Jak na Nový rok, tak po celý rok?

První utkání v roce 2008 zavede hráče Lasseslbergeru na led neoblíbeného soupeře RI Okna Zlín. Plzeňským se poslední dvě utkání zle nepovedla, poté co ztratili domácí neporazitelnost v normální hrací době se nedokázali vzmužit ani na ledě Třince, kde v polovině utkání vedli 2:0, nakonec však padli o tři branky. Proti Zlínským se ale modrobílým v této sezóně daří, na Moravě se radovali za výhru 4:0 a v ČEZ Aréně je přejeli rozdílem hokejové i morální třídy 6:2. Povede se Kučerovu výběru obdobně i v novém kalendářním roce? Situaci budou mít o to ztíženou, že Bokroše na jeho místě Rostislav Vlach, jehož jméno si z minulosti budeme pojit se Vsetínskou hokejovou.

Se Zlínskými je vždycky „radost“ se utkat

Utkání Plzně a Zlína jsou cca poslední dva roky vyhecovanější a vyhecovanější. Vzpomenete si od kterého to je okamžiku? Správně. Datoval se sedmadvacátý listopad roku 2005 a na konci druhé třetiny hráli hosté z Plzně početní výhodu o dva muže, v níž také Murína překonali. Jenže ten již před vhazováním posunul branku, takže z regulérního gólu jednoduše byl neplatný. To je ale dávná minulost, ale ruku na srdce, kdo si při vyřčení jmen Murín a Bokroš nevzpomene právě na tento taktický podvod. Další velmi krušné utkání bylo právě to poslední na západočeském ledě – Lasselsberger vedl chvíli před koncem 6:2 a vhazovalo se ve středním pásmu. Pak se ale nováček na ledě Ďurák se shozenými rukavicemi rozjel proti Martinu Adamskému, který jeho výpadu čelil způsobem jemu vlastním. Bojechtivému soupeři ujel a ještě se stačil dvakrát zastavit před zlínskou střídačkou a poklonit se místním lodivodům za další taktický tah. Netřeba pak ani zmiňovat, že utkání šestatřicátého kola jistě svůj náboj mít bude a možná se ze strany Adamského a Ďuráka dočkáme nějakého repete.

Jak říkal už K. J. Erben – Neveselo, truchlivo

Tak trefně na vlastních stránkách popisují Zlínští svou situaci. Tým s každoročními ambicemi minimálně na boje v play-off se topí na dně průběžného pořadí ve společnosti nováčka z Ústí nad Labem. Ani na svém stadionu není Zlín o mnoho lepší, v tabulce „doma“ je dvanáctý a „venku“ třináctý. Z Moravy si ve třiatřicátém kole odvezli všechny body hokejisté Karlových Varů, kteří, byť sami v lehké krizi, dokázali loni ještě těžko prostupné obraně Medvědů nastřílet úctyhodných šest branek. A minulé utkání, které bylo i zároveň derniérou slovenského kouče Ernesta Bokroše? Pramalé zlepšení a prohra 0:3 s první Slavií. Odvolaného trenéra nyní střídá Rostislav Vlach. Ve vyhecovaném střetnutí bude mít možnost alespoň trochu přesunout sympatie žlutomodrých příznivců na svou stranu. Vždyť Bokroše při na jeho poslední cestě do kabiny i přes porážku doprovázel mohutný potlesk a hluk.

Plzeňským hokejistům na konci roku došly síly

Krásné čtvrté místo, na které se modrobílí dostali po skalpu Ústeckých Lvů, si udrželi po pět kol, ale po poslední odehrané porci zápasů byli odsunuti na pozici číslo šest. Nutno říct, že na tak vysokém postu je nedrží vlastní zvládnuté zápasy, nýbrž podobně odehraná utkání ze strany nejbližších pronásledovatelů. Ani Karlovy Vary, ani Sparta dlouho nedokázaly tápajícímu Lasselsbergeru uzmout jeho bramborovou pozici. Až v kole posledním, to Pražané doma rozebrali Českobudějovické a Třinec pokračoval ve své snové sérii a vykradl i Vítkovice. Zaměřme se ale na střetnutí modrobílých. Ti nedokázali proti čerstvě oholeným litvínovským hokejistům uhájit domácí tvrz a padli 3:6. Obdobně se jim nevedlo i na ledě Třince, kde ztratili vedení 2:0 a prohráli 2:5. Proti předposlednímu Zlínu tak mají obrovskou šanci na vzestup, který by se hodil jako sůl. Vždyť hned v dalším kole přivítáme v plzeňské ČEZ Aréně lídra – Slavii Praha.

Výsledky z minulého kola

HC RI Okna Zlín – HC Slavia Praha 0:2 (0:0, 0:1, 0:1) Branky a nahrávky: 22. D. Hruška (Beránek), 45. Klepiš (Beránek). Rozhodčí: Jeřábek - Gebauer, Hlavatý. Vyloučení: 10:10, navíc Andrašovský (Zlín) 10 min. Bez využití. Diváci: 4601.
Zlín: Murín - Hamrlík, Galvas, Nosek, Klouček, Vosátko, Lučka - Balaštík, Leška, Záhorovský - M. Pšurný, Rachůnek, Andrašovský - Okál, M. Čech, Mokrejš - Kubiš, Balán, F. Čech. Trenéři: Bokroš a Přikryl.

HC Oceláři Třinec - HC Lasselsberger Plzeň 5:2 (0:1, 2:1, 3:0) Branky a nahrávky: 30. Tomík (P. Barinka), 34. P. Barinka (Peterek), 47. Malec (Peterek), 54. Korhoň (Štefanka), 57. Tomík (Sekeráš) - 13. Divíšek (Benák), 27. Matějovský (Šindel). Rozhodčí: Hodek - Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 9:9, navíc Peterek, Výtisk oba 10 min. - Kracík 5 min. a do konce utkání, Vampola 10 min. Využití: 3:1. Diváci: 3373.
Třinec: Vojtek - Sekeráš, Malec, D. Seman, Výtisk, Švarný (22. Andersons), Pácal - Tomík, Štefanka, D. Moravec - P. Barinka, Peterek (25. - 33. Steber), Martynek - Korhoň, Polanský, Skořepa. Trenéři: Kopřiva a Juřík. Plzeň: Málek - Čakajík, Derner, Benák, Dresler, Jasečko, Dobrovolný - Fabuš, Divíšek, Ludvík - Vlasák, Kracík, Matějovský - Důras, Vampola, Adamský - Kubalík, Šindel, Stránský. Trenéři: Kučera a F. Černý.