Denik Sport: Slivovici vyměnil za plzeňské pivo

"Chci být v první řadě stoprocentně zdravý, abych se nemohl na nic vymlouvat," říká čtyřnásobný mistr extraligy Jiří Veber!
Jednou z výrazných posil, které se objevily před nadcházející hokejovou sezonou v Plzni, je bezesporu obránce JIŘÍ VEBER. Odchovanec kladenského hokeje získal jako hráč Vsetína čtyři mistrovské tituly a v loňském ročníku působil v německém bundesligovém Schwenningenu. Jeho antrée v Plzni bylo před pár měsíci více než zajímavé, protože první trénink v novém působišti musel oželet. Při cestě na zimní stadion měl totiž drobnou dopravní nehodu

Jirko, neodstartovalo toto dopravní intermezzo tak trochu vaši malou plzeňskou smůlu? Po letní přípravě přišlo zranění a teprve nyní to zkoušíte na ledě.
"To určitě ne. Faktem ale je, že takové zranění, jaké mě potkalo nyní, tedy natržený úpon v tříslech, jsem ještě ve své hokejové kariéře neměl. Už je to ale přece jen lepší, při chůzi třísla nebolí, dělám i dřepy se závažím, hodně posiluji. Na ledě to ještě cítím nejvíce. Jde totiž o specifický pohyb."

Těch zranění již máte na svém kontě slušnou řádku.
"To máte pravdu. Navíc to byly problémy, jejichž léčení trvalo delší čas. Přitom od roku 1997, kdy mně ve Finsku zlomili čelist, jsem vlastně neměl nic vážného. Od té doby každý rok něco, až loni v Německu jsem měl klid, vynechal jsem snad jen tři zápasy. Už si říkám, že se stanou horší věcí, ale z těch třísel jsem trochu špatný."

Kdy naskočíte poprvé do extraligového utkání?
"Chtěl bych samozřejmě co nejdříve, nechci zklamat vedení klubu, spoluhráče ani sebe. V první řadě je důležité být stoprocentně zdravý, abych se nemohl na ledě na nic vymlouvat. Ale víte co, nechme zranění být a otočme list."

Proč jste se letos objevil právě v Plzni?
"Hrál jsem minulý rok bundesligu ve Schwenningenu. V Německu jsem měl nabídku zůstat, ale můj agent mi řekl, že by o mě měla zájem také Plzeň. Tento fakt jsem docela přivítal, protože mohu být doma. Bydlím v Chrustenicích kousek od Loděnic, mám to od domova na stadion sedmdesát kilometrů. To bylo při rozhodování důležité. Syn chodí do druhé třídy, můžeme být celá rodina pohromadě."

Jaké máte jako bývalý vsetínský hráč vzpomínky na Plzeň? Vsetín nikdy neměl Keramiku moc rád.

"Vím, že v Plzni je vždy výborná hokejová atmosféra a diváci zde pro své mužstvo dokázali vždy udělat perfektní kulisu. Na Vsetín, ale stejně tak i na Spartu, navíc chodilo hodně lidí. Faktem ale je, že nás moc rádi neměli. Plzeňský styl hry vsetínskému hokeji nikdy moc nevyhovoval, ani nevím, kdy ta antipatie mezi oběma mužstvy vznikla. Možná že to bylo tím, že Plzeň vždy výborně bruslila a hrála na hranici únosnosti, v jejím hokeji bylo takové to neviditelné hákování, byl to prostě nepříjemný soupeř."

Máte na někoho z plzeňských hráčů třeba negativní vzpomínky?
"To ne, ale v každém týmu, tedy i v tom plzeňském, jsou hráči, proti kterým se hraje špatně, které jako soupeř příliš nemilujete. Hodně hráčů nemá třeba příliš rádo Pepíka Řezníčka nebo Petra Kořínka, to jsou hokejisté, proti kterým se vždy možná až příliš vyhecovali, nakonec jim ujely nervy, ztratili koncentraci, vyfaulovali se a Plzeň byla na koni. Prostě to jsou kluci, kteří dokáží soupeře na ledě pěkně vytočit. Ale to k hokeji patří."

V loňském roce jste hrál ve Schwenningenu. O bundeslize se léta říkalo, že to je až příliš tvrdá soutěž a její úroveň drží nad vodou jen Kanaďané a ostatní cizinci.
"Hrál jsem v Německu jen jednu sezonu, a tak příliš srovnávat nemohu, faktem ale zůstává, že se hodně hovořilo v minulosti o tom, že je to tvrdá soutěž. Jenže viděli jste německý tým na posledním mistrovství světa. Jeho cílem bylo nesestoupit ze skupiny A, hrál dobře a nakonec udělal i super výsledek, kterým rozhodně byl postup ze skupiny. Pokud jde o tvrdost bundesligy, samozřejmě jako všude jinde jsou tam dobré i špatné zápasy, ale až tak brutální mně soutěž nepřipadla. Prostě hraje se tam trochu jiným hokejovým stylem, stejně jako třeba ve Švédsku nebo ve Finsku."

Ve Schwenningenu jste nebyl jediným českým hokejistou.
"Ještě tam hrál Patrik Augusta, který je super kluk a hrozně moc mi ve Schwenningenu pomohl. A do mládeže tam ještě dělal Leoš Zajíc z Brna."

Jsou u nás finanční podmínky hokejistů již srovnatelné s Německem?
"Já jsem se nepídil v Německu po tom, kolik tam kdo bere, nezajímala mě výše platů, když jsem hrál ve Vsetíně, nestarám se o to ani v Plzni. Každý si udělá takovou smlouvu, aby byl spokojený."

Co vám na hokeji po těch letech, které mu věnujete, nejvíce vadí?
"A jsme zpátky u tématu, o kterém jsem už vůbec nechtěl hovořit. Nejvíce mi totiž vadí zranění. To je to nejhorší, co sportovce může potkat."

Sledujete události, které se odehrávají ve Vsetíně?
"Samozřejmě že to sleduji, ale těžko vám k tomu řeknu něco bližšího. Já jsem ve Vsetíně zažil jen krásná léta ozdobená čtyřmi mistrovskými tituly. Navíc se na to špatné rychle zapomíná."

Jak moc bude letos Vsetínu chybět Jirka Dopita?
"Když se zeptáte extraligových trenérů, kterého hráče by nejraději chtěli mít ve svém týmu, odpoví vám, že Jirku Dopitu. To hovoří samo za sebe."

Cítíte se ještě pořád trochu jako Kladeňák?
"Chodil jsem tam do školy, hrál jsem tam po vojně, takže ke Kladnu mám samozřejmě pořád vztah. Nyní hraji v Plzni, ale určitě budu Kladnu držet palce, aby se už konečně nemotalo ve spodních patrech tabulky. Posily, které letos získalo, by mohly být zárukou lepších časů."

Vyměnil jste, obrazně řečeno, moravskou slivovici za plzeňské pivo. Co máte raději?
"V Plzni je výborné pivo a ve Vsetíně výborná slivovice. A obojí je i svým způsobem lék."

Jak vysoko se letos plzeňský hokej vyšplhá?
"Na play off Plzeň určitě má, pak se uvidí."