Jsme rádi za každý bod, tvrdí Peter Fabuš

P l z e ň – Modrobílí se před vlastním publikem představili opět v oslňujícím světle. Rozdrtili českobudějovické hokejisty 4:2, když ani jednou v zápase netahali za kratší konec. Svému soupeři dovolili dvakrát vyrovnat, ale pak se z vítězné branky radoval domácí ostrostřelec Peter Fabuš, který zužitkoval vyražené střely plzeňského obránce Jana Dreslera. „Právě tyto tři body jsme potřebovali. Musíme být rádi za každý bod, protože když je budeme sbírat jeden po druhém, pak se dobereme k našemu společnému cíli,“ cenil si skalpu silného protivníka.

Jihočeši přijeli na plzeňský led potvrdit své průběžné druhé místo a také přerušit černou sérii proher. Plzeňští jim svou hrou a obětavostí nedovolili uloupit ani jeden bod. Hlavní kouč hostů Josef Jandač se na pozápasové tiskové konferenci ujal slova jako první a z jeho hodnocení bylo cítit zklamání. „Jako rozhodující okamžiky bych viděl třetí obdržený gól do šatny a pak naši nevyužitou dvouminutovou přesilovku pět na tři. Jinak si myslím, že my víme o našich chybách, konkrétně je tady ventilovat nechci, ale jsou to stejné věci, které nás trápí už déle. My začneme hrát až poté, co inkasujeme, a musíme pak pracně dotahovat. Ve svých ostatních přesilových hrách jsem si tlak vytvořili, ale soupeř obětavě padal do střel a my se nedokázali prosadit,“ řekl. Podle něho jednu z dalších hlavních rolí sehrál výborně chytající Roman Málek a nekoncentrovanost jeho mužstva. Domácí trenér František Černý naprosto s hodnocením svého kolegy souhlasil. „Bylo řečeno všechno. My jsme rádi, že jsme i kvůli psychické pohodě dokázali utkání dovést do tříbodového konce a nestalo se nám to, že bychom si jako v některých předchozích zápasech nechali vítězství utéct. Také si myslím, že rozhodla branka Fabuše a ubráněné oslabení, při kterém se vyznamenal Málek,“popisoval uplynulých šedesát minut ze svého pohledu. O stavu Lukáše Dernera se příliš nerozšiřoval. „Je zraněný,“ konstatoval prostě.

I v utkání patnáctého kola zazářila střelecká hvězda modrobílých Peter Fabuš, který sedm vteřin před první sirénou vsítil vítěznou branku utkání. „Teď převládá spokojenost, protože jsme právě tyto tři body potřebovali. Musíme být rádi za každý bodový zisk, protože když je budeme sbírat jeden po druhém, myslím, že se dobereme k našemu společnému cíli,“ cenil si skalpu Českých Budějovic. Podle Fabušových slov v hráčích nezůstalo rozčarování po ztraceném vítězství na ledě Vítkovic. „Já už si to nepamatuji,“ prohodil s úsměvem. Sám si uvědomoval, jak moc důležitou branku vstřelil. „Tam náš obránce velmi dobře vystřelil a já byl před bránou, jak to po nás trenéři vyžadují. Pak jsem jen puk zametl za Turka,“ popisoval svou trefu, „v podstatě každý gól do šatny se na týmu podepíše. Jsme rádi, že jsme ho vstřelili my, protože jsme zase vedli jedna nula, Budějovice vyrovnaly, pak jsem opět vedli, pak to bylo 2:2. Byl to velmi důležitý gól, stejně jako Máličem vychytaný nájezd Hřebejka,“ ocenil Málkův přínos pro tým.

Roman Málek, již několikrát opěvovaná stálice v plzeňské svatyni, nezapíral, že jemu se Vítkovice v hlavě honily. „Dnes to určitě bylo těžké po nevydařeném vystoupení z minulého kola. První třetina začala i skončila hodně divoce, byl jsem rád, že jsme udrželi jednobrankový náskok do kabin. Když Michal Dvořák přidal čtvrtý gól, hodně nás to uklidnilo,“ jmenoval důležité okamžiky zápasu. V utkání proti Jihočechům si mimořádně zachytal, na jeho konto putuje 49 zásahů. „Práce bylo hodně, ale my hráli dobře jako mužstvo. Kluci několikrát skočili do střel, zblokovali velký počet nebezpečných ran. Hodně mi tím pomohli,“ pochválil bojovníky před sebou. Přes veškerou jeho snahu se ale dvěma pukům nepodařilo zabránit v cestě do plzeňské svatyně. A v obou případech se jednalo o hodně kuriózní branky. „Člověka v tu chvíli napadne jen to, co vlastně může dělat. Při tom prvním gólu jeli dva na jednoho. Nahrávku jsem ještě tečoval, pak se to odrazilo od hráče, já jsem ještě jednou do puku bouchnul, ale kotouč se k budějovickému hráči opět vrátil a pak byl v brance. Při druhém gólu se přede mnou strhla mela. Vím, že tam někdo zahrál rukou, ale pak jsem puk viděl až za svými zády. Už se tím nebudeme zabývat, však jsme udolali silného soupeře,“ důrazně podotknul, „a navíc, gól Petera svědčí o tom, že jsme silné mužstvo, které umí zápasy otáčet. I když rychle inkasujeme, vstřelíme znovu vedoucí branku.“ Zvlášť ve třetí dvacetiminutovce se Málek téměř nezastavil a Jihočeši kolikrát nevěřícně kroutili hlavami, kam až pro kotouč dosáhne. „Snažil jsem se už neinkasovat. Kdybychom dostali na 4:3, bylo by to špatné. Jsem rád, že jsem udrželi vítězství, které jsme několikrát předtím ztratili. Je to důležité. Jak pro mužstvo, tak i pro mě.,“ uzavřel Málek.

Stanislav Jasečko v minulosti oblékal dres Českých Budějovic, přesto se na utkání nijak zvlášť nepřipravoval. „Člověk si vzpomene, ale pak si musí uvědomit, kde ho platí. Momentálně jsou Budějovice v krizi, jsem rád, že jsme toho dokázali využít,“ řekl. Proti Jihočechům se žádnému klubu nehraje příjemně, i v tomto střetnutí se plzeňští beci museli být ostražití. „Mají tým plný výborných bruslařů, hrají hodně vysunuti. Trhá se to mezi obranou a útokem. Nahazují puky a v obranném pásmu se pak musíte mít na pozoru, bylo to velmi těžké je uhlídat,“ popisoval situaci na ledě Jasečko. Lasselsberger teď čekají utkání proti papírově méně náročným soupeřům, po Pardubicích, Spartě, Slavii a třeba i právě po Budějovicích jedou na led posledního Kladna a v neděli přivítají v ČEZ Aréně nováčka z Ústí nad Labem. „V extralize není slabého soupeře. Do každého utkání musíme jít na sto procent, hrát stejně, jako kdybychom hráli s prvním,“ podotknul na závěr Jasečko.