Bál jsem se, aby z utkání nebyla opět přestřelka, přiznal Roman Málek

Plzeň - Po dvou vysokých porážkách na ledě soupeřů si Plzeň chtěla spravit chuť proti předposlednímu celku tabulky HC GEUS Okna Kladno. Do vedení se Západočeši dostali brzy po úvodním buly. Plzeň byla často vylučovaná, čtyřikrát nabídla soupeři zdvojnásobenou početní výhodu. Přežila je hlavně díky skvělým výkonům Romana Málka v plzeňské brance. Stála při něm i notná dávka štěstí. „Párkrát puk poskakoval na brankové čáře, ale naštěstí neskončil v brance,“ uvedl hrdina utkání Roman Málek.

Trenér Lasselsbergeru Jiří Kučera mohl být spokojený s výsledkem, ale s disciplínou svého mužstva nikoliv. „Měl jsem z Kladna strach a respekt, protože umí dobře zahrát. Dali jsme tři rychlé góly a utkání již mohli dohrávat v klidu. Pomohl nám samozřejmě výborný výkon Romana Málka,“ pochválil trenér domácí brankářskou jedničku. Utkání poznamenalo časté vylučování domácího týmu. Hlavní arbitr Robin Šír udělil plzeňským hráčům dohromady 34 trestných minut. „Nedokážu si vysvětlit, proč hrajeme tak často ve třech. Asi si budu muset pozvat všechny hráče a vysvětlit jim pravidla, protože děláme hloupé a stupidní fauly,“ rozohnil se Kučera

Plzeňský mág Roman Málek nastoupil k zápasu i přes drobné zdravotní potíže s třísly. V dnešním utkání byl právem označen za muže zápasu. Blýskl se zejména ve druhé třetině, když vzdoroval zvýhodněné přesilovce Kladna pěti proti třem. Kladenské duo Patera s Procházkou Plzeňským pořádně zatápělo, ale Málek několikrát vytáhl puk téměř z brankové čáry. Na jednu ránu Martina Procházky však Málek nestačil. „Spíš než na obranu jsem byl naštvaný, že jsme dostali hloupý, kontaktní gól. Bál jsem se, aby z utkání zase nebyla přestřelka,“ komentoval zaváhání obránců brankář Málek. Reprezentačním trenérem Aloisem Hadamczikem byl nominován na Channel One Cup. Ze zdravotních důvodů však byl nucen se z účasti omluvit. Laboruje stále s poraněnými třísly. „Trápí mě už 14 dní. Ani jsem nominaci nečekal, takže jsem se omluvil. Mrzí mě to, udělal jsem podobnou věc poprvé, ale už by nebyl čas k doléčení. Je pro mě přednější, abych byl zdravý v Plzni,“ vysvětlil důvod omluvenky u národního mužstva.

Obránce Lukáš Derner byl ve třetí třetině vyzván na souboj kladenským Schnabelem. „Přišlo mi to ale zbytečné se s někým prát za stavu 4:1. To nemá význam,“ zdůvodnil odmítnutí pěstního souboje. Také on potvrdil, že si Plzeňáci chtěli hlavně zvednout sebevědomí po předchozích dvou vysokých porážkách. „Jsem rád, že jsme tenhle zápas zvládli. Teď si pořádně odpočineme a pak začínáme zase doma.“ Opora obranných řad Lasselsbergeru stejně jako trenér žehrala na nedisciplinovanost. „Za stavu 3:0 jsme udělali hloupé fauly, málem jsme Kladno pustili zpátky do zápasu, to by se stávat nemělo,“ postěžoval si Derner.

Stý gól Plzně v sezóně vsítil útočník Jakub Šindel. Sám si to ani neuvědomil do doby, než mu vše objasnili novináři. „Mario Cartelli mi to určitě spočítá a budu muset něco zaplatit,“ zděsil se hraně. Poté ale zvážněl a vrátil se k průběhu zápasu. „V první třetině jsme Kladno k ničemu nepustili. Pak jsme klasicky začali faulovat a druhou a třetí třetinu jsme hráli skoro pořád v oslabení,“ popsal utkání ze svého pohledu. Popřel však nedostatek sil nebo nekoncentrovanost. Naopak přiznal úlevu po svém gólu, protože se trefil po delší době. „Dostal jsem puk na bekhend, trošku jsem si ho stáhl, obránce prováhal správný okamžik, zdálo se mi, že nevěděl, jestli má jít dopředu nebo dozadu a přestal bruslit. Pak už jen stál a pro mě to bylo jednoduché. Orct měl v bráně místo a asi čekal kličku, tak jsem vystřelil,“ popsal jubilejní plzeňský gól šťastný střelec.