelu. „O nulu jsem se nebál. Říkal jsem si, abychom hlavně nedostali kontaktní branku někdy brzo, protože pak by to bylo hodně těžký. Kluci obětavě skákali do střel, hodně mi pomohli. O důsledné obraně si říkáme každý zápas, ale předtím to nějak nevycházelo. Třeba se to teď obrátí k lepšímu,“ věří. Podle slov východočeského kouče měla Plzeň ulehčenou situaci, Pardubicím se prostě nedařilo. „My jsme hlavně odehráli výborný zápas. Jestli byl někdo nemohoucí, to nás vůbec nemusí zajímat. Odehráli jsme šedesát minut jak směrem dozadu, tak směrem dopředu skvěle. A to, co tady někdo říká, není pro nás nijak důležité,“ reagoval. A jeho zdravotní stav? „Cítím se lépe, pravděpodobně mi pomohla ta zápasová pauza,“ hlásí dobrou zprávu pro všechny plzeňské příznivce.

Martin Čakajík statečně bojoval proti rychlonohým pardubickým útočníkům a v drtivé většině i úspěšně. Na Málkově nule má jistě svůj podíl. „Chtěli jsme hrát více odzadu, věděli jsme, že Pardubice hrají na brejky. Mají šikovné útočníky, kteří se dokážou prosadit,“ jmenoval jeden z hlavních bodů plzeňské taktiky. Stejně jako Roman Málek výsledek a s ním spojený výkon nepřeceňoval. „Udělali jsme tam nějaké chyby, ale to se stane v každém zápase. Měli tak dvě, tři vyložené šance, jinak jsme si je ale pohlídali.“ 1:4 a 2:0. Takový je přehled víkendových utkání modrobílých. Dva naprosto rozdílné výsledky. Přesto Čakajík říká, že žádný extrémní nápor na psychiku nezaznamenal. „Tlak bude vždycky, protože tento klub má nejvyšší cíle. Dokud se budeme pohybovat kolem osmého místa, klid nebude. Bylo by fajn, kdybychom se usadili okolo šesté pozice. Nicméně, zápas v Třinci jsme si museli rozebrat. Tam rozhodlo to, že jsme žádnou z přesilových her nevyužili. Dnes jsme je naopak ubránili,“ viděl v produktivitě hlavní rozdíl těchto dvou utkání spolehlivý bek.

Druhý gól Michala Důrase de facto rozhodl o vítězi. Pardubice pak měly situaci velmi ztíženou, i přes možnosti po plzeňských faulech nedokázaly ani snížit na rozdíl jedné branky. „Opět jsme šli do zápasu s tím, že chceme tři body. To nebylo nic nového oproti minulým domácím utkáním. Dneska jsme si řekli, že budeme hrát tak, aby tři body byly, a konečně se to podařilo,“ pochvaloval si rychlý forvard. Jeho již zmiňovaný gól zlomil sebevědomé hosty hlavně tím, že padl bezprostředně po úvodní brance utkání. „Péťa Vampola vyhrál dobře buly dozadu, Venca Benák to nastřelil a přede mnou obránce, myslím, že to byl Snopek, trošku zaškobrtnul. Já jsem měl rychlost, on už pak o mně nevěděl. Tak jsem mu nadzvednul hokejku a prostě to tam poslal. Naštěstí to tam prošlo,“ do detailů popisoval jeden z rozhodujících momentů utkání. Dlouho se ale hrálo bez branek a uzdravený pardubický Lašák statečně čelil početným střeleckým pokusům domácích. „Nevím, jestli on byl tou překážkou, nebo jestli jsme to nebyli my sami. Vždyť některé šance po gólu už volaly dřív. Chytal dobře, to se mu musí nechat. Oni ale prohráli, dostal dva góly,“ s úsměvem shrnul. Další utkání čeká modrobílé na Moravě, přesněji na ledě Zlína, který naposledy doma prohrál s pražskou Slavií vysoko 2:7. „Těžko říct, zda je to dobře, nebo špatně. My se ale od tohoto výkonu určitě odrazíme a jedeme bojovat o další body,“ vyhlásil Důras.