Tušil jsem, že mi Benák nahraje, řekl k vítěznému gólu Důras

Plzeň - Dvě výhry v řadě a navíc bez jediné inkasované branky přilákaly do plzeňských ochozů letos nevyšší návštěvu namlsaných plzeňských fanoušků. V pátečním duelu proti Slavii Praha o drama nebyla nouze. Plzeň v polovině utkání prohrávala o dvě branky, ale bojovným výkonem se ji podařilo vyrovnat a v prodloužení rozhodl utkání Michal Důras, jenž má nyní famózní formu, když vstřelil v posledních třech vítězných utkáních čtyři branky. “Teď se nemáme čeho bát, porazili jsme tři silné soupeře a v neděli jdeme na Liberec, burcoval po utkání šťastný střelec.

Téměř dva roky se nepodařilo Plzni vyhrát tři utkání v řadě. Nyní se dočkala. Navíc všechny tři zápasy nad týmy, které patří dlouhodobě ke špičce extraligy. V pátek se Plzeň střetla proti Slavii, která je postrachem soupeřů na venkovních kluzištích, kde se ji daří ze všech týmů nejvíce. Plzeň však jde výkonnostně nahoru, což potvrdila dvěma výhrami bez jediné inkasované branky proti Pardubicím a ve Zlíně. Výkonnostního vzestupu Lasselsbergeru si všiml samozřejmě trenér Slavie Praha Jiří Kalous. “Plzeň je nyní v laufu, což dnes potvrdila. Bylo to pro nás velice těžké utkání, ve třetí třetině nás Plzeň dostala do velkého tlaku a zaslouženě vyrovnala. Celkově měla ze hry více Plzeň, uznal kvalitu modrobílých Kalous. Trochu překvapivě se do branky „sešívaných“ nepostavil Adam Svoboda, nýbrž jeho náhradník Vitali Taskinen. “Svoboda utrpěl zranění z našeho posledního utkání s Libercem. Pod lapačkou utrpěl šrám na ruce, který si vyžádal šití a dnes mu to ještě nedrželo pohromadě, takže dostal příležitost Taskinen, který nás v určitých fázích podržel,“ zhodnotil Kalous výkon finského gólmana.

Plzeň po úvodní třetině, ve které vstřelila jedinou branku, prohrála druhou část 1:3 a to se zjevně nelíbilo jen divákům. “Hned v první minutě druhé třetiny jsme udělali chybu, Slavia vyrovnala a to ji nastartovalo. Je však důležité,. Že za stavu 1:3 jsme se nesložili. Kontaktní gól nám velice pomohl,“ oddychl si trenér Lasselsbegeru František Černý.

Největší letní posila Plzně Tomáš Vlasák nastoupil proti klubu, se kterým se nerozcházel v nejlepším. Mohl by být přemotivovaný, aby dokázal bývalému zaměstnavateli, jakou udělal chybu, když jej propustil. Podobné řeči však odmítá. “Vypsal jsem sice před zápasem nějaké prémie, ale dnešní duel jsem se snažil nevnímat nijak prestižně. Nemá cenu být přemotivovaný,“ uvedl Vlasák. V nové sezóně se však střelecky trápí. Zatímco v přípravných zápasech nenechával o svých kvalitách nikoho na pochybách, v lize ještě ani jednou nedonutil soupeřova gólmana lovit puk ze své sítě. “Už nevím, co bych měl pro gól udělat více. Budu dál poctivě makat a doufat, že se ke mně dostane nějaký odražený puk. Tak dlouhé čekání na první gól zažívám poprvé a nevím, jak z toho ven. Možná poslední dobou postrádám klid a pohodu v koncovce. Ale je hlavní, že góly dávají jiní a Plzeň vyhrává,“ snaží se Vlasák zachovat optimistický pohled.

Již několikátý zápas po sobě patřil mezi nejlepší hráče v utkání Petr Vampola. Marku Lašovi přihrál na důležitý kontaktní gól. “Jsem spokojen, že se teď daří mně osobně i týmu. Dáváme góly celá naše pětka a hlavně Michal Důras, který se teď rozstřílel<“ uvedl plzeňský útočník. Bezprostředně po vstřelené brance, kterou vypracoval, se po něm ohnal Radek Duda. “Já o Dudovi vím, že neumí občas udržet nervy na uzdě a provokuje. Chtěl jsem ho tedy taky vyprovokovat. Když však dostali góla, dal mi jednu svižnou a my jsme za to hráli přesilovku,“ vyprávěl vesele Vampola.

Michal Důras, který pookřál a sází jednoho góla za druhým, mohl sám vyrovnat už daleko dříve při vlastním oslabení. “Tu velkou šanci jsem si dost vyčítal. Mohli jsme vyrovnat na 3:3 o dost dříve a měli bychom pak ještě dost času, abychom výsledek zvrátili do šedesáté minuty,“ litoval neproměněné šance Důras. Reparát ovšem složil v prodloužení, ve kterém Plzeň pokračovala v drtivém tlaku, který si vypracovala již ve třetí třetině. “Benák je hráč do kombinace a já jsem tušil, že mi puk ještě pošle,“ děkoval plzeňskému obránci Důras. Ovšem ve druhé třetině hře jasně dominovala Slavia. Málka donutila k osmnácti zákrokům, kdežto finský gólman Taskinen mohl vděčit svému severskému původu za to, že nezmrzl na ledě, jelikož ho mohl zahřát jediný zákrok, který musel ve druhé třetině absolvovat. “Naše druhá třetina byla úplně nejhorší naší třetinou od začátku sezóny. Asi jsme si mysleli, že to půjde samo, hráli jsme špatně. Ale třetí inkasovaný gól, který byl sporný, nás vyburcoval,“ uvedl Důras jednu z hlavních příčin obratu.